Ανεξάρτητα από το σημερινό κλείσιμο, με συνεχόμενα “ανάποδα spikes” οι τελευταίες συνεδριάσεις, τουλάχιστον μέχρι χθες, έχουν επιδεινώσει σημαντικά την τεχνική εικόνα, με τον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο να δείχνει ευάλωτος στις ρευστοποιήσεις των Ξένων χαρτοφυλακίων και το ενδιαφέρον να παραμένει, περίπου, μηδενικό για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.
Απογοήτευση κυριαρχεί στα περισσότερα χρηματιστηριακά γραφεία, όχι μόνο γιατί δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω αύξηση της προσφοράς, όσο πλησιάζει το placement του ΤΧΣ στην Εθνική, καθώς αρκετά εγχώρια και όχι μόνο, χαρτοφυλάκια θα συνεχίσουν να αναζητούν ρευστότητα για να συμμετέχουν, πουλώντας κερδισμένες θέσεις, σε όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων, αλλά και διότι έχει μηδενίσει το κοντέρ του ενδιαφέροντος και αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από την καθαρή αξία συναλλαγών όσο και από την έλλειψη των ημερήσιων πρωταγωνιστών, τουλάχιστον όσον αφορά τίτλους που διεκδικούν υψηλότερες αποτιμήσεις, με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Jefferies που, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι “το Ελληνικό Χρηματιστήριο και οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν μείνει πίσω σε αποδόσεις, σε σχέση με τις Αγορές των ΗΠΑ και της ΕΕ πρόσφατα, καθώς το placement των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και που έχει στην κατοχή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συγκεντρώνει την προσοχή των επενδυτών. Οι φήμες γύρω από τις τιμές, τα ποσοστά και την πιθανή έκπτωση συνεχίζουν να επιβαρύνουν τους όγκους και να ασκούν πίεση στις τιμές, παρόλο που τα θεμελιώδη παραμένουν ισχυρά. Ανά πάσα στιγμή από τις 30 Σεπτεμβρίου και εντός της πρώτης εβδομάδας του Οκτωβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τοποθέτηση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας”.
Αυτά την ώρα που επιμένουν οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, “είναι τουλάχιστον σημαντικός ο αριθμός των ραντεβού, που έχουν κλείσει Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha BankΑΛΦΑ +0,67% και Κύπρου για το event της Bank of America σε Λονδίνο (23 – 26/9)”.
Από την άλλη και σύμφωνα με την πιο “υποψιασμένη” σχολή σκέψης, δεν αναμένεται ουσιαστική αλλαγή της τάσης, μέχρι να ολοκληρωθεί το επερχόμενο triple witching Σεπτεμβρίου (20/9) στην Αγορά Παραγώγων.
Σε πρώτη φάση και όσον αφορά την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση, πολλά θα κριθούν από την βραδινή “ετυμηγορία” της “δύσκολης” Moody’s, για το Ελληνικό αξιόχρεο.
Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η συνεχιζόμενη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, η αντίδραση των Τραπεζικών μετοχών από τα χαμηλά ημέρας και οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών στο υπόλοιπο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Σε παρατεταμένη “σιγή ασυρμάτου” μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίησης, όπου οι περισσότερες τιμές συνεχίζουν να διαμορφώνονται με χαμηλές συναλλαγές και “market” εντολές.
Συνεχίζεται η αργή αποκλιμάκωση των αποδόσεων, για όλους τους Εκδότες, στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,60% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,66% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,115% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1405,55 (-0,10%) και 1418,44 μονάδων (+0,82%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1417,93 (+0,78%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 1419,5 (+0,89%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1419,24 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,88%.
Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων, στα 80 εκατ., από τα οποία τα 14 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΒΑΞ, ΕΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 80 εκατ., τα 73,2 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Από εκεί και πέρα η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που έδωσε στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαίες απώλειες 1,66%. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 3,02%.
Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 9,75% και ο ΔΤΡ κέρδη 14,57%.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Συνεχίζεται η αυτόνομη αρνητική πορεία του ΓΔΧΑ, ο οποίος υποαποδίδει έναντι των βασικών Ευρωπαϊκών μετοχικών δεικτών από 1η Αυγούστου κατά περισσότερο από 5 ποσοστιαίες μονάδες. Ήτοι, την χρονική περίοδο που αναζωπυρώθηκαν ο ανησυχίες για την Παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Παρά ταύτα, οι όγκοι συναλλαγών δεν ήταν αντιπροσωπευτικοί λόγω εποχής και μόνο στις συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου έχουν αυξηθεί. Κατά τα άλλα, συνεχίζονται οι ανακοινώσεις των εγχώριων εταιρικών αποτελεσμάτων με την ΛΑΜΔΑ να εμφανίζει βελτίωση στο α΄ εξάμηνο του έτους (ετήσια βάση) σε όρους λειτουργικών EBITDA και στους 3 τομείς δραστηριότητας του Ομίλου, ενώ ο καθαρός δανεισμός υποχώρησε στα 594 εκατ. ευρώ, από 656 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2023. Σήμερα αργά το βράδυ θα έχουμε την δημοσίευση της αξιολόγησης της Ελληνικής Οικονομίας από την Moody’s”, υπενθυμίζει η Depolas Investment Services.
“Το γράφημα της ΕΛΧΑ έχει κουράσει τους περισσότερους αλλά καλώς, ή κακώς έτσι λειτουργεί ο Όμιλος τα τελευταία 30 χρόνια. Η μετοχή συνεχίζει μία κίνηση ανάμεσα στο 1,70 και 2,40 σε μεγάλη εικόνα. Τώρα βραχυπρόθεσμα και μετά τα αποτελέσματα χρειάζεται μία κατοχύρωση του 1,884, αν θέλει και πάλι να δει τιμές πάνω από τα 2,00 ευρώ. Το τελευταίο τρίμηνο πάντα έχει ενδιαφέρον στον Όμιλο, μιας και ο έλεγχος στις Θυγατρικές από την Μητρική είναι τεράστιος. Το 2025 θεωρούμε ότι είναι η χρονιά του Ομίλου, μιας και θα πρέπει να φτιάξει το free float, αν θέλει να παραμένει σε μεγάλη κατηγορία και η λογική λέει ότι θα θελήσει να το κάνει σε καλύτερες αποτιμήσεις. Πρώτη και κοντινότερη αντίσταση στον ΓΔ το 1418, όπου κατοχύρωση θα μπορούσε να μας φέρει στο 1429. Το 1400 κοντινή στήριξη. Ο Τραπεζικός για ακόμα μία φορά δοκίμασε τον 200αρη στην ζώνη του 1200. Το 1240 έχει γίνει στην παρούσα κοντινή αντίσταση. Μια κατοχύρωση του 1200 σε κλείσιμο, μπορεί να δώσει πιο επιθετική τάση στην πτωτική κίνηση”, τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Το Χ.Α. αναζητά ένα εγχώριο καταλύτη που θα αλλάξει τις αδύναμες επιδόσεις των τελευταίων συνεδριάσεων. Η ανακοίνωση της Moody’s σήμερα το βράδυ, θα μπορούσε να υποστηρίξει το επενδυτικό ενδιαφέρον και να δώσει κίνητρα για αγορές”, εκτιμά η Beta Sec.
“Η Moody’s ανακοινώνει αργά το βράδυ την απόφασή της για το Ελληνικό αξιόχρεο, με υψηλά τον πήχη των προσδοκιών για απόδοση επενδυτικής βαθμίδας. Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τις κινήσεις του ΓΔ, με τις 1400 μονάδες να συνιστούν κρίσιμο όριο στήριξης”, τονίζει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Πτωτική εβδομάδα για τον ΓΔ με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα και με την Αγορά να συνεχίζει να κρατά στάση αναμονής, συσσωρεύοντας σε ένα στενό εύρος τιμών. Στο εσωτερικό τα οικονομικά αποτελέσματα πού έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα, σε γενικές γραμμές, κρίνονται ικανοποιητικά (δεδομένων των συνθηκών), ενώ σημαντική κινητικότητα αναμένεται να υπάρξει στον Τραπεζικό κλάδο το επόμενο διάστημα (placement ΕΤΕ, Α.Μ.Κ. Attica Bank, επιστροφή της Τράπεζα Κύπρου στο Χ.Α.). Σήμερα αργά το βράδυ περιμένουμε την ‘ετυμηγορία’ της Moody’s για το Ελληνικό αξιόχρεο, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσουν αποτελέσματα οι ΒΙΟ, CENER, ΚΡΙ και ΛΑΒΙ. Την Τετάρτη 18/9 αναμένεται η απόφαση της FED για τα επιτόκια. Τεχνικά τα επόμενα σημεία αντίστασης εντοπίζονται στις 1447 και 1464 μονάδες, με τον ΚΜΟ200 να βρίσκεται στις 1400 μονάδες”, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.
“Η αναιμική εικόνα αγοραστικού ενδιαφέροντος και συναλλαγών συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα, με το Χ.Α. να φυλλοροεί στις τέσσερις από τις πέντε συνεδριάσεις της εβδομάδας, καταγράφοντας ημερήσιες απώλειες μικρότερες του 1%, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Το “μαρτύριο της σταγόνας” για τους αγοραστές αποδίδεται στην στάση αναμονής που τηρούν επενδυτικά κεφάλαια αυτή την περίοδο, ενόψει των μεγάλων δημόσιων προσφορών και αυξήσεων κεφαλαίου που θα ολοκληρωθούν μέσα στο Φθινόπωρο, συνολικής αξίας 2,2 δισ. ευρώ.
Η στάση αυτή επιτείνεται και από δύο ακόμα λόγους. Αφενός για τον ασαφή προσδιορισμό της Αγοράς, η οποία τοποθετείται ανάμεσα σε Αναπτυσσόμενες και Ανεπτυγμένες Αγορές και αφετέρου στην αλλαγή των εκλογικών συσχετισμών των ΗΠΑ, όπως προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις πολιτικές που θα επικρατήσουν μετά το Νοέμβριο.
Η αναποφασιστικότητα της Αγοράς να τιμολογήσει τα καλά νέα από το μέτωπο της εγχώριας εταιρικής κερδοφορίας, ή των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων, θα αλλάξει ενδεχομένως με την εμφάνιση ενός πιο ισχυρού καταλύτη που θα έχει ισχυρότερο επιδραστικό αποτύπωμα στην ψυχολογία των εμπλεκομένων.
Πιθανόν η αφορμή θα πρέπει να αναζητηθεί είτε στην αποψινή απόφαση της Moody’s για το Ελληνικό αξιόχρεο, είτε σε κάποια επιχειρηματική κίνηση μεγάλου βεληνεκούς. Ειδάλλως, η αντίδραση της Αγοράς θα έρθει από την “φθήνια” του ταμπλώ και αφού τα τεχνικά στοιχεία υποδείξουν σημάδια βραχυπρόθεσμης υπερβολής.
Κεντρικό οικονομικό γεγονός της ερχόμενης εβδομάδας αποτελεί η απόφαση της FED για τα επιτόκια την προσεχή Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου. Οι Αγορές έχουν προεξοφλήσει μείωση 25 μονάδων βάσης, με πιθανότητα 87%, δίνοντας και μια μικρή πιθανότητα για μείωση 50 μονάδων βάσης, ενώ για το υπόλοιπο της χρονιάς οι επενδυτές αναμένουν μειώσεις επιτοκίων 115 μονάδων βάσης.
Αποφάσεις επιτοκίων έχουν μέσα στην εβδομάδα η Τράπεζα της Αγγλίας (19/9) και η Τράπεζα της Ιαπωνίας (20/9).
Οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών, καθώς και τα σχόλια που αφορούν την προοπτική για το υπόλοιπο της χρονιάς, αναμένεται να μπουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, διαμορφώνοντας κλίμα και ψυχολογία σε μια συγκυρία, που η μεταβλητότητα δείχνει έτοιμη να επιστρέψει στο προσκήνιο.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε καθοδικό πλέον κανάλι, μετά την απώλεια των 1425 μονάδων. Η διαγραμματική εικόνα έχει γύρει σημαντικά υπέρ των απαισιόδοξων και παρά το κλείσιμο του ανοδικού “χάσματος” που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα από τις 14 Αυγούστου (1404 – 1408) η κατεύθυνση δεν έδειξε να μεταβάλλεται ιδιαίτερα ως προς την φορά της.
Από την Τετάρτη και ο MACD έχει προσχωρήσει στο “κλαμπ” των πωλητών και το σενάριο προσέγγισης του ΚΜΟ-200 ημερών, που βρίσκεται στις 1386 μονάδες, φαίνεται να αποκτάει βάσιμες πιθανότητες.
Με τους ταλαντωτές να έχουν ακόμα περιθώριο ανοχής, ως προς τις υποτιμημένες ζώνες τιμών, η εξέλιξη αυτή δείχνει ως η επικρατέστερη βραχυπρόθεσμα. Για να επιστρέψει ο Γενικός Δείκτης σε ανοδική τάση, βραχυπρόθεσμα, απαιτείται υπέρβαση των 1436 μονάδων, ωστόσο η “σκληρή” ζώνη αντίστασης βρίσκεται στις 1450 μονάδες, επίπεδο το οποίο ανεπιτυχώς η Αγορά προσπάθησε να υπερβεί τρεις φορές μετά τις 5 Αυγούστου χωρίς επιτυχία.
Η αντίδραση της Παρασκευής δεν έβγαλε ένταση στις συναλλαγές και ενδεχομένως να αποτελεί ένα μικρό διάλλειμα στην κατά τα άλλα αδύναμη εικόνα του Γενικού Δείκτη.
Πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης της Δευτέρας η ΚΡΙ- ΚΡΙ ανακοινώνει αποτελέσματα εξαμήνου. Την Τρίτη η Noval Properties παίρνει την σκυτάλη δημοσίευσης μεγεθών εξαμήνου, την Πέμπτη είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις των Lavipharm, Attica Bank και Viohalco, ενώ στο τέλος της εβδομάδας ανακοινώνουν οι Premia Properties και η Logismos.
Την προσεχή Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου κλείνουν οι σειρές Παραγώγων επί μετοχών και δεικτών για το μήνα Σεπτέμβριο. Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθούν οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE-Russel με κυριότερες αλλαγές αυτές της προσθήκης της Cenergy (Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση από Μεσαία) της Viohalco η οποία υποβαθμίστηκε από τον Large Cap στον Μid Cap, ενώ αναβαθμίζονται στον Mid Cap η Intralot και στον Micro Cap η Interlife.
Στον αντίποδα, AustrianCard, ABAΞ, Dimand, Ελαστρον, Lavipharm, Premia, Πλαστικά Θράκης διαγράφονται από τους δείκτες FTSE Total Cap Index”, υπενθυμίζει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).
Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,5), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,3), ΕΤΕ (6,7), ΟΤΕ (6,2), ΟΠΑΠ (5,9), ΠΕΙΡ (4,8), ΜΥΤΙΛ (4,8), ΔΕΗ (4,4), ΑΛΦΑ (3,6), ΜΠΕΛΑ (3,3), TITC (2,5), ΜΟΗ (2,4), ΔΑΑ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,2), CENER (1,8), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).
Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, δεν ήλθε σε επαφή με το “κόκκινο” η ΑΛΦΑ (+0,67%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΕΤΕ (+0,22%), ΕΥΡΩΒ (+1,39%) και ΠΕΙΡ (-0,23%).
Μεταξύ 1203,86 (-0,54%) και 1222,07 μονάδων (+0,97%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1215,39 (+0,42%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1216,35 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,50%.
Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1290 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1311, 1360 και 1400 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1212 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 1200 και 1197 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Σαφές πλεονέκτημα στους “πράσινους” τίτλους, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, με “κόκκινες” εξαιρέσεις τους τίτλους των ΑΡΑΙΓ (-0,47%), ΔΑΑ (-0,13%), ΕΕΕ (-0,12%), ΕΥΔΑΠ (-0,18%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ.
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του ΟΠΑΠ (+2,37%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ενώ ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας. Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 15,64 ευρώ και με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στην ζώνη 15,52 – 15,46 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Αν συνεχίσει ανοδικά, η επόμενη αντίσταση στα 16,20 ευρώ.
Μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και αφού σήμερα βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 16,92 ευρώ (-0,35%), επέστρεψαν οι αγοραστές στη μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,30%). Το ημερήσιο “stop short” στα 17,88 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 15,77 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+218,4%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+108,79%), MONTA (+107,33%), SOFTWEB (+104,07%), ΚΟΥΑΛ (+91,78%), ΦΒΜΕΖΖ (+80,68%), OPTIMA (+66,67%), ΒΙΟΣΚ (+61,45%).
Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΕΛΒΕ (+3,67%), ΠΑΙΡ (+2,67%), ΜΟΝΤΑ (+1,28%), ΝΑΥΠ (+0,66%), ΙΑΤΡ (+1,01%), ΚΤΗΛΑ (+1,67%), ΔΡΟΜΕ (+1,62%), ΜΟΥΖΚ (+6,50%), ΒΟΣΥΣ (+3,54%), ΝΑΚΑΣ (+2,11%), ΟΛΘ (+1,95%).
Ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 10 συνεδριάσεων στην Intralot (+3,37%).
Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (-2,56%), ΦΒΜΕΖΖ (-3,73%) και ΣΑΝΜΕΖΖ (-1,58%) και οκτώ οι συνεχόμενες πτωτικές για REALCONS (-0,28%).
“Καρέ” ανόδου για Ιντεάλ (+0,17%).
Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις ο Fourlis (+3,63%).
Διέκοψε το σερί πέντε πτωτικών συνεδριάσεων η ΕΧΑΕ (+0,90%).
Καλά είναι τα διθυραμβικά σχόλια, αλλά σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε η Τρ. Αττικής (-10,40%), που έφθασε να υποχωρεί έως και -18,4%.
Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Κρι Κρι (+3,33%).
Δεν έτυχαν θετικής υποδοχής τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Γενική Εμπορίου (-9,27%, με τον υψηλότερο όγκο του τελευταίο 9μηνου).
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1447 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1400 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1387 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1450, 1455 – 1463 (gap), 1479, 1485, 1500 – 1510, 1539 και 1602 μονάδες.
Παραμένει το ημερήσιο σήμα πώλησης στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3529 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3400 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3370 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες.
Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές
Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Διαθέσεις αντίδρασης στην Ευρώπη, προσπαθούν για ψηλότερα οι δείκτες στην Wall Street.
Διαθέσεις αντίδρασης στο Πετρέλαιο, στο 1,1085 το ευρώ έναντι του δολαρίου.
Τιμές υψηλότερα των $2610 δοκιμάζει ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), που κινείται προς νέα ιστορικά υψηλά, προς τα $31,15 προσπαθεί να αντιδράσει το Ασήμι.
Πάνω από τα $59650 το Bitcoin, προς τα $2400 ανηφορίζει το Ethereum.
“Ο Ντόναλντ Τραμπ θα ανακοινώσει την έναρξη ενός νέου project Ψηφιακών Περιουσιακών Στοιχείων τη Δευτέρα, καθώς ο πρώην Πρόεδρος σφίγγει τις σχέσεις του με την Κοινότητα των Κρυπτονομισμάτων δύο μήνες πριν από τις εκλογές. Αγκαλιάζουμε το μέλλον με τα crypto και αφήνουμε πίσω μας τις αργές και ξεπερασμένες μεγάλες Τράπεζες”, δήλωσε ο Τραμπ σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο X.
Κατά 0,3% υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τον Ιούνιο και κατά 0,1% στην ΕΕ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat. Σε ετήσια βάση, τον Ιούλιο η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 2,2% στη Ζώνη του Ευρώ και κατά 1,7% στην ΕΕ.
Το κόστος των εισαγόμενων αγαθών σημείωσε πτώση στις ΗΠΑ τον Αύγουστο. Ο δείκτης τιμών εισαγωγών διολίσθησε 0,3% τον περασμένο μήνα. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει κατά 0,2%. Σε ετήσια βάση, το κόστος των εισαγωγών ενισχύθηκε κατά 0,8% τον Αύγουστο.
Μικρή άνοδο κατέγραψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο καθώς βελτιώθηκαν οριακά οι εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν ενισχύθηκε στις 69 μονάδες, από 67,9 τον Αύγουστο. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερων των τελευταίων πέντε μηνών.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,7 δισ., στα 98,6 δισ. ευρώ.
“Η συνεχιζόμενη πρόοδος στον Ελληνικό Τραπεζικό τομέα που ενισχύει την ανθεκτικότητά του, ήταν σημαντικός παράγοντας στην αλλαγή του outlook από ‘Σταθερό’, σε ‘Θετικό’ για την πιστοληπτική ικανότητα του Ελληνικού Κράτους (BBB-low)”, εξηγεί η DBRS σε ανάλυσή της.
Η DBRS αναβάθμισε σε θετικές, από σταθερές τις προοπτικές για τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες καταθέσεις της Eurobank και της Εθνικής, σε συνέχεια αναβάθμισης των προοπτικών για το Ελληνικό αξιόχρεο.
Αισιόδοξες ότι μπορούν να ξεπεράσουν τους στόχους που έχουν θέσει για το διάστημα 2024 – 2026 εμφανίστηκαν οι Διοικήσεις των Eurobank και Εθνικής Τράπεζας, κατά το 12ο Χρηματοοικονομικό Συμπόσιο της περιοχές CEEMEA (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), όπως τονίζει σε έκθεσή της η Goldman Sachs. Ο Οίκος διατηρεί τη σύσταση “buy” για τις μετοχές των δύο συστημικών Τραπεζών, με σταθερές τιμές – στόχους στα 11 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και στα 2,7 ευρώ για τη Eurobank.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ, TITC και με το θετικό η ΕΕΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Eurobank, Jumbo, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ και ΟΠΑΠ.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 70 ανοδικούς τίτλους, έναντι 54 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.
ΠΗΓΗ: Θανάσης Σταυρόπουλος t.stavropoulos@euro2day.gr