Τον Ιούνιο του 2024, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας παρουσίασε πλεόνασμα, συγκρινόμενο με το έλλειμμα που είχε καταγραφεί τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτή η θετική εξέλιξη οφείλεται κυρίως στη βελτίωση των πρωτογενών εισοδημάτων και, σε μικρότερο βαθμό, στα ισοζύγια αγαθών και υπηρεσιών.
Ωστόσο, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, το συνολικό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε και έφτασε τα 8,8 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023. Αυτή η αύξηση του ελλείμματος οφείλεται κυρίως στην επιδείνωση του ισοζυγίου αγαθών και, σε μικρότερο βαθμό, του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων, αν και η κατάσταση βελτιώθηκε εν μέρει από την άνοδο των δευτερογενών εισοδημάτων και των υπηρεσιών.
Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών τον Ιούνιο του 2024
Τον Ιούνιο, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε πλεόνασμα 270,8 εκατομμυρίων ευρώ, σε αντίθεση με το έλλειμμα του Ιουνίου 2023. Η συρρίκνωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών αποδίδεται στην αύξηση των εξαγωγών κατά 3,3% και στη μείωση των εισαγωγών κατά 1,4%. Αντίστοιχα, το πλεόνασμα στις υπηρεσίες ενισχύθηκε, κυρίως λόγω της ανόδου των ταξιδιωτικών εισπράξεων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 7,7%, καθώς και των μεταφορών.
Η μείωση του ελλείμματος στα πρωτογενή εισοδήματα προέκυψε από την αύξηση των καθαρών εισπράξεων και τη μείωση των πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Παράλληλα, το έλλειμμα στο ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων παρουσίασε μικρή βελτίωση σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023.
Εξάμηνο 2024: Αύξηση Ελλείμματος και Διεύρυνση Πλεονάσματος Υπηρεσιών
Για το πρώτο εξάμηνο του 2024, το συνολικό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 693,4 εκατομμύρια ευρώ, φτάνοντας τα 8,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Η επιδείνωση του ισοζυγίου αγαθών ήταν αποτέλεσμα της μείωσης των εξαγωγών κατά 2,9% και της αύξησης των εισαγωγών κατά 3,4%.
Παρά τις προκλήσεις, το πλεόνασμα στις υπηρεσίες διευρύνθηκε, υποβοηθούμενο κυρίως από τις αυξημένες τουριστικές ροές. Οι αφίξεις μη κατοίκων αυξήθηκαν κατά 15,5%, ενώ οι αντίστοιχες εισπράξεις κατέγραψαν άνοδο 12,2%.
Τέλος, ενώ το έλλειμμα στα πρωτογενή εισοδήματα αυξήθηκε, το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων σχεδόν διπλασιάστηκε, γεγονός που υποδεικνύει μια συνολική βελτίωση σε αυτόν τον τομέα.