Μείγμα από 5 δείκτες μισθών σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει από το 2025 το υπουργείο Εργασίας για τον καθορισμό των συντάξιμων αποδοχών, των εισφορών καθώς και για την πλήρη εικόνα των αμοιβών όλων των εργαζομένων της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr άλλος θα είναι ο δείκτης μισθών για τις συντάξεις και άλλος για τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών.
Ο λόγος που το υπουργείο Εργασίας επιλέγει αυτόν τον διαχωρισμό, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, είναι για να μην μεταφερθεί στις εισφορές μια μεγάλη άνοδος του δείκτη μισθών από τις αυξήσεις μισθών του Δημοσίου που κατά κανόνα είναι μεγαλύτερες από τις αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα.
Η απόφαση του υπουργείου, ύστερα και από πρόταση που υπέβαλαν οι εκπρόσωποι των ελευθέρων επαγγελματιών, είναι να χρησιμοποιηθεί για την αύξηση των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών από το 2025 και μετά, ο δείκτης μεταβολής μισθών του ιδιωτικού τομέα.
Για τις συντάξεις όμως θα χρησιμοποιηθεί ο ενιαίος δείκτης μεταβολής μισθών όλων των εργαζομένων, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Οι 5 δείκτες που θα ζητήσει το υπουργείο να καταρτίσει η ΕΛΣΤΑΤ είναι:
1.Δείκτης μισθών για τον καθορισμό των συντάξιμων αποδοχών, με βάση τη μεταβολή μισθών του 2024 για όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Δείκτης μισθών για την εξέλιξη των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων ο οποίος θα αποτελεί το σημείο αναφοράς για την εκάστοτε μισθολογική πολιτική στο Δημόσιο.
Δείκτης μισθών για την μεταβολή των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Ο δείκτης αυτός θα χρησιμοποιείται για την αύξηση των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες και για το όριο των ασφαλιστέων αποδοχών, του μισθού δηλαδή μέχρι του οποίου θα έχουν ασφαλιστικές κρατήσεις οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα (σ.σ: σήμερα επιβάλλονται κρατήσεις σε μισθούς ως τα 7.335 ευρώ).
Δείκτης μισθών που θα “καταγράφει” τις αμοιβές στην περιστασιακή και πάρτ-τάιμ απασχόληση, για τη χάραξη πολιτικών στήριξης των πολύ χαμηλών εισοδημάτων.
Δείκτης μισθών σε περιφερειακό και σε κλαδικό επίπεδο που θα παρακολουθεί τις μεταβολές στις αποδοχές των εργαζομένων στις επιχειρήσεις της περιφέρειας όπως και σε κλάδους που απασχολούν πολλούς εργαζόμενους (π.χ. τουρισμός, εστίαση, μεταφορές, βιομηχανίες, κ.α).
Εισφορές και συντάξεις
Με τον διαχωρισμό των δεικτών για συντάξεις και εισφορές, αποφεύγεται ο κίνδυνος να υπάρξουν μεγάλες αυξήσεις στις εισφορές, που θα πριμοδοτούνταν από την αύξηση μισθών στο Δημόσιο. Για παράδειγμα, οι αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο είναι κατά μέσο όριο 7% για το 2024, ενώ στον ιδιωτικό τομέα η εκτίμηση είναι για αύξηση γύρω στο 3,5%. Ο δείκτης μισθών που θα χρησιμοποιηθεί για την αύξηση των εισφορών θα είναι το 3,5% ενώ αν συνυπολογιζόταν και το 7% του Δημοσίου, τότε ο μέσος όρος θα ανέβαινε πάνω από 5% και η επιβάρυνση στις εισφορές θα ήταν μεγαλύτερη.
Όσον αφορά τις νέες συντάξεις που θα απονέμονται από την 1η/1/2025, αυτές θα έχουν μερίδιο από τις αυξήσεις μισθών κάθε χρόνο. Με τον δείκτη μισθών οι αποδοχές των ασφαλισμένων βάσει των οποίων θα υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξη θα αυξάνονται κατά το ποσοστό αύξησης των μισθών όλης της οικονομίας.
Όσο πιο πάνω κινηθούν οι μισθοί το 2024 τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η αύξηση που θα “μεταφερθεί” στην ανταποδοτική σύνταξη όσων συνταξιοδοτηθούν το 2025 και τα επόμενα έτη.
Ως και 36% αύξηση σε βάθος χρόνου…
Το σύστημα υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών επομένως θα είναι διπλό από την επόμενη χρονιά, καθώς οι συντάξιμες αποδοχές, θα αυξάνονται με τον πληθωρισμό για τα έτη από το 2002 ως το 2024 και με τον δείκτη αύξησης μισθών από το 2025 και μετά.. Αν το 2024 ο δείκτης μισθών καταγράψει αύξηση 5%, αυτό το ποσοστό θα αυξήσει και τον μισθό που θα ληφθεί υπόψη για την ανταποδοτική σύνταξη όσων αποχωρήσουν το 2025.
Με τον δείκτη μισθών οι σημερινοί νέοι εργαζόμενοι θα πάρουν όταν φτάσουν να συνταξιοδοτηθούν, ως και 36% μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη απ΄ ότι αν διατηρούνταν το σύστημα αναπροσαρμογής των συντάξιμων αποδοχών βάσει του πληθωρισμού, όπως έδειξε μια πρώτη μελέτη που έγινε στο υπουργείο Εργασίας ενόψει του νέου συστήματος. Η μεταβολή αυτή οφείλεται στον κανόνα που λέει ότι οι ονομαστικές αυξήσεις μισθών δεν υπολείπονται του πληθωρισμού.
Πηγή: Κώστας Κατίκος/capital.gr