Οκ. Νίκος Παππάς εμφανιζόμενος στη ΔΕΘ, ως πρόεδρος στη θέση του καρατομημένου Στέφανου Κασσελάκη, συμπλήρωσε ακούσια έναν δεκαετή κύκλο ο οποίος είχε ξεκινήσει από το ίδιο ακριβώς σημείο. Στις 13 Σεπτεμβρίου του 2014, ο τότε λαμπερός frontman του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο κατάμεστο Βελλίδειο, έχοντας απέναντί του, στη δεύτερη σειρά των καθισμάτων το Νίκο Παππά, ξεκινούσε να αραδιάζει το παραμύθι που θα οδηγούσε στην εξαπάτηση του ελληνικού λαού.
«Βρίσκομαι απέναντι σας, να σας πω αλήθειες και να δεσμευθώ σε ένα σχέδιο ελπίδας, προοπτικής και δικαιοσύνης για την έξοδο από την κρίση. Με συγκεκριμένο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο περιεχόμενο», ξεκίνησε την ομιλία του τότε ο κ. Τσίπρας χειροκροτούμενος με πάθος.
Στο βίντεο διακρίνονται στα πρώτα καθίσματα από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τη Σοφία Σακοράφα μέχρι τον Κώστα Χρυσόγονο, τον Π. Κουρουμπλή, Δραγασάκη, Βίτσα, Τσακαλώτο. Άκουγαν όλοι με ενθουσιασμό τον νεαρό ηγέτη τους να προπηλακίζει τους Σαμαρά και Βενιζέλο, κατηγορώντας τους για δουλικότητα απέναντι στην Α. Μέρκελ στα λόμπι των δανειστών και στα κοράκια της διεθνούς κερδοσκοπίας, να τους οικτίρει γιατί «συναίνεσαν άκριτα στις αδιέξοδες κυρώσεις στη Ρωσία».
Να ζητάει κοινωνική και πολιτική επανάσταση προκειμένου να φύγει η κυβέρνηση επειδή τάχα δεν ήθελε να προστατεύσει τον λαό.
Σε εκείνη την περίφημη ομιλία, ο τότε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε, μεταξύ άλλων διαγραφή του χρέους, επαναφορά της 13ης σύνταξης και του 13ου και του 14ου μισθού, άμεση κατάργηση του «εκτρώματος του ΕΝΦΙΑ», σεισάχθεια, επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
Στη ΔΕΘ του 2014, ο κ.Τσίπρας είχε προαναγγείλει το σχέδιο που είχαν από κοινού εξυφάνει και οδήγησε ύστερα από πολλά χρόνια το Νίκο Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο και στο πολιτικό στίγμα της καταδίκης του με 13- 0. Τη… δημοκρατική και δίκαιη επαναχάραξη του χάρτη των ΜΜΕ και του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, με βάση την περίφημη έκθεση του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, τον διαγωνισμό του ράντζου, τα δάνεια του Καλογρίτσα με υποθήκη τα βοσκοτόπια, το ΣΥΡΙΖΑ channel, που τελικά ίσως δεν ήταν και τόσο αναγκαίο διότι πρόθυμοι να βοηθήσουν το κομματικό καραβάνι βρέθηκαν και βρίσκονται αρκετοί.
Δέκα χρόνια μετά, ο Νίκος Παππάς, από σπόντα και μια σειρά από «προδοσίες» που του καταλογίζονται, έστω και πρόσκαιρα έγινε χαλίφης στη θέση του χαλίφη.
Είχε το αμφιβόλου αξίας προνόμιο να παρουσιαστεί στη ΔΕΘ και το έκανε ακριβώς όπως ο Αλέξης Τσίπρας.
Καταλογίζοντας στην κυβέρνηση και στον Κ. Μητσοτάκη «λαοκτόνα» πρόθεση και διεστραμμένη επιθυμία να στραγγαλίσει την πλειοψηφία (της οποίας την ψήφο έχει ανάγκη για να κυβερνήσει) για να εξυπηρετήσει τα μεγάλα και ποτέ από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατονομασμένα συμφέροντα.
«Η χώρα έχει ανάγκη από μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή» διακήρυξε ο Νίκος Παππάς, τοποθετώντας τον ΣΥΡΙΖΑ στο επίκεντρο αυτής της αλλαγής!
«Για να μην παραβιάζονται θεμελιώδεις κανόνες του κράτους δικαίου» υποστήριξε μεταξύ άλλων, σαν να ήταν κάποιος άλλος. Ερωτηθείς σχετικά με την καταδίκη του, κατέφυγε στον απύθμενο λαϊκισμό «ότι μόλις το 15% των πολιτών πιστεύουν στη δικαιοσύνη».
Ο κ. Παππάς στάθηκε ισάξιος του κ.Τσίπρα στη ΔΕΘ.
Εμφάνισε ως λύση για το ενεργειακό πρόβλημα, την κρατικοποίηση της ΔΕΗ και με το ψεύτικα μειλίχιο θράσος, απέδωσε στις πολιτικές και επιλογές της κυβέρνησης, την καταστροφή στη Θεσσαλία, τις φωτιές, τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό, το δυστύχημα στα Τέμπη, ακόμη και τη μείωση των γεννήσεων και την αύξηση των θανάτων.
Οι απαντήσεις του και οι διαβεβαιώσεις που έδωσε, για την εν εξελίξει διαδικασία αλλαγής ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ, κρίνονται μειωμένης αξιοπιστίας από όσους διαχρονικά παρακολουθούν τη διαδρομή του και αξιολογούν αρνητικά το μεγαλείο του στην ίντριγκα.
Το έδειξε ξανά με λίγες λέξεις.
«Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζει, δυστυχώς, τα απόνερα ενός δυσμενούς αποτελέσματος, της άνοιξης του 2023» ανέφερε εκτιμώντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει θέμα διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη.
Την άνοιξη του ‘23 πρόεδρος για όσους ξέχασαν ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.