Κάθε εποχή, με κάθε πιθανό συνδυασμό υλικών και κάτω από οποιαδήποτε περίσταση, το κοτόπουλο εμπνέει συνταγές για όλα τα γούστα. Εδώ τα κοπανάκια μαγειρεύονται με φρέσκα φασολάκια και λιαστές ντομάτες και σερβίρονται με φλοίδες από γραβιέρα Νάξου.
Υλικά
Μερίδες:4
1 κιλό φασολάκια ή αμπελοφάσουλα, καθαρισμένα
200 ml ε.π. ελαιόλαδο
12 κοπανάκια κοτόπουλου
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
100 ml λευκό ξηρό κρασί
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες
8 λιαστές ντομάτες, σε λεπτές φέτες
100 ml ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλο
100 γρ. γραβιέρα Νάξου
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζουμε σε άφθονο νερό βρύσης τα φασολάκια, ή αν βρούμε τα αμπελοφάσουλα, και τις άκρες τους. Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά 100 ml από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κοπανάκια του κοτόπουλου απ’ όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα.
Βήμα 2
Τα μεταφέρουμε με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα ταψί και τα αφήνουμε στην άκρη. Έπειτα, στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε άλλα 50 ml από το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 30΄΄, μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσοχή μην καεί το σκόρδο.
Βήμα 3
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τα φασολάκια ή τα αμπελοφάσουλα, την τριμμένη ντομάτα και τη λιαστή και μαγειρεύουμε για 2΄-3΄ προσθέτοντας τον ζωμό.
Βήμα 4
Στη συνέχεια γυρίζουμε όλα τα υλικά στο ταψί με τα κοπανάκια. Καλύπτουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 8΄-10΄, μέχρι να πάρουν χρώμα. Σερβίρουμε σε πιάτα με πολύ λεπτές φλοίδες από γραβιέρα και ραντίζουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο.
Styling: Τζαννής Σιφναίος – Food styling: Μάκης Γεωργιάδης – Φωτογραφίες: STUDIO LM