Η μειωμένη βροχόπτωση και χιονόπτωση τα τελευταία δύο χρόνια έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση των υδατικών αποθεμάτων στους ταμιευτήρες που υδροδοτούν την Αττική.
Ο ταμιευτήρας του Ευήνου, μαζί με εκείνους του Μόρνου, του Μαραθώνα και της Υλίκης, συνθέτουν τους τέσσερις βασικούς ταμιευτήρες που τροφοδοτούν την Αττική με πάνω από 400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως.
Το υδροδοτικό σύστημα έχει σχεδιαστεί ώστε τα αποθέματα να παραμένουν σταθερά. Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, τα αποθέματα μειώθηκαν από 1.158.127 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τον Αύγουστο του 2022 σε 703.339 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τον Αύγουστο του 2024, δηλαδή κατά μέσο όρο περίπου 225 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά έτος.
Συμπληρωματικές Πηγές Υδροδότησης Σε απάντηση αυτής της κατάστασης, η ΕΥΔΑΠ έχει ενεργοποιήσει εναλλακτικές πηγές υδροδότησης, συμπεριλαμβανομένης της επαναλειτουργίας 17 γεωτρήσεων, κυρίως στην περιοχή της Μαυροσουβάλας. Επίσης, προγραμματίζεται η ενεργοποίηση γεωτρήσεων στον μέσο ρου του Βοιωτικού Κηφισού, ενώ η Υλίκη, που ήταν μέχρι πρότινος εφεδρικός ταμιευτήρας, χρησιμοποιείται πλέον και αυτή για την υδροδότηση. Αυτές οι δράσεις αναμένεται να προσθέσουν περίπου 75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως.
Εάν συνεχιστεί η ξηρασία των τελευταίων ετών, αναμένεται έλλειμμα 150 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού ετησίως, με τα αποθέματα να διαρκούν περίπου τέσσερα χρόνια.
Για να διασφαλιστεί η επάρκεια των υδάτινων αποθεμάτων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, έχει καταρτίσει ένα σχέδιο δράσης που περιλαμβάνει την υλοποίηση ρεαλιστικών λύσεων εντός της επόμενης τετραετίας. Αυτές περιλαμβάνουν τη μείωση των απωλειών στο δίκτυο ύδρευσης, τη μερική εκτροπή νερού από ποτάμια προς τη λίμνη των Κρεμαστών, την ένταξη νέων ταμιευτήρων, τη χρήση ανακυκλωμένου νερού για άρδευση και βιομηχανικές χρήσεις, καθώς και τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων με ανακυκλωμένο νερό. Επιπλέον, θα ενισχυθεί η διαχείριση των ομβρίων υδάτων και η αφαλάτωση με τη χρήση πράσινης ενέργειας. Αν οι συνθήκες το απαιτήσουν, θα ληφθούν και μέτρα εξοικονόμησης νερού.
Στρατηγικές για τη Διασφάλιση του Νερού στην Αττική Η ΕΥΔΑΠ συνεχίζει αδιάλειπτα να παρέχει στην Αττική ένα από τα καλύτερα νερά της Ευρώπης, εφαρμόζοντας παράλληλα ένα δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υδάτινων πόρων.
Η αντιμετώπιση της λειψυδρίας είναι βασική προτεραιότητα για την πολιτεία, και σε συνεργασία με όλες τις υδρευτικές εταιρείες της χώρας, θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της. Προτείνεται η συνετή χρήση των υδάτινων πόρων από όλους, ενώ το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα συνεχίσει να προωθεί εναλλακτικές λύσεις που εξασφαλίζουν πρόσβαση σε ποιοτικό νερό με το χαμηλότερο δυνατό οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, υπογράμμισε τη σημασία της πρόβλεψης των μελλοντικών βροχοπτώσεων για την ασφάλεια της υδροδότησης της Αττικής, αναφέροντας ότι το Υπουργείο ήδη μελετά το φαινόμενο χρησιμοποιώντας νέα κλιματικά μοντέλα υψηλής ακρίβειας. Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών θα καθορίσουν τα μεσοπρόθεσμα έργα που θα υλοποιηθούν για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της Κεντρικής Ελλάδας, τη χρήση αφαλάτωσης, και τη διαχείριση ομβρίων υδάτων και επεξεργασμένων λυμάτων. Ακόμα και στα πιο ακραία σενάρια, η Αττική θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της μειωμένης βροχόπτωσης με τη συνδρομή της ανανεώσιμης ενέργειας που θα εξασφαλιστεί μέσω της πράσινης ενεργειακής μετάβασης.