Μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου που παρουσίασε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.
Με την έγκριση του νέου νόμου, οι διαδικασίες στο Κτηματολόγιο θα γίνονται πλέον πιο γρήγορα, εύκολα και απλά σε σχέση με το παρελθόν. Από την Παρασκευή, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, έθεσε το νέο σχέδιο νόμου σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση.
Το νέο νομοσχέδιο καταργεί τις έγχαρτες διαδικασίες, εισάγοντας μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα που μειώνει τον απαιτούμενο χρόνο σε ένα τρίτο. Επιπλέον, προβλέπει ειδικές ρυθμίσεις, όπως η επιστροφή στους κατόχους οικόπεδων που είχαν χαρακτηριστεί ως δασικά, μετά από προσφυγές και διαιτησία, αλλά είχαν αποχαρακτηριστεί και δεν μπορούσαν να τα διεκδικήσουν οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες.
Νέα πλατφόρμα για αδήλωτα ακίνητα
Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τίτλο: «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του ν.π.δ.δ. “Ελληνικό Κτηματολόγιο”, και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης», θα παραμείνει σε διαβούλευση έως τις 6 Σεπτεμβρίου, με στόχο να ψηφιστεί μέχρι τα μέσα του ίδιου μήνα.
Όπως παρουσίασαν ο Υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, στο Υπουργικό Συμβούλιο στα τέλη Ιουλίου, στόχος είναι η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης μέχρι το 2025, η χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης για νομικό έλεγχο συμβολαίων και η απλοποίηση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων.
Αλλαγές στο Κτηματολόγιο προς όφελος των ιδιοκτητών
α) Προβλέπεται επιτάχυνση της κτηματογράφησης, για την επίτευξη του στόχου να μεταβεί ολόκληρη η χώρα σε καθεστώς πλήρους λειτουργίας του Κτηματολογίου έως το 2025, καθώς και η εισαγωγή μιας νέας ψηφιακής διαδικασίας διόρθωσης γεωμετρικών δεδομένων ακινήτων.
β) Απλοποιούνται και επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη μεταβίβαση ακινήτων, την καταχώριση εγγραπτέων πράξεων και τη διόρθωση κτηματολογικών εγγραφών, ώστε να αποφεύγονται χρονοβόρες διοικητικές διαδικασίες και δικαστικές διαμάχες.
γ) Η Τεχνητή Νοημοσύνη και νέες τεχνολογικές εφαρμογές θα αξιοποιηθούν για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει το Κτηματολόγιο.
δ) Θα ενισχυθεί η αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητα στην οργάνωση και λειτουργία του Κτηματολογίου.
Η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης
Ένα άλλο κεφάλαιο του νομοσχεδίου προβλέπει τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης για τον νομικό έλεγχο των συμβολαίων. Η εφαρμογή αυτή, η οποία βρίσκεται ήδη σε πιλοτική φάση, θα προσφέρει προτάσεις, τις οποίες θα ελέγχει ο αρμόδιος ελεγκτής, επιταχύνοντας την τελική απόφαση.
Η πλήρης εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης θα ξεκινήσει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.
Οι μηχανικοί στο Κτηματολόγιο
Το σχέδιο νόμου προβλέπει τη δημιουργία Μητρώου Πιστοποιημένων Μηχανικών Κτηματολογίου. Οι μηχανικοί που εντάσσονται στο μητρώο αυτό αποκτούν το δικαίωμα να διενεργούν ελέγχους και να λαμβάνουν αποφάσεις σε περίπτωση υποβολής αιτιολογημένων αντιρρήσεων εντός προθεσμίας.
Οι πιστοποιημένοι μηχανικοί θα προέρχονται είτε από το τμήμα Διαχείρισης Χωρικών Δεδομένων του Κτηματολογίου είτε από ιδιώτες μηχανικούς που πληρούν τις προδιαγραφές του νόμου.
Λύσεις για δασικά και μεταβιβάσεις
Το νομοσχέδιο στοχεύει να δώσει λύσεις σε χρόνια προβλήματα ιδιοκτητών που αφορούν δασικές εκτάσεις και λάθη σε παλιές κτηματογραφήσεις. Ειδικές ρυθμίσεις θα επιτρέψουν στους ιδιοκτήτες να επανακτήσουν οικόπεδα που είχαν χαρακτηριστεί ως δασικά, μετά από αποχαρακτηρισμό.
Επιπλέον, θα επιτρέπεται η μονομερής τροποποίηση της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, όταν υπάρχει μικρή διαφορά στα τετραγωνικά μεταξύ παλαιών συμβολαίων και σύγχρονων μετρήσεων. Το νέο πλαίσιο θα επιτρέπει εύκολες και γρήγορες διορθώσεις σε λάθη παλιών μελετών, με την κατάργηση της έγχαρτης διαδικασίας και την εισαγωγή μιας νέας ψηφιακής πλατφόρμας που θα μειώνει τον απαιτούμενο χρόνο στο ένα τρίτο.