Σύμφωνα με τη νέα έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, οι επιχειρήσεις επιθυμούν για τον επόμενο χρόνο την εστίαση της Πολιτείας στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών (73,6%), της φορολογίας των επιχειρήσεων (71,9%) και της φορολογίας των μισθωτών (56,7%).
Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων και ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων, καλύπτει 992 εκπροσώπους επιχειρήσεων-μελών του ΕΒΕΑ και εξετάζει τις τάσεις της αγοράς εργασίας.
Όσον αφορά τις αλλαγές που έκαναν οι επιχειρήσεις το τελευταίο έτος, το 55,6% ανέφεραν ότι υλοποίησαν πρόγραμμα τεχνολογικού εκσυγχρονισμού, το 18,2% προχώρησαν σε τεχνολογικές αλλαγές, το 15,2% βελτίωσαν το προσωπικό τους, το 15,2% ανέπτυξαν νέα προϊόντα και το 12,4% επένδυσαν για ενίσχυση της δυναμικότητας τους.
Επιπλέον, το 68,4% των επιχειρήσεων ενσωμάτωσαν νέα ψηφιακά εργαλεία για τη βελτίωση της καθημερινής τους λειτουργίας και απόδοσης.
Όσον αφορά την επίδραση των νέων τεχνολογιών στο εργοδοτικό κόστος, το 48,31% θεωρεί ότι η επίδραση θα είναι σημαντική ή εξαιρετικά σημαντική, ενώ το 22,47% πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει σημαντική επίδραση.
Περίπου το 35,4% των επιχειρήσεων αύξησαν το ανθρώπινο δυναμικό τους το τελευταίο έτος. Από αυτές, το 6,18% αντικατέστησε προσωπικό λόγω έλλειψης νέων δεξιοτήτων.
Σχετικά με την ευκολία ανεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού με τις κατάλληλες δεξιότητες, το 31% ανέφερε ότι αντιμετώπισε δυσκολίες αλλά τελικά κάλυψε τις ανάγκες του, το 23,6% δεν έχει καταφέρει ακόμη να καλύψει τις ανάγκες του, και μόνο το 8,4% δήλωσε ότι τα κατάφερε εύκολα. Η μεγαλύτερη δυσκολία εντοπίζεται σε στελέχη ανώτατης διοίκησης και εργατοτεχνίτες. Για την ανεύρεση προσωπικού, 1 στις 3 επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές πλατφόρμες, 1 στις 5 μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προσωπικές συστάσεις.
Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις εφαρμόζουν πολιτικές ευέλικτης απασχόλησης, με τις μεγαλύτερες να είναι θετικές προς αυτές τις πολιτικές.
Σχετικά με την εκπαίδευση των εργαζομένων, κατά μέσο όρο 1 στις 3 επιχειρήσεις δεν παρέχουν εκπαίδευση, ενώ οι περισσότερες που το κάνουν επικεντρώνονται στη βελτίωση soft skills ή ψηφιακών δεξιοτήτων. Η πλειοψηφία δαπανά έως 2% του ετήσιου τζίρου στην εκπαίδευση, ενώ μόνο το 2,25% δαπανά πάνω από 8%. Το 66% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η σύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας χρειάζεται βελτίωση.
Το εργοδοτικό κόστος κυμαίνεται έως 20% του τζίρου για το 27% των επιχειρήσεων, από 20%-30% για το 29%, και πάνω από 30% για το 29%.
Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, σχολίασε ότι η έρευνα επιβεβαιώνει την ανάγκη για βελτίωση της πρόσβασης σε εξειδικευμένο προσωπικό και της σύνδεσης εκπαίδευσης-αγοράς εργασίας. Τόνισε την ανάγκη συνέχισης της μείωσης φορολογικών επιβαρύνσεων για ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.