Διίστανται οι απόψεις των πολιτών για το σχέδιο επέκτασης της απαγόρευσης του καπνίσματος και σε εξωτερικούς.
Κάποιοι είναι υποστηρίζουν θερμά την προσπάθεια αυτή ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν υπερβολικά ακόμα και τα υπάρχοντα μέτρα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε κι επίσημα την Τρίτη το σχετικό σχέδιο, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την έκθεση ιδίως νέων και παιδιών στο παθητικό κάπνισμα. Όπως αναφέρεται μόνο στην Ευρώπη, 70.000-80.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή της κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με το παθητικό κάπνισμα, ενώ η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου συνδέεται αιτιολογικά με την αύξηση, κατά 25%-30%, της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο καθώς και με την πιθανή αύξηση της επίπτωσης των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.
Υγειονομικοί, καταστηματάρχες και πολίτες σχολιάζουν και παραθέτουν την άποψη τους στο Dnews για την απαγόρευση του καπνίσματος.
Ο χειρουργός – οδοντίατρος κ. Ευθύμιος Καλαμπαλίκης, αναφέρει χαρακτηριστικά πως αν μπορούσε να εξαφανίσει την καπνοβιομηχανια σε όλες τις μορφές της,καπνό, υγρό, ατμό, θα το έκανε.
«Μέχρι να γίνει αυτό, συμφωνώ με οποιοδήποτε μέτρο περιορίζει κ απαγορεύει το κάπνισμα, άτμισμα κλπ, όσο το δυνατό περισσότερο. Ιδίως σε χώρους που μπορεί να υπάρχουν παιδιά, όπου θα το χαρακτήριζα εκτός από ανθυγιεινό και αντιαισθητικό. Οι μελέτες που αποδεικνύουν τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, δεν αμφισβητούνται. Ήδη βγαίνουν και μάλιστα πιο ανησυχητικές- μελέτες, για ηλεκτρονικά τσιγάρα, “ατμισματα” και ολα τα παρόμοια χημικά καπνικά προϊόντα».
Ετησίως, το κάπνισμα στοιχίζει τη ζωή περίπου 8 εκατομμυρίων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 1,2 εκατομμύρια που δεν καπνίζουν αλλά εκτίθενται στον καπνό.
«Συμφωνώ απόλυτα με τις οδηγίες της Κομισιόν», υποστηρίζει η υγειονομικός υπάλληλος, κα. Αγγελική και συνεχίζει: «η νέα μόδα των ηλεκτρονικών τσιγάρων δημιουργεί την ψευδαίσθηση του “καλύτερου” στην πραγματικότητα όμως είναι απλά κάτι άγνωστο για τις επιπτώσεις του στον ανθρώπινο οργανισμό στο μέλλον. Ίσως και αυτό να κάνει τους περισσότερους να το επιλέγουν σε σχέση με το κανονικό τσιγάρο. Η απαγόρευση σε εξωτερικούς χώρους πιθανότατα θα περιορίσει τη χρήση του και ίσως οδηγήσει και σε μείωση της επιλογής του ηλεκτρονικού τσιγάρου ως πιο εύκολη λύση».
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η προστασία παιδιών και νέων επιτάσσει την απαγόρευση του καπνίσματος αλλά και των θερμαινόμενων προϊόντων καπνού (ΘΠΚ) σε υπαίθριους χώρους αναψυχής όπου είναι πιθανό να συγκεντρώνονται παιδιά, όπως δημόσιες παιδικές χαρές, λούνα παρκ και πισίνες, αλλά και υπαίθριους χώρους που συνδέονται με χώρους υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης, δημόσια κτίρια, εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών, στάσεις και σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς.
Αντίθετος με την απαγόρευση είναι ο κ. Νίκος ο οποίος όπως λέει εκτός των ψυχολογικών προβλημάτων που δημιουργει η απαγόρευση, πιστεύει πως πρώτα πρέπει να λύσουν ολες τις άλλες καρκινογόνες αιτίες. «Ας ασχοληθούν αρχικά με τα υπόλοιπα θέματα που είναι πιο σοβαρά όπως τις χημικές ουσίες στα τρόφιμα, την έλλειψη φαρμάκων, την ακρίβεια που δημιουργεί βια και χαμηλή ποιοτητα ζωής, την ανεργία, την μολυσμένη ατμόσφαιρα και το τελευταίο είναι το τσιγάρο … τα καρδιακά και εγκεφαλικά θερίζουν λογω των παραπάνω αιτιών και οχι του καπνίσματος η ατμισματος», επισημάνει στο Dnews.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο κ. Αχιλλέας ο οποίος διατηρεί εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας. Ο ίδιος θεωρεί υπερβολικό να απαγορευτεί το κάπνισμα σε εξωτερικούς χώρους, πόσο μάλλον το άτμισμα.
«Καταλαβαίνω ότι στους εσωτερικούς χώρους δημιουργεί πρόβλημα, αλλά δεν μπορώ να επιβάλω στον πελάτη να μην καπνίζει έξω στο τραπέζι. Έχουμε πολλούς πελάτες που ζητούν να κάτσουν έξω για να καπνίζουν. Όσο δε για το ατμισμα το θεωρώ απαράδεκτο. Καλό είναι να κοιτάξουν να απαγορεύσουν όλα αυτά τα καρκινογόνα τρόφιμα – σνακ που τα παίρνουν ελεύθερα τα παιδιά μας σε οποιοδήποτε περίπτερο και για την ασυδοσία των μεγάλων ρυπογόνων βιομηχανιών που μολύνουν την ατμόσφαιρα και τις θάλασσες και γενικότερα το περιβάλλον», δηλώνει στο Dnews.
Πηγή: Ειρήνη Μιλή/dnews.gr