«Μια μάχη κερδήθηκε αλλά όχι ο πόλεμος». Με αυτά τα λόγια περιέγραφε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας την κατάσταση στο μέτωπο της ακρίβειας. Όπως εξηγούσε μπορεί να διαφαίνεται μια αποκλιμάκωση των τιμών όμως αυτό που επιζητεί η κυβέρνηση και κυρίως οι πολίτες είναι απτά αποτελέσματα στην τσέπη.
Στο κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζονται αισιόδοξοι για τη συνέχεια καθώς εκτός από την μικρή μείωση των τιμών που έχει διαπιστωθεί ο πληθωρισμός των τροφίμων είναι χαμηλά και ο δείκτης που αυτή τη φορά έδωσε «ώθηση» στον πληθωρισμό ήταν αυτός της ενέργειας. «Η ακρίβεια είναι σαν την λερναία ύδρα», σχολίαζε ο ίδιος αξιωματούχος.
Η αισιοδοξία για την συνέχεια πηγάζει και από το γεγονός ότι άλλος ένας δείκτης αυτός της ανεργίας για πρώτη φορά από το 2009 ήταν μονοψήφιος δηλαδή κάτω από το 10% και διαμορφώθηκε για τον τον μήνα Ιούνιο στο 9,6%.
Ο δείκτης ανεργίας έχει υποχωρήσει συνολικά κατά περίπου 8 μονάδες τα τελευταία πέντε χρόνια, παρά τις τέσσερις αυξήσεις του βασικού μισθού και την άνοδο του μέσου μισθού, ο οποίος υπολογίζεται ότι ξεπέρασε πέρυσι τα 1.250 ευρώ και στο τέλος του 2024 εκτιμάται ότι θα είναι 24,4% μεγαλύτερος από ό,τι ήταν το 2019.
Στην κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι δεν επαναπαύονται καθώς γνωρίζουν καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και ότι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει έτσι ώστε να επιτευχθεί η σύγκλιση με την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα: στους μισθούς, στην ανεργία, στην ποιότητα ζωής.
Στο μέτωπο της καταπολέμησης της ακρίβειας χθες, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος είχε συνάντηση με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, των βιομηχανιών τροφίμων και των πολυεθνικών.
«Αναμένω τα στοιχεία για τον Ιούλιο, όπου υπάρχουν θετικές ενδείξεις και ασφαλώς οι βιομηχανίες και τα σούπερ μάρκετ καλούνται να μειώσουν το μεσοσταθμικό τους κέρδος και να μειώσουν τις τιμές ιδιαίτερα το φθινόπωρο που ανοίγουν τα σχολεία και για πολλά νοικοκυριά απαιτούνται πρόσθετα έξοδα», δήλωσε ο υπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε από τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ να μπουν και άλλα προϊόντα στην λίστα με τις μειώσεις τιμών.
Τα επόμενα βήματα
Στο πλαίσιο της στήριξης της μέσης ελληνικής οικογένειας έχουν αποφασιστεί και εφαρμόζονται ήδη σειρά μέτρων όπως:
Εντατικοί έλεγχοι σε δεκάδες επιχειρήσεις εκατοντάδες προϊόντα και στο ηλεκτρονικό εμπόριο, όπου έχουν εντοπιστεί πολλές παραβάσεις της καταναλωτικής νομοθεσίας.
Ενίσχυση της ανεξάρτητης Αρχής Ανταγωνισμού
Συνεργασία με τις έτσι ώστε να συμμετέχουν στους ελέγχους
Διαρκείς επαφές με τις επιχειρήσεις καλώντας τις να επιδείξουν και κοινωνική ευθύνη
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι τα παραπάνω μαζί με την μείωση των επιτοκίων των τραπεζών και την μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος θα αποδώσουν καρπούς.
Ειδικά όσον αφορά στο ρεύμα ψηφίστηκε η τροπολογία για την ανακούφιση των νοικοκυριών απέναντι στα φουσκωμένα τιμολόγια του ρεύματος. Με βάση τη νομοθετική ρύθμιση επιβάλλεται ειδική εισφορά στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο (σε 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα), με τα έσοδα που θα προκύψουν να χρησιμοποιούνται για να χρηματοδοτηθεί η επιδότηση των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο. Το ύψος της επιδότησης θα οριστικοποιηθεί ως το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου οι τελικές τιμές καταναλωτή να κυμανθούν κοντά στα 15 σεντς ανά κιλοβατώρα.
Κείμενο: Γεωργία Αθ. Σκιτζή