Με το χρονόμετρο να μετρά αντίστροφα προς τη λήξη της προθεσμίας για την απόκτηση της ελληνικής «χρυσής βίζας» και την επερχόμενη αύξηση των κατώτατων ορίων επένδυσης, μια από τις κορυφαίες διεθνείς συμβουλευτικές εταιρείες για θέματα άδειας διαμονής και απόκτησης ιθαγένειας έχει εγκαταστήσει στην ιστοσελίδα της ένα χρονόμετρο αντίστροφης μέτρησης.
Από τον Αύγουστο του περασμένου έτους, το ελάχιστο όριο επένδυσης για την «χρυσή βίζα» διπλασιάστηκε σε 500.000 ευρώ για περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια και νότια προάστια, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Μύκονος και η Σαντορίνη.
Τι αλλάζει σε λίγες ημέρες
Στις υπόλοιπες περιοχές, όπως ο Πειραιάς, το όριο παρέμεινε στα 250.000 ευρώ. Ωστόσο, σε λιγότερο από τέσσερις ημέρες, το κατώτατο όριο θα αυξηθεί στις 800.000 ευρώ για την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων. Στις υπόλοιπες περιοχές, το ελάχιστο όριο θα διαμορφωθεί στις 400.000 ευρώ, ενώ η επένδυση θα πρέπει να αφορά ένα ακίνητο τουλάχιστον 120 τ.μ.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις αλλαγές, μια διεθνής συμβουλευτική εταιρεία προτρέπει τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία πριν το όριο επένδυσης αλλάξει. Όσοι καταθέσουν αίτηση για άδεια διαμονής μέχρι τις 31 Αυγούστου, καταβάλλοντας το 10% της αξίας του ακινήτου, μπορούν να ολοκληρώσουν την επένδυση με το παλιό καθεστώς μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας.
Αυτή την ευκαιρία προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πολλοί επενδυτές από τρίτες χώρες, όπως Ασιάτες, Τούρκοι, Ουκρανοί και Ισραηλινοί, που προσπαθούν να επωφεληθούν από το υφιστάμενο καθεστώς της «χρυσής βίζας» την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες.
Ένα δύσκολο στοίχημα
«Η ζήτηση αυτές τις ημέρες είναι σημαντική. Ωστόσο, η ολοκλήρωση της διαδικασίας πριν από τη λήξη της προθεσμίας είναι δύσκολη», εξηγεί ο δικηγόρος Νίκος Σιαμάκης. Η διαδικασία περιλαμβάνει πολλά γραφειοκρατικά βήματα, όπως η έκδοση ΑΦΜ, η εύρεση ακινήτου, η υποβολή δήλωσης στη ΔΟΥ, η έκδοση πιστοποιητικών και η διαθεσιμότητα συμβολαιογράφου.
Το ελάχιστο όριο των 250.000 ευρώ, το οποίο είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη, καθιστά την «χρυσή βίζα» ιδιαίτερα ελκυστική για τους ξένους επενδυτές, προσφέροντας πενταετή άδεια διαμονής. Ωστόσο, πολλοί επενδυτές που δεν προλαβαίνουν τις χαμηλές τιμές επιλέγουν τη μέθοδο της αναγραφής υψηλότερης τιμής στο συμβόλαιο από την πραγματική αξία του ακινήτου, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες.
Άνοδος τιμών στον Πειραιά
Παράλληλα, περιοχές όπως ο Πειραιάς, όπου το όριο της «χρυσής βίζας» παρέμεινε στα 250.000 ευρώ, έχουν δει τις τιμές να εκτοξεύονται. Στον Πειραιά και τα προάστιά του, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 28,9% και 23,6% αντίστοιχα το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου Spitogatos. Η μέση ζητούμενη τιμή στον Πειραιά ανέρχεται σε 2.471 ευρώ ανά τ.μ., ενώ τα νότια προάστια κρατούν τα πρωτεία με 3.750 ευρώ ανά τ.μ.
Με την εφαρμογή των νέων ορίων, αναμένεται σημαντική μείωση των συναλλαγών που συνδέονται με την «χρυσή βίζα». Στο κέντρο της Αθήνας, όταν το ελάχιστο όριο αυξήθηκε σε 500.000 ευρώ, αυτού του είδους οι συναλλαγές περιορίστηκαν σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά.