Με την απόφαση της Γερμανίας να εισαγάγει τροχιοδεικτικούς ελέγχους στα χερσαία σύνορά της να έχει ήδη συμπληρώσει 24 ώρες, στην Αθήνα παρακολουθούν προσεκτικά την κατάσταση. Το μέτρο φαίνεται να είναι λιγότερο «αποτελεσματικό» από ό,τι είχε αρχικά παρουσιαστεί, καθώς ο Καγκελάριος Σολτς προσπαθεί να βρει ισορροπία ανάμεσα στην αυστηροποίηση της γερμανικής μεταναστευτικής πολιτικής και στις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί σε «σάκος του μποξ», όπως δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης (ΑΝΤ1). Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την υποδοχή του Γάλλου ομολόγου του κ. Σεζουρνέ, υπογράμμισε την ανάγκη για δίκαιο καταμερισμό των βαρών.
Το πρώτο τετ-α-τετ του υπουργού Μετανάστευσης Νίκου Παναγιωτόπουλου με Γερμανό αξιωματούχο πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Βερολίνο. Ο υπουργός, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Μάνο Λογοθέτη, είχε συνάντηση διάρκειας άνω των δύο ωρών με τον υφυπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Μπερντ Κρέσερ, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.
Η συνάντηση αυτή έγινε στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Μετανάστευση, που διοργανώνει σήμερα η Γερμανία υπό την υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ. Οι δύο Έλληνες αξιωματούχοι ενημερώθηκαν από την γερμανική πλευρά ότι δεν πρόκειται για «ξήλωμα» της ζώνης Σένγκεν, αλλά για την ανάγκη να μην θεωρείται η Ευρώπη προορισμός. Εντυπωσιακό είναι ότι για πρώτη φορά η Γερμανία φαίνεται να αναγνωρίζει ότι το ζήτημα της μετανάστευσης δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά κυρίως πολιτικό, με πιθανές συνέπειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ντόμινο αν δεν υπάρξει έλεγχος.