Το ούζο λατρεύει τον ήλιο και τους μεζέδες που ταιριάζουν στο καλοκαίρι. Είναι και εύκολο: το “στήνεις” με παστή σαρδέλα, βραστό χταποδάκι, φέτα σαγανάκι, αγγούρι με ξύδι, μια τυροκαυτερή, ένα μικρό ψαράκι στο τηγάνι, χωρίς να ανακατευτείς με πολύωρη μαγειρική. Είναι και οικονομικό. Δεν απαιτεί ακριβά υλικά καθώς οι ταπεινοί μεζέδες του πάνε περισσότερο. Αλλωστε, ήταν πάντα ένα “λαϊκό” ποτό.
800 γρ. φιλέτο λευκού ψαριού (π.χ. μπακαλιάρος, τσιπούρα, λαβράκι)
100 γρ. λευκό ψωμί χωρίς την κόρα
2 αβγά
1 σκ.σκόρδο τριμμένη
3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1κ.γ. μαραθόσπορος
2 κ.σ. ούζο
λίγη φρυγανιά
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο (ή μαζί με σπορέλαιο) και αλεύρι για το τηγάνισμα
παρασκευή
Βεβαιωνόμαστε ότι δεν έχουν μείνει κόκκαλα στο καθαρισμένο ψάρι.
Βάζουμε στο μπλέντερ την ψίχα του ψωμιού κομμένη σε κομμάτια και χτυπάμε να τριφτεί.
Κομματιάζουμε ψιλά ψιλά όσο γίνεται το ψάρι ή το χτυπάμε στο μπλέντερ 1/2 λεπτό, να θρυμματιστεί.
Σε βαθύ σκεύος βάζουμε ψίχα, σκόρδο, ψάρι, μαϊντανό, μαραθόσπορο, αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε το ούζο και τα αβγά χτυπημένα και ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα και κατόπιν με τα χέρια, να γίνει ένα μείγμα που να πλάθεται.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγη φρυγανιά.
Βρέχουμε τα χέρια μας και πλάθουμε στρογγυλά κεφτεδάκια σαν μεγάλα καρύδια.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι.
Τα αλευρώνουμε, τινάζουμε να φύγει το πολύ αλεύρι και τηγανίζουμε για μερικά λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, γυρίζοντάς τα.
Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και στεγνώνουμε σε χαρτί.
Σερβίρουμε αμέσως με τέταρτα λεμονιού στο πιάτο.