Οι παρεμβάσεις σε εννιά μεγάλα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να εφημερεύουν κάθε μέρα όλο το 24ωρο, προκειμένου να μειωθεί η πολύωρη αναμονή στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, βρίσκονται εδώ καιρό στο επίκεντρο του υπουργείου Υγείας.
Οι τελικές αποφάσεις, εντούτοις, για το εάν θα υλοποιηθεί το επιχειρησιακό σχέδιο από το φθινόπωρο όπως ήταν το αρχικό πλάνο, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να ληφθούν μετά το Δεκαπενταύγουστο.
Σε καθεστώς καθημερινής γενικής εφημέρευσης σχεδιάζεται να μπουν τα νοσοκομεία “Ευαγγελισμός”, “Γ. Γεννηματάς”, “Λαϊκό”, “Ιπποκράτειο”, “Κοργιαλένειο – Μπενάκειο”, “ΚΑΤ”, “Σισμανόγλειο”, “Σωτηρία” και “Αλεξάνδρα”. Σημειώνεται πως η διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, όπου ανήκουν τα νοσοκομεία της Αττικής, είχε ζητήσει με έγγραφό της τον προηγούμενο μήνα από τις διοικήσεις των εννιά παραπάνω νοσοκομείων να καταρτίσουν ένα ενδεικτικό πρόγραμμα 24ωρης εφημερίας για τον Οκτώβριο.
Όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε παλιότερη ραδιοφωνική του συνέντευξη, “Ένας από τους μεγαλύτερους στόχους της υπουργικής μου θητείας είναι όταν θα φύγω από το Υπουργείο, ο χρόνος αναμονής στα επείγοντα να έχει μειωθεί σημαντικά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για την καθυστέρηση στα επείγοντα είναι η έλλειψη τραυματιοφορέων. Αν βρούμε τραυματιοφορείς, η αναμονή θα μειωθεί 40%. Έχουμε ήδη προσλάβει από τη ΔΥΠΑ αρκετούς τραυματιοφορείς με το πρόγραμμα 55-67 που είχα δημιουργήσει ως Υπουργός Εργασίας κατά το παρελθόν και σύντομα θα κάνουμε ειδικό πρόγραμμα για να προσλάβουμε επιπλέον άτομα. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει μέσα στο 2024. Την ταλαιπωρία του κόσμου στα επείγοντα τη θεωρώ πολύ μεγάλο πρόβλημα, δεν θέλω να νομίζει ο κόσμος ότι αδιαφορώ. Αντιθέτως δουλεύω πολύ για να βρω το κατάλληλο σχέδιο ώστε να δράσω σωστά και να είμαι αποτελεσματικός”.
Τα εμπόδια εντούτοις για την υλοποίηση του παραπάνω σχεδίου είναι πολλά και έγκεινται κυρίως στις μεγάλες ελλείψεις που καταγράφονται στα δημόσια νοσοκομεία σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως φάνηκε άλλωστε από την αδυναμία εφημεριών σε πολλά νησιά εν μέσω τουριστικής περιόδου, και από τις επαναλαμβανόμενες προσκλήσεις για την πλήρωση των κενών, που αποβαίνουν άκαρπες (όπως στην Κω).