Η συνεχιζόμενη μείωση της μέσης δαπάνης των ξένων τουριστών είναι η βασικότερη αιτία προβληματισμού της τουριστικής αγοράς τη φετινή σεζόν. Η μείωση αυτή έγινε αισθητή και τον Ιούνιο, όπως άλλωστε αποτυπώνεται στα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών.
Όπως αναφέρεται, η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά τον Ιούνιο οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 8,8%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 1,4%. Όσον αφορά στο εξάμηνο, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 3,1%.
Ειδικότερα, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μη κατοίκων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον πρώτο μήνα τα καλοκαιριού στα 638 ευρώ από 647 ευρώ πέρσι. Η διαφορά όμως γίνεται περισσότερο αισθητή σε σύγκριση με το 2022, όταν η δαπάνη των ξένων επισκεπτών άγγιζε τα 671 ευρώ. Η διαφορά φτάνει τα 33 ευρώ ανά τουρίστα. Πριν την πανδημία, το 2019 πάντως, η δαπάνη ήταν στα 620 ευρώ.
Στο εξάμηνο, φέτος η μέση δαπάνη αγγίζει τα 570 ευρώ από 588 ευρώ πέρσι και 607 ευρώ το 2022. Σε επίπεδο διετίας, η απώλεια στη μέση δαπάνη για κάθε τουρίστα αγγίζει τα 37 ευρώ.
Με τις τιμές συμβόλαια των ξενοδοχείων με tour operators να είναι ανεβασμένα από πέρσι μεσοσταθμικά κατά 10%, και τις τιμές διανυκτέρευσης στα καταλύματα σε όλη τη χώρα να ακολουθούν αντίστοιχη πορεία, φορείς της τουριστικής αγοράς θεωρούν πως η συρρίκνωση της μέσης δαπάνης προέρχεται κυρίως από τα έξοδα για εστίαση, ειδικά για τους μεμονωμένους επισκέπτες. Οι επιχειρηματίες κάνουν λόγο για προορισμούς που είναι φέτος γεμάτοι από κόσμο, αλλά για μειωμένη κατανάλωση σε εστιατόρια, beach bars, ψώνια γενικότερα και μεταφορές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τον Ιούνιο του 2024 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 3,115 δισ. ευρώ, έναντι 2,891 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Στο εξάμηνο, τα τουριστικά έσοδα ήταν 6,921 δισ. ευρώ. Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση τον Ιούνιο διαμορφώθηκε σε 4.681 εκατ. ταξιδιώτες, ενώ στο εξάμηνο σε 11.625 εκατ. ταξιδιώτες.
Πηγή: Βίκυ Κουρλιμπίνη/capital.gr