Σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν χορηγεί άδεια που αιτήθηκε ο εργαζόμενος οφείλει να καταβάλει τις αποδοχές του χρόνου αδείας με προσαύξηση 100%
Τη χορήγηση της ετήσιας άδειας μετ’ αποδοχών και την καταβολή του αντίστοιχου επιδόματος περιγράφει αναλυτικά το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ.
Με την επισήμανση ότι το ανώτατο χρονικό όριο καταβολής είναι το τέλος Μαρτίου κάθε επόμενης χρονιάς. Σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν χορηγεί άδεια που αιτήθηκε ο εργαζόμενος μέχρι το ανωτέρω όριο, οφείλει να καταβάλει τις αποδοχές του οφειλόμενου χρόνου αδείας με προσαύξηση 100%, συν το επίδομα αδείας.
Άκυρη κάθε αντίθετη ή σιωπηρή συμφωνία
Σε κάθε περίπτωση η ετήσια άδεια αναψυχής των εργαζομένων χαρακτηρίζεται ως «δημοσίας τάξεως» και έτσι χαρακτηρίζεται ως άκυρη κάθε αντίθετη ή σιωπηρή συμφωνία, αλλά και τυχόν παραίτηση του εργαζόμενου από σχετικές αξιώσεις. Επίσης, όσοι εργάζονται με το μοντέλο της τηλεργασίας, κατά τη διάρκεια της άδειας αναψυχής έχουν το δικαίωμα της αποσύνδεσης.
Την περίοδο που θα χορηγηθεί η ετήσια άδεια απαγορεύεται η απόλυση του εργαζόμενου. Ως ημέρες της ετήσιας άδειας υπολογίζονται μόνο οι εργάσιμες. Άρα δεν προσμετρώνται οι Κυριακές, οι επίσημες αργίες, οι κατ’ έθιμον αργίες, οι ημέρες ασθένειας και οι ειδικές άδειες που προβλέπονται από άλλες διατάξεις, εάν συμπέσουν με αυτήν (π.χ. άδεια γάμου, άδεια γέννησης τέκνου, άδεια μητρότητας).
Πώς χορηγείται
Η ετήσια άδεια αναψυχής χορηγείται σε συνεννόηση με τον εργοδότη και το αργότερο εντός διμήνου από την υποβολή σχετικού αιτήματος από τον εργαζόμενο. Οι μισοί τουλάχιστον εργαζόμενοι μιας επιχείρησης πρέπει να πάρουν την άδειά τους μέσα στο χρονικό διάστημα από 1ης Μαΐου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.
Η ετήσια άδεια χορηγείται συνεχόμενα και για το σύνολο των ημερών που δικαιούται ο εργαζόμενος ανάλογα με την προϋπηρεσία του. Επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, η κατάτμηση του χρόνου ετήσιας αδείας εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους σε δύο περιόδους, εξαιτίας ιδιαίτερα σοβαρής ή επείγουσας ανάγκης της επιχείρησης. Ο εργαζόμενος δικαιούται αναλογία χρόνου ετήσιας άδειας από την έναρξη της απασχόλησής του σύμφωνα με το εβδομαδιαίο σύστημα εργασίας του (πενθήμερο ή εξαήμερο), χωρίς να απαιτείται να συμπληρώσει συγκεκριμένο διάστημα προϋπηρεσίας στον εργοδότη του.
πηγή: naftemporiki.gr