Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν από Σεπτέμβριο οι καταναλωτές καθώς ένα νέο κύμα αυξήσεων αναμένεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Οι νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα οφείλονται σε πολλούς παράγοντες, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Η παρατεταμένη ξηρασία και οι πυρκαγιές έχουν οδηγήσει σε χαμηλές σοδειές, ιδιαίτερα σε φρούτα και λαχανικά. Οι καταστροφές στις καλλιέργειες κηπευτικών στην Αττική είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας.
Παράλληλα, η ασθένεια της πανώλης έχει επιφέρει σοβαρές ανατιμήσεις στο κρέας, ενώ η αυξημένη ζήτηση και το περιορισμένο απόθεμα οδηγούν τις τιμές σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.
Το ενεργειακό κόστος είναι άλλος ένας κρίσιμος παράγοντας. Οι μικρές επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ενεργειακή αυτονομία, αδυνατούν να απορροφήσουν την αύξηση του κόστους παραγωγής, και αυτό μεταφέρεται άμεσα στους καταναλωτές. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και τα μεταφορικά κόστη πιέζουν ακόμη περισσότερο τις τιμές των προϊόντων.
Ποιες κατηγορίες προϊόντων αναμένεται να ανατιμηθούν;
Οι καταναλωτές ήδη βλέπουν αυξήσεις στα ποτά, ενώ το φθινόπωρο θα φέρει νέες αυξήσεις σε βασικά προϊόντα όπως καφές, σοκολάτες, χυμοί, τυροκομικά, κηπευτικά και κρέατα. Η τιμή του ελαιόλαδου παραμένει υψηλή λόγω των προβλημάτων στην καλλιέργεια, ενώ αναμένεται νέος κύκλος ανατιμήσεων σε φέτα και γραβιέρα λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανώλη.
Η τιμή του καφέ, ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα στην Ελλάδα, έχει ήδη εκτοξευθεί. Στα σούπερ μάρκετ, οι τιμές κυμαίνονται από 19 έως 50 ευρώ το κιλό, ανάλογα με τον τύπο του καφέ, ενώ στις καφετέριες, η τιμή του σερβιριζόμενου καφέ μπορεί να φτάσει έως και τα 7 ευρώ.
Νέες ανατιμήσεις αναμένει η αγορά και στον χυμό πορτοκαλιού, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως, η Βραζιλία, θα έχει φέτος τη χαμηλότερη παραγωγή των τελευταίων 36 ετών. Η ξηρασία που πλήττει τη χώρα και η εμφάνιση ασθενειών στους πορτοκαλεώνες αναμένεται να περιορίσουν σημαντικά την παραγωγή χυμού πορτοκαλιού στα 232,4 εκατ. κουτιά από 288,2 εκατ. την προηγούμενη χρονιά.
ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΤΗΣΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΙΜΗΣ
Ελαιόλαδο +57%
Κακάο-Σοκολάτες +17%
Χυμοί φρούτων +15%
Τσάι +10%
Νωπά ψάρια +8%
Δημητριακά για πρωινό +7%
Λαχανικά +3,5%
Ζάχαρη -19%
Φρούτα -9%
Αλεύρι -9%
Γάλα εβαπορέ -8,5%
Αλλα βρώσιμα έλαια -8,5%
Κατεψυγμένα θαλασσινά -6,5%
Παιδικές τροφές -3%
Κατεψυγμένα ψάρια -2,5%
Φρέσκο γάλα -2,5%
Μαργαρίνες -2,5%
Κατεψυγμένα λαχανικά -2,5%
Ρύζι -2%
Τυριά -2%
Παγωτά -2%
Αβγά -1%
Πηγή: Μάρκος Λεονταρίδης/aftodioikisi.gr