Οι ελεύθεροι επαγγελματίες επιλέγουν να λάβουν σύνταξη με διαγραφή του χρόνου ασφάλισης που βαρύνεται από χρέη, ώστε να επιταχύνουν την έκδοση της απόφασης και κυρίως να αποφύγουν την πληρωμή των οφειλών μέσω της σύνταξής τους.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων της κοινωνικής ασφάλισης, πάνω από το 30% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που κατατίθενται στον ΕΦΚΑ από ελεύθερους επαγγελματίες, περιλαμβάνουν αποποίηση χρόνου ασφάλισης που σχετίζεται με χρέη.
Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να επιτευχθεί η γρήγορη έκδοση σύνταξης χωρίς χρέη:
Αίτηση παραγραφής οφειλών: Οι ασφαλισμένοι μπορούν να ζητήσουν παραγραφή των οφειλών που δεν έχουν βεβαιωθεί ή έχουν βεβαιωθεί αλλά εμπίπτουν σε 10ετή παραγραφή αντί για την 20ετή, που ίσχυε παλαιότερα. Με την επιτυχία της παραγραφής, διαγράφεται αυτόματα και ο αντίστοιχος χρόνος ασφάλισης, μειώνοντας όμως και το συντάξιμο χρόνο, κάτι που σημαίνει μικρότερη σύνταξη.
Αίτηση αποποίησης χρόνου διαδοχικής ασφάλισης: Σε αυτή την περίπτωση, οι ασφαλισμένοι αποποιούνται τον χρόνο ασφάλισης που βαρύνεται με χρέη. Πρέπει να έχουν επαρκή χρόνο ασφάλισης σε ταμείο χωρίς οφειλές, για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό ποσό σύνταξης.
Παράδειγμα αποποίησης χρόνου ασφάλισης
Ένας ασφαλισμένος με 35 χρόνια εργασίας, από τα οποία τα 28 χρόνια είναι στο ΙΚΑ ως μισθωτός και τα 7 χρόνια στον ΟΑΕΕ ως ελεύθερος επαγγελματίας, αν έχει χρέη για τα 7 χρόνια του ΟΑΕΕ και θέλει να τα αποποιηθεί, πρέπει να είναι ασφαλισμένος τουλάχιστον ένα χρόνο πριν την υποβολή της αίτησης ως μισθωτός (π.χ. στο ΙΚΑ) και όχι στον ΟΑΕΕ. Αν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση (ΟΑΕΕ και ΙΚΑ) ενώ είναι ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ, η αίτηση θα συμπεριλάβει και τα χρέη, τα οποία θα παρακρατηθούν από τη σύνταξη. Αν όμως είναι ασφαλισμένος το τελευταίο έτος στο ΙΚΑ, μπορεί να υποβάλλει αίτηση για σύνταξη με προϋποθέσεις ΙΚΑ, ζητώντας να μην συμπεριληφθεί ο χρόνος ασφάλισης στον ΟΑΕΕ.
Με αυτές τις επιλογές, οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να συντομεύσουν την έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης και να αποφύγουν την πληρωμή των χρεών μέσω της σύνταξης, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και τη διασφάλιση ενός ικανοποιητικού ποσού σύνταξης.