Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τι σημαίνει αυτό για την τσέπη των εργαζόμενων.
Αύξηση στο 2%, αποφάσισε σήμερα, Παρασκευή 26 Ιουλίου, το Υπουργικό Συμβούλιο για τον κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο. Έτσι, περίπου, θα διαμορφωθεί, αντίστοιχα ο μισθός, από 650 σε 663 ευρώ και το νέο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών, από 29,04 σε 29,62 ευρώ.
Σημειώνεται ότι σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο κατατέθηκε η Εισήγηση από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, για την παροχή σύμφωνης γνώμης για τον κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο σύμφωνα με το άρθρο 103 παρ. 7 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).
«Με βάση όσα προβλέπει ο νόμος, οι κοινωνικοί εταίροι τοποθετήθηκαν. Και οι μικρομεσαίοι, η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΒΕ, τάσσονται υπέρ του «παγώματος» του μισθού επειδή έχει μεσολαβήσει μια ύφεση 8,2% πέρυσι. Η ΓΣΕΕ τάσσεται υπέρ μιας αύξησης από τα 650 ευρώ στα 751 ευρώ για λόγους στήριξης των εργαζομένων. Η κυβέρνηση έχει σταθμίσει όλα τα δεδομένα, βλέπει και τι έχει μεσολαβήσει και την προοπτική της οικονομίας και θα κινηθεί με έναν τρόπο συνετό και δίκαιο», σημείωσε μιλώντας χτες στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.
Οι προτάσεις
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το πόρισμα του ΚΕΠΕ, που κατέγραψε τα αποτελέσματα της διαβούλευσης και το οποίο υπεβλήθη στον υπουργό Εργασίας, το σύνολο των εργοδοτικών φορέων, (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) τάχθηκε υπέρ του «παγώματος» του κατώτατου μισθού στα σημερινά επίπεδα, με το επιχείρημα ότι οι επιπτώσεις ενδεχόμενης αύξησής του θα είναι δυσμενείς για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την ανεργία.
Υπέρ του «παγώματος» του κατώτατου μισθού τάχθηκαν επίσης η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ.
Το ΕΙΕΑΔ (Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού) εισηγήθηκε δύο επιλογές: είτε διατήρηση του μισθού στα 650 ευρώ με παράλληλα μέτρα αύξησης της αγοραστικής δύναμης είτε αύξησή του κατά 1,53%.
Αύξηση του κατώτατου μισθού εισηγείται η ΓΣΕΕ. Συγκεκριμένα, ζητά να ανέλθει στα 751 ευρώ άμεσα και στα 809 ευρώ από τα μέσα του 2022.
Με βάση αυτά τα δεδομένα το τελευταίο διάστημα το τραπέζι ετέθησαν οι εξής εναλλακτικές :
Πάγωμα του μισθού των 650 ευρώ έως το καλοκαίρι του 2022
Οριακή αύξηση
Πάντως όπως φαίνεται η κυβέρνηση επιλέγει την οριακή αύξηση ώστε να δώσει ένα πολιτικό στίγμα στήριξης των πιο χαμηλά αμοιβόμενων αλλά και συνολικά της κοινωνίας. Επίσης μια τέτοια απόφαση είναι εναρμονισμένη με το διεθνές κλίμα αλλά και με τη στόχευση για βελτίωση τη ψυχολογίας στην αγορά και βέβαια της ζήτησης.
Βέβαια μένει να διευκρινιστεί αν η αύξηση θα ισχύσει άμεσα, όπως προβλέπει ο ισχύον νόμος και είναι το πιθανότερο σενάριο ή αν θα υπάρξει ειδική ρήτρα ώστε να ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2022.
Βέβαια άλλο ένα βασικό θέμα που επηρεάζει συνολικά τους μισθούς και το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων είναι η επικείμενη απόφαση του ΣτΕ για την τύχη των 3ετιών.
Πιο συγκεκριμένα το ΣτΕ θα αποφασίσει αν μισθωτοί που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα για επιδόματα προϋπηρεσίας το 2012 τα δικαιούνται ακόμη ή θα τα χάσουν καταγράφοντας απώλειες μισθού έως και 195 ευρώ το μήνα. Υπενθυμίζεται ότι εργοδοτικές ενώσεις που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ζητούν ο μισθός να υπολογίζεται σε όλους χωρίς 3ετίες έστω και «παγωμένες» από το 2012 και ανεξαρτήτως χρόνου υπηρεσίας.
Μια τυχόν αρνητική απόφαση του ΣτΕ για τους εργαζόμενους θα σημάνει απώλεια επιδομάτων προϋπηρεσίας και νέο ενιαίο μισθό χωρίς προσαυξήσεις για όλους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ
Σημειώνεται ότι άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, εκκίνηση πιλοτικά του 35ωρου χωρίς μείωση μισθού, ισχυρό Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και συλλογικές συμβάσεις, περιλαμβάνει η προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το εργασιακό, που παρουσίασε πριν λίγες εβδομάδες ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.
Πρόκειται όπως ανέφερε, για ένα «σύγχρονο ευρωπαϊκό σχέδιο με εγγυήσεις για εργαζόμενους και νέους για μια καλύτερη ζωή». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν αρκεί η κατάργηση του «αντικοινωνικού νόμου Χατζηδάκη, απαιτείται μία συνολική ρύθμιση του εργασιακού πλαισίου για να φθάσουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τις πέντε βασικές αρχές του νέου κοινωνικού συμβολαίου για τον τομέα της εργασίας: Δικαιοσύνη, Ασφάλεια, Δημοκρατία, Αξιοπρέπεια, Προοπτική.
Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «δεν ήταν ποτέ οι εκφραστές της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αυτοί οι οποίοι έθεταν τη βασική αντίθεση στη λογική της αύξηση του μισθού. Αυτοί οι οποίοι πάντοτε, είτε δημόσια, όχι τόσο, κυρίως παρασκηνιακά και υπογείως, έθεταν διαρκώς ζήτημα για τη μείωση του μισθού, ήταν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι κύκλοι που πρόσκεινται στον Σύνδεσμο των Βιομηχάνων, αυτοί οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν έχουν να κερδίσουν και πάρα πολλά πράγματα από την αύξηση της ενεργού ζήτησης στην ελληνική οικονομία, είτε για λόγους που έχουν να κάνουν με εξαγωγές, είτε με την οικονομία κλίμακας στις επιχειρήσεις τους». Τόνισε πως αυτούς τους κύκλους «δεν τους αφορά τόσο αυτό, τους αφορά η συρρίκνωση του δικού τους κόστους, του εργασιακού κόστους και εκείνο που βρίσκουν εύκολο κάθε φορά, είναι το μισθολογικό κόστος. Άρα, ο εργαζόμενος».
Οι άλλες χώρες
Συμβολική αύξηση τωνμισθών για την τόνωση της ψυχολογίας της αγοράς επέλεξαν και άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία και η Μάλτα (1%).
Από τις 17 χώρες που αύξησαν τον κατώτατο μισθό το 2021, οι 14 τον είχαν αυξήσει και το 2020 σε σχέση με το 2019. Παράλληλα, ανάμεσα στις χώρες που διατήρησαν την 1η Ιανουαρίου του 2021 τον κατώτατο μισθό σταθερό σε σχέση με την 1η Ιανουαρίου του 2020, η Εσθονία και η Ισπανία είχαν ήδη αυξήσει τον ωριαίο κατώτατο μισθό σε σχέση με το 2019 κατά 8,15% και 5,55% αντίστοιχα. Για το 2021, υψηλότερη ήταν η αύξηση του ωριαίου κατώτατου μισθού στη Λετονία (16,3%) και χαμηλότερη στη Γαλλία και στη Μάλτα (1%).
Πάντως μεγάλο ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού υπήρξε σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπου βέβαια συνολικά οι μισθοί είναι πιο χαμηλοί απ΄ ό,τι στη Δύση. Στην Πολωνία ανήλθε σε 7,7%, το οποίο αντιστοιχεί σε μόλις 1,16 ευρώ. Η αύξηση 4,6% της Κροατίας αντιστοιχεί σε 1,08 ευρώ, ενώ η αύξηση- 16,3% της Λετονίας από την 1η Ιανουαρίου του 2021 αντιστοιχεί σε μόλις 0,41 ευρώ.
ΠΗΓΗ : news247