Με θέμα τη “Φιλία” το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου γιόρτασε φέτος την 10η επέτειό του , αφιερώνοντας την θεματική του στην ομορφιά της ανθρώπινης σύνδεσης και σε όλες τις φιλίες και συνεργασίες που έκαναν δυνατή την υλοποίηση του Φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια στην ανιδιοτελή προσπάθεια του πνευματικής καλλιέργειας μέσω της τέχνης για έναν καλύτερο και ειρηνικό κόσμο.
Οι φετινές Εναρκτήριες Δράσεις σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση σε διαφορετικά, ιστορικής σημασίας σημεία του νησιού, το Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης στις Μεσαιωνικές Αποθήκες Σαπλιτζά, το Κάστρο στο Σίγρι, τον Αρχαιολογικό Χώρο Ιερού του Μέσσου και το αρχαίο Υδραγωγείο της Μόριας. Αποδεικνύοντας τη δύναμη της φιλίας να ενώνει ανθρώπους και πολιτισμούς, πλήθος κοινού από όλο το κόσμο παρακολούθησε σπουδαίες μουσικές ερμηνείες, από τους δύο εξαιρετικούς νέους Έλληνες βιολονίστες, Ιωάννη Νίκολη και Ευαγγελία Κουτσοδήμου, στις Αποθήκες Σαπλιτζά στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης, και τους Τούρκους καλλιτέχνες Ουμούτ Σάγκλαμ (βιολοντσέλο) και Όρκουν Πάλα (βιολί) και τις πιανίστες Κυβέλη και Δανάη Ντέρκεν στο Κάστρο στο Σίγρι, όπου απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος του Αϊβαλίου, κος Mesut Ergin.
Με την παρουσία της τίμησε το φεστιβάλ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, που παρακολούθησε το εξαιρετικό Τρίο Στοριόνι στο Ιερό των Μέσσων, ενώ ο ανερχόμενος Τσέχος βιολοντσελίστας Βιλέμ Βλτσεκ έκλεισε τις Εναρκτήριες Δράσεις στο εμβληματικό υδραγωγείο στη Μὀρια μαζί με τον Ολλανδό πιανίστα Μπαρτ φαν ντε Ρουρ.
Οι συναυλίες του κυρίως φεστιβάλ ξεκίνησαν στις 16 Αυγούστου, στο κατάμεστο και φωτισμένο από τον Δήμο Αβδελιώδη παραθαλάσσιο πάρκο του ξενοδοχείου «Δελφίνια», φιλοξενώντας και πάλι παλιούς γνώριμους του φεστιβάλ αλλά και νέους, ταλαντούχους μουσικούς απ’ όλο τον κόσμο.
Ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης τίμησε με την παρουσία του το Φεστιβάλ ο Υφυπουργός Πολιτισμού κύριος Ιάσονας Φωτήλας, Αριστουργηματικές ήταν οι ερμηνείες της κορυφαίας σολίστ Άντιε Βάιτχαας, του χαρισματικού κλαρινετίστα Σεμπάστιαν Μαντς, του πολυβραβευμένου κιθαρίστα Πετρίτ Τσέκου και του περιζήτητου λυρικού τενόρου Ζίμον Μπόντε, που μαζί με την Κυβέλη Ντέρκεν στο πιάνο ερμήνευσαν το κεντρικό κομμάτι του φεστιβάλ, το “Die Bürgschaft (H εγγύηση)” του Σούμπερτ, βασισμένο στο ποίημα του Σίλερ.
Μια από τις πιο ιδιαίτερες στιγμές του φεστιβάλ ήταν η παγκόσμια πρεμιέρα του έργου «Περί έρωτος και φιλίας», που γράφτηκε από τον Έλληνα συνθέτη Λουκά Θάνο ειδικά για το φεστιβάλ αλλά και για τους συγκεκριμένους μουσικούς στους οποίους ανατέθηκε το κομμάτι. Οι Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε (βιολί), Ροζάννε Φιλίππενς (βιολί), Tομόκο Ακασάκα (βιόλα), Σένια Ρουμμουκάινεν (βιολοντσέλο), Μάρκο Μπεχτάς (κοντραμπάσο) και Κυβέλη Ντέρκεν (πιάνο) ζωντάνεψαν στην σκηνή την μουσική συλληψη του επιτυχημένου συνθέτη και καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό.
Εμπλουτίζοντας το επετειακό πρόγραμμά του το Φεστιβάλ διοργάνωσε μία ενδιαφέρουσα ημερίδα το μεσημέρι της 17ης Αυγούστου, με τίτλο: «Μπορεί το αριστοτελικό ιδεώδες περί της φιλίας να υπάρξει πέραν του υποκειμένου;», για την έννοια της αριστοτελικής φιλίας, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τη σχέση της Λέσβου με τον φιλόσοφο που πέρασε σημαντικό διάστημα της ζωής του στην Άσσο και τον Αταρνέα της Μικράς Ασίας, πολύ κοντά στον Μόλυβο, και αργότερα στην Ερεσό.
Ο Anthony Bossis, κλινικός ψυχολόγος, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και θρησκευτικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οτάβας, αντλώντας από την πειραματική κλινική έρευνα που ο ίδιος διεξάγει στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης με ασθενείς σε τελευταία στάδια της νόσου, ανέδειξε τη σπουδαιότητα της φιλίας και της αγάπης κατά τη μετάβαση από τη ζωή στον θάνατο.
Μια διαφορετική ματιά στο θέμα της φιλίας παρουσίασε στο ακροατήριο ο σπουδαίος αστροφυσικός Σταμάτης Κριμιζής, πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και Head Emeritus του Space Department of Applied physics του Johns Hopkins, που αναφέρθηκε στην αποστολή του voyager στο διάστημα και στα μηνύματα φιλίας που η ανθρωπότητα επέλεξε συμβολικά να στείλει μαζί του, ενώ η Βιβή Κεφαλά, καθηγήτρια διεθνών σχέσεων στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών Πανεπιστημίου του Αιγαίου και διευθύντριας του Κέντρου Μελέτης Μεσογειακής-Μεσανατολικής Πολιτικής και πολιτισμού, ανέδειξε τη διαχρονική και παταγώδη αποτυχία του ανθρώπινου είδους να συγκολλήσει με δεσμούς φιλίας τα διαφορετικά έθνη. Την ημερίδα συντόνισε η Χλόη Μπάλλα, καθηγήτρια αρχαίας φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
.Στην συναυλία για νέους που πραγματοποιήθηκε στις 18 Αυγούστου, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους μουσικούς του Φεστιβάλ και να έρθουν σε επαφή με τα μουσικά όργανα. Εκεί, μουσικοί, εθελοντές, γονείς και δάσκαλοι, παιδιά με διαφορετική καταγωγή, ενώθηκαν υπό τους ήχους των εγχόρδων και του πιάνου και χόρεψαν όλοι μαζί τον χορό Sicilienne.
Όπως πάντα, τα αυθόρμητα Molyvos Musical Moments (ΜΜΜ) αιφνιδίασαν ευχάριστα τους κατοίκους και τους επισκέπτες, στα γραφικά σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού, τις παραλίες, το λιμάνι και άλλα σημεία του Μολύβου. Χαρακτηριστική η στιγμή σε ένα από τα ΜΜΜ στην παραλία, όταν ένας ντόπιος ηλικιωμένος περαστικός φώναξε δυνατά ενθουσιασμένος: “ΜΠΡΑΒΟ, 55 χρόνια είχαμε να ακούσουμε τέτοια μουσική. Μπράβο, μπράβο, μπράβο.”