Το 100% του ΑΕΠ άγγιξε το δημόσιο χρέος της Βρετανίας, το υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1960, βάζοντας δύσκολα για τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών και την υπουργό Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς που είναι επιφορτισμένη με τη σύνταξη του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) το χρέος της κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,3 ποσοστιαίες μονάδες τον Αύγουστο σε ετήσια βάση.
Ο κρατικός δανεισμός -η διαφορά μεταξύ εσόδων και δαπανών του δημόσιου τομέα- ήταν 13,7 δισ. λίρες, αυξημένος κατά 3,3 δισ. λίρες σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, και το τρίτο υψηλότερο έλλειμμα μηνός Αυγούστου από τότε που άρχισαν να καταγράφονται τα μηνιαία ρεκόρ τον Ιανουάριο του 1993.
«Σκληρά μέτρα»
Ο Ντάρεν Τζόουνς, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν την προκλητική κατάσταση των δημόσιων οικονομικών που άφησαν οι Συντηρητικοί, κάτι που θα αναγκάσει τους Εργατικούς να λάβουν «σκληρές αποφάσεις» για την ανοικοδόμηση της οικονομίας.
«Όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, κληρονομήσαμε μια οικονομία που δεν δούλευε για τους εργαζόμενους. Τα σημερινά δεδομένα δείχνουν τον υψηλότερο δανεισμό του Αυγούστου που έχει καταγραφεί, εκτός της πανδημίας. Το χρέος είναι 100% του ΑΕΠ, το υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1960», τόνισε.
Τα στοιχεία συνέπεσαν με τις αυξανόμενες πιέσεις προς την κυβέρνηση να χαλαρώσει τις αυξήσεις φόρων και τις περικοπές δαπανών για τον προϋπολογισμό της 30ής Οκτωβρίου, αφότου Κιρ Στάρμερ προανήγγειλε ουσιαστικά «επώδυνες» αποφάσεις, για την κάλυψη της τρύπας των 22 δισ. λιρών στα δημόσια οικονομικά.
Περικοπές σε μέριμνα και υποδομές
Η Ριβς ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι θα καταργήσει τις πληρωμές για τα χειμερινά καύσιμα για τους περισσότερους συνταξιούχους, σχέδια στέγασης για μεταρρύθμιση της κοινωνικής περίθαλψης και επενδύσεις σε δρόμους, σιδηροδρόμους και νοσοκομεία ως το πρώτο στάδιο ενός σχεδίου μείωσης του δανεισμού.
Ωστόσο, αυξάνονται οι ανησυχίες στις τάξεις των Εργατικών ότι ο αρνητικός τόνος βλάπτει την κυβέρνηση, ενώ οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι μέτρα που πλήττουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών θα μπορούσαν να βλάψουν την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας.
Σε χαμηλό πενταμήνου η καταναλωτική εμπιστοσύνη
Στοιχεία από την εταιρεία δεδομένων GfK που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή έδειξαν ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο, γεγονός που αποδόθηκε στα σχέδια της Ριβς να καταργήσει τις πληρωμές για τα χειμερινά καύσιμα -για όλους εκτός από τα φτωχότερα νοικοκυριά- και στις προειδοποιήσεις για περαιτέρω δύσκολες αποφάσεις.
Τα τελευταία στοιχεία των δημόσιων οικονομικών από το ONS δείχνουν ότι ενώ οι φορολογικές εισπράξεις αυξήθηκαν έντονα τον Αύγουστο, η αύξηση εξανεμίστηκε από τις υψηλότερες δαπάνες, που προκλήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις αυξήσεις των παροχών και τις υψηλότερες δαπάνες για δημόσιες υπηρεσίες λόγω αυξημένου λειτουργικού κόστους και αμοιβών.
Η δημοσιονομική θέση
Ενώ τα επίσημα στοιχεία είχαν βάλει τον δείκτη χρέους πάνω από το 100% πέρυσι, η ONS σημείωσε ότι μετά την αναθεώρηση, τον προηγούνενο Αύγουστο είναι η πρώτη φορά από το 1961 που έφτασε αυτό το ποσοστό.
Ο Matt Swannell, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του EY Item Club, δήλωσε στον Guardian: «Σχεδόν στα μισά του οικονομικού έτους, η δημοσιονομική θέση του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει προκλητική και η ανάλυση του Υπουργείου Οικονομικών υποδηλώνει ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω κατά το υπόλοιπο του έτους.
«Η κυβέρνηση πιθανότατα θα πρέπει να αυξήσει τις δαπάνες τους επόμενους μήνες, λόγω του συνδυασμού αποδοχής των συστάσεων για υψηλότερες αυξήσεις μισθών από τα συμβούλια μισθοδοσίας του δημόσιου τομέα και υπερβάσεις του κόστους εκτός εργασίας σε μια σειρά κυβερνητικών υπηρεσιών».
Πηγή: ΟΤ