Μια νέα έρευνα της AirDNA αποκαλύπτει ότι τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στις πιο δημοφιλείς περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπως το Μοναστηράκι, η Πλάκα και ο Ψυρρός, είναι ενεργά κατά μέσο όρο 5,5 μήνες τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι κάθε κατάλυμα φιλοξενεί επισκέπτες για περίπου 91 έως 165 ημέρες ετησίως, με αποτέλεσμα να καταγράφονται εκατοντάδες χιλιάδες διανυκτερεύσεις. Ωστόσο, η ζήτηση παρουσιάζει εποχικές διακυμάνσεις, καθώς η πληρότητα είναι υψηλότερη τους καλοκαιρινούς μήνες και χαμηλότερη τους χειμερινούς.
Αν και η Airbnb αναφέρει ότι οι οικοδεσπότες στην Ελλάδα νοικιάζουν τα σπίτια τους κατά μέσο όρο για 24 διανυκτερεύσεις ετησίως, τα δεδομένα για το κέντρο της Αθήνας διαφέρουν σημαντικά. Συγκεκριμένα, καταλύματα σε περιοχές όπως το Μοναστηράκι, η Πλάκα και του Ψυρρη λειτουργούν κατά μέσο όρο για 165 ημέρες το χρόνο. Αυτό υποδηλώνει ότι η βραχυχρόνια μίσθωση στο κέντρο έχει πάρει επαγγελματικό χαρακτήρα, με πολλούς ιδιοκτήτες να διαθέτουν περισσότερα από ένα ακίνητα. Αυτή η συγκέντρωση των καταλυμάτων στο κέντρο δημιουργεί ανταγωνισμό μεταξύ τουριστών και εγχώριων ενοικιαστών, καθώς οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Η απόφαση να ενοικιάσει κάποιος το ακίνητό του βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα δεν είναι πλέον απλή υπόθεση. Παρότι η βραχυχρόνια μίσθωση προσφέρει συχνά υψηλότερα έσοδα, κυρίως σε τουριστικές περιοχές, ενέχει και σημαντικούς κινδύνους, όπως η φθορά του ακινήτου και οι ακύρωσεις.
Από την άλλη πλευρα, η μακροχρόνια μίσθωση προσφέρει σταθερό εισόδημα και την τριετή φοροαπαλλαγή, αλλά απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια για την εύρεση ενοικιαστών και υπάρχει ο κίνδυνος καθυστερήσεων στις πληρωμές ή φθορών στο ακίνητο.
Ένα παράδειγμα, σε μια περιοχή όπως τα Εξάρχεια, ένα διαμέρισμα 85 τ.μ. μπορεί να αποφέρει περίπου 1.200 ευρώ μηνιαίως μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά τα καθαρά κέρδη, αφού αφαιρεθούν τα έξοδα διαχείρισης, οι προμήθειες και οι φόροι, μειώνονται σημαντικά. Αντίθετα, η μακροχρόνια μίσθωση μπορεί να αποφέρει περίπου 765 ευρώ μηνιαίως, τα οποία είναι αφορολόγητα για τα επόμενα τρία χρόνια.
Η επιλογή μεταξύ βραχυχρόνιας και μακροχρόνιας μίσθωσης εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, όπως η τοποθεσία του ακινήτου, η κατάστασή του, η διαθεσιμότητα του ιδιοκτήτη και οι προσωπικές του προτεραιότητες. Είναι σημαντικό να ζυγιστούν προσεκτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε επιλογής πριν ληφθεί μια απόφαση.
Νέα μέτρα περιορίζουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Από την 1η Ιανουαρίου 2025, η Αθήνα επιβάλλει περιορισμούς στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων σε δημοφιλείς περιοχές όπως το Κουκάκι, η Πλάκα και το Μοναστηράκι. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η έκδοση νέων αδειών για καταλύματα βραχυχρόνιας διαμονής, με στόχο να περιοριστεί η αύξηση των τιμών ενοικίων και να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα κατοικιών για τους μόνιμους κατοίκους.
Περιορισμός νέων καταλυμάτων: Δεν θα επιτρέπεται η δημιουργία νέων καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στις περιοχές που έχουν οριστεί.
Αύξηση φόρων: Θα αυξηθεί το τέλος που καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Συγκεκριμένες προδιαγραφές: Τα καταλύματα θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας και υγιεινής.
Επιπτώσεις:
Ιδιοκτήτες: Πολλοί ιδιοκτήτες θα δυσκολευτούν να αλλάξουν διαχειριστή για τα ακίνητά τους, καθώς αυτό θα απαιτεί νέα άδεια.
Τουρισμός: Υπάρχουν φόβοι ότι οι περιορισμοί θα επηρεάσουν αρνητικά τον τουρισμό στην Αθήνα.
Αγορά ακινήτων: Αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στην αγορά ακινήτων, καθώς μειώνεται η ζήτηση για ακίνητα που προορίζονται για βραχυχρόνια μίσθωση.
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να βρει μια ισορροπία μεταξύ της ανάπτυξης του τουρισμού και της προστασίας των δικαιωμάτων των κατοίκων, εξασφαλίζοντας παράλληλα την προσιτή στέγη. Φορείς της αγοράς και ειδικοί συζητούν τις επιπτώσεις των νέων μέτρων και προτείνουν βελτιώσεις, ώστε να αποφευχθούν αρνητικές συνέπειες για τον τουρισμό και την οικονομία.