Χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα κατακλύζονται από Αμερικανούς τουρίστες, κάτι που ενισχύει σημαντικά τις οικονομίες τους, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε εκτενές δημοσίευμά της η εφημερίδα «Wall Street Journal».
Παρόλο που κάποιοι ανησυχούν ότι η έκρηξη μπορεί να δημιουργήσει άλλα προβλήματα, η βιασύνη της Μεσογείου ανατρέπει την πρόσφατη οικονομική ιστορία της Ευρώπης. Στη δεκαετία του 2010, η Γερμανία και άλλες οικονομίες με βαριές μεταποιητικές βιομηχανίες συνέβαλαν στην έξοδο της ηπείρου από την κρίση χρέους χάρη στις ισχυρές εξαγωγές αυτοκινήτων και κεφαλαιουχικών αγαθών, ειδικά στην Κίνα.
Σήμερα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία συμβάλλουν μεταξύ του ενός τετάρτου του μισού της ετήσιας ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ενώ η οικονομία της Γερμανίας ισοπεδώνεται, η Ισπανία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία της Ευρώπης. Σχεδόν τα τρία τέταρτα της πρόσφατης ανάπτυξης της χώρας και μία στις τέσσερις νέες θέσεις εργασίας συνδέονται με τον τουρισμό. Στην Ελλάδα, ένα απίθανο οικονομικό αστέρι μετά την πανδημία, το 44% όλων των θέσεων εργασίας συνδέονται με τον τουρισμό.
Τα στοιχεία είναι εξαιρετικά και οι κυβερνήσεις πιέζουν να αξιοποιήσουν αυτή τη δυναμική. Ωστόσο, ορισμένοι οικονομολόγοι, κάτοικοι και πολιτικοί ανησυχούν για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της έκρηξης.
Τα ενοίκια και άλλα έξοδα διαβίωσης αυξάνονται στα hot spots, καθιστώντας δυσκολότερο για πολλούς ντόπιους να τα βγάλουν πέρα. Η αυξημένη εστίαση στον τουρισμό, ο οποίος αποφέρει γρήγορο κέρδος αλλά παραμένει μια δραστηριότητα χαμηλής παραγωγικότητας, συνδέει αυτές τις οικονομίες σε μια άκρως κυκλική βιομηχανία. Κινδυνεύει επίσης να κρατήσει τους εργαζομένους και το κεφάλαιο από πιο κερδοφόρους τομείς, όπως η τεχνολογία και η μεταποίηση υψηλής τεχνολογίας.
Στην Πορτογαλία, μια χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων που εκτείνεται στο Βόρειο Ατλαντικό από την Ισπανία, οι Αμερικανοί ξεπέρασαν πρόσφατα τους Ισπανούς ως τη μεγαλύτερη ομάδα ξένων τουριστών.
«Είναι κυριολεκτικά, για τους Αμερικανούς αυτή τη στιγμή, το μέρος που πρέπει να πάνε», είπε η Αμέσια Κρος από την Ουάσιγκτον DC, που επισκέπτεται την Πορτογαλία για πρώτη φορά.
Το ισχυρό δολάριο -και μια ισχυρή ανάκαμψη μετά την Covid- έχει δώσει δύναμη σε εκατομμύρια Αμερικανούς που θα είχαν κάνει διακοπές στις ΗΠΑ πριν από την πανδημία. Τώρα διαπιστώνουν ότι μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις πολυτελείς ευρωπαϊκές διακοπές.
«Το δολάριο σε πάει πολύ πιο μακριά», είπε η Κρος πίνοντας καφέ στο λόμπι του πεντάστερου ξενοδοχείου της.
Στο εξαήμερο ταξίδι της, η Κρος πήρε φθηνά εισιτήρια για να δει την Τέιλορ Σουίφτ σε συναυλία -επίσης την πρώτη επίσκεψη της τραγουδίστριας στην Πορτογαλία. Ενας από τους φίλους της έτυχε να βρίσκεται στη Λισσαβώνα την ίδια στιγμή, είπε. Ερχονταν περισσότεροι φίλοι σε δύο εβδομάδες και μια άλλη ομάδα τον Σεπτέμβριο.
Ο τουρισμός παράγει τώρα το ένα πέμπτο της οικονομικής παραγωγής στη Λισσαβώνα και υποστηρίζει μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας. Αυτή η άνθηση έχει αντηχήσει πολύ πέρα από την πρωτεύουσα.
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Πορτογαλίας αυξήθηκε σχεδόν κατά 8% μεταξύ 2019 και 2024, σε σύγκριση με λιγότερο από 1% για τη Γερμανία, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η κυβέρνηση κατέγραψε ένα σπάνιο δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,2% του ΑΕΠ πέρυσι και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί στο 95% φέτος, το χαμηλότερο από το 2009. Ο πληθυσμός της Πορτογαλίας αυξάνεται ξανά μετά από χρόνια πτώσης, εν μέρει χάρη σε μια εισροή μεταναστών εργαζομένων και σε διάφορα φορολογικά κίνητρα και θεωρήσεις επενδυτών που έχουν προσελκύσει εργαζόμενους υψηλού εισοδήματος.
Ο Κάρλος Μοέντας δήμαρχος της Λισσαβώνας, λέει ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη. «Είμαστε πολύ μακριά από μια κατάσταση του λεγόμενου υπερτουρισμού».