Ξεκινά στο τέλος Αυγούστου το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας και οι οποίες είχαν συμμετάσχει στους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Πρόκειται για 25.000 επιχειρήσεις οι οποίες είχαν μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 30% το 2020 σε σύγκριση με το 2019. Οι επιχειρήσεις μπορούν να αποκτήσουν άμεσα ρευστότητα, η οποία μπορεί να φθάσει στο 35% της συνολικής ενίσχυσης που έλαβαν από τους τρεις πρώτους κύκλους των επιστρεπτέων προκαταβολών. Πρόκειται κυρίως για μικρά εμπορικά καταστήματα, επιχειρήσεις εστίασης και κάποιες άλλες επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, όπως γυμναστήρια. Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, ένα κοινό χαρακτηριστικό: δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και ως εκ τούτου δεν έχουν κεφάλαια για την επανεκκίνησή τους και την πληρωμή των υποχρεώσεών τους σε φορολογικά και ασφαλιστικά ταμεία. Το ποσό που θα λάβουν όσες επιχειρήσεις ενταχθούν στο πρόγραμμα θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών μέχρι τα τέλη του 2021.
Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που θα προτιμήσουν τη λύση της άμεσης ρευστότητας θα χάσουν το δικαίωμα της έκπτωσης κατά 50% στο κομμάτι των ενισχύσεων των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπως θεσμοθετήθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Συνεπώς, όσοι αποφασίσουν να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα θα πρέπει να αποπληρώσουν το 100% της ενίσχυσης των επιστρεπτέων 1, 2 και 3 σε 60 μήνες, από τον Ιανουάριο του 2022.
Παράδειγμα. Μικρή επιχείρηση στον τομέα της εστίασης έλαβε από τους τρεις πρώτους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής συνολικά 20.000 ευρώ, καταγράφοντας απώλεια τζίρου 45% την περασμένη χρονιά. Το υπουργείο Οικονομικών της δίνει τη δυνατότητα να λάβει επιχορήγηση ίση με το 35% του ποσού των επιστρεπτέων, δηλαδή 7.000 ευρώ (το ποσό αυτό δεν επιστρέφεται). Το ποσό που θα πρέπει να αποπληρώσει από τον Ιανουάριο του 2022 ανέρχεται στις 20.000 ευρώ, δηλαδή στο 100% της επιστρεπτέας, σε 60 δόσεις. Δηλαδή θα λάβει συνολικά 27.000 ευρώ και θα επιστρέψει 20.000 ευρώ. Στο μεταξύ, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μετά την τροποποίηση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης για την υπαγωγή επιχειρήσεων στη ρύθμιση των παγίων δαπανών, αναμένεται να ανοίξει την ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου να ενταχθούν 800 επιχειρήσεις, οι αιτήσεις των οποίων είχαν απορριφθεί αρχικά.