Με 4 λιγότερους βρεφονηπιακούς σταθμούς , 54 από 68 , θα ξεκινήσει στο δήμο Αθηναίων, η σχολική χρονιά 2024-25 , αφού έχουν κλείσει ήδη 2 (1 στην 5η κοινότητα, 5ΔΚ Ηρακλείου και 1 στην 6η κοινότητα, 6ΔΚ Κρίσσης Α’).
Και ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι θα κλείσουν ακόμη δύο με την διαδικασία της συγχώνευσης, στην 4η κοινότητα (Τιμαίου & Παλαμηδίου, που γίνεται ένας) και στην 7η (Χριστοδουλάκειο & Σεβαστουπόλεως, που γίνεται ένας).
Αυτό κατήγγειλαν σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, ο επικεφαλής της « Λαικής Συσπείρωσης», Νίκος Σοφιανός και ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης Χάρης Βουρδουμπάς, επισημαίνοντας ότι « ολόκληρες περιοχές της Αθήνας, όπως το Κουκάκι και η Πλάκα δεν έχουν ούτε έναν βρεφικό σταθμό».
Ακόμη σημείωσαν ότι « επιπλέον έχουμε το ζήτημα με τα θέματα που προκύπτουν από τη μη πλήρωση των προδιαγραφών του Π.Δ.99/2017» εγκαλώντας τη Δημοτική Αρχή Δούκα ότι προχώρησε « σε εργασίες ανακαίνισης σε κάποιους σταθμούς, παραμένουν όμως σχεδόν οι μισοί, εκ των οποίων οι 18 είναι μισθωμένοι, στους οποίους δεν έχουν ξεκινήσει εργασίες.
Επίσης, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα σε καθημερινή βάση τα οποία δεν επιλύονται. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής παραδείγματα:
Στην 1η ΔΚ στην Φαβιέρου εκτός από το χρόνιο πρόβλημα της πιάτσας ναρκωτικών ακριβώς έξω από τον σταθμό, το τελευταίο διάστημα είχαμε το πρόβλημα να τρέχουν βοθρολύματα από τη διπλανή πολυκατοικία μπροστά στον σταθμό.
Στην 2η ΔΚ στον Βρεφονηπιακού Σταθμού της Πυθέου, το χρόνιο αίτημα των γονέων για δημιουργία ράμπας δεν έχει ικανοποιηθεί, μετά και από ατύχημα βρέφους πριν από δύο χρόνια.
Τη χρονιά 2023-24 , έμειναν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών περίπου 300 βρέφη. Την επόμενη χρονιά μειώνεται η δυναμικότητα των παιδικών σταθμών κατά 900 θέσεις και τώρα, η τεράστια αυτή μείωση αφορά τα νήπια με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στην 7η Δημοτική Κοινότητα (300 νήπια λιγότερα).
Παράλληλα, το αποτέλεσμα της έλλειψης μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, είναι να ξεκινά η σχολική χρονιά κάθε χρόνο με σημαντική έλλειψη προσωπικού στους σταθμούς για τουλάχιστον τους δύο πρώτους μήνες, να καλύπτονται τα κενά με μετακινήσεις υπαλλήλων από τον ένα σταθμό στον άλλο.
Ρωτάμε :
• Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από τον Δήμο και τη διοίκηση του ΔΒΑ για την ολοκλήρωση των εργασιών σε όλους τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της πόλης; Θα αξιοποιηθεί το διάστημα των καλοκαιρινών διακοπών για την πραγματοποίησή τους ώστε να μην περάσουμε σε νέες συγχωνεύσεις σταθμών από Σεπτέμβρη;
• Είναι στον προγραμματισμό, να υπάρξουν οι αναγκαίες προσαρμογές, ώστε να αυξηθούν οι θέσεις για βρέφη και να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες; Έχετε δρομολογήσει στα χρησιμοποιούμενα κτήρια ελέγχους στατικότητας, καθώς και μελέτες και μέτρα για την πυρασφάλειά τους;
• Προτίθεται η Δημοτική Αρχή να συμπεριλάβει στο Τεχνικό Πρόγραμμα, την Ανέγερση νέων παιδικών σταθμών σε χαρακτηρισμένα για αυτόν το σκοπό οικόπεδα;
• Θα αξιοποιηθούν ακίνητα του Δήμου ώστε με την κατάλληλη διαμόρφωση να μπορέσουν να λειτουργήσουν ως Παιδικοί Σταθμοί;
• Στον προγραμματισμό προσλήψεων της επόμενης χρονιάς θα συμπεριληφθεί ο συνολικός αριθμός του προσωπικού που λείπει από τον ΔΒΑ όλων των ειδικοτήτων;».