Για πρώτη φορά, η Ελλάδα θα στείλει επιστήμονες στην Ανταρκτική, συμμετέχοντας στην επόμενη βουλγαρική αποστολή με το ερευνητικό σκάφος “Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος”. Η αποστολή ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Πολικών Ζωνών, Συμεών Κωνσταντινίδη, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Βούλγαρο καθηγητή Χρίστο Πιμπίρεφ για τη συνεργασία που άνοιξε τις πόρτες της βουλγαρικής βάσης στην Ελλάδα.
Στα σχέδια της αποστολής περιλαμβάνεται η εγκατάσταση ενός μετεωρολογικού σταθμού στην Ανταρκτική, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το επόμενο έτος.
Οι Πρώτοι Έλληνες Επιστήμονες στην Ανταρκτική
Η αποστολή θα περιλαμβάνει δύο Έλληνες επιστήμονες. Ο πρώτος είναι καθηγητής αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος θα πραγματοποιήσει αστρονομικές παρατηρήσεις και μετρήσεις. Η δεύτερη επιστήμονας είναι καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, που θα διεξάγει ψυχολογικά τεστ σε άτομα που ζουν σε απομονωμένα μέρη, εξετάζοντας πιθανές ψυχολογικές επιπτώσεις, όπως η κατάθλιψη.
Συνεργασία με Βαλκανικές και Ευρωπαϊκές Χώρες
Κατά τη διάρκεια συνεδρίου στην Αγχίαλο της Βουλγαρίας, ο Συμεών Κωνσταντινίδης τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ βαλκανικών χωρών και την επιθυμία της Ελλάδας να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βουλγαρίας στην έρευνα για τις πολικές περιοχές. Ο Κωνσταντινίδης εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να στείλει επιστήμονες στην Ανταρκτική κάθε χρόνο, αποκτώντας τεχνογνωσία και αναπτύσσοντας περαιτέρω τη συνεργασία.
Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι από πολλές βαλκανικές και ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Τουρκία, η Ρουμανία, η Ισπανία και η Γερμανία, ανταλλάσσοντας γνώσεις και εμπειρίες από τις ερευνητικές τους αποστολές.
Ακούστε την αποκλειστική Συνέντευξη του Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Πολικών Ζωνών, Συμεών Κωνσταντινίδη:
Συνέντευξη: Η Ελληνική Εταιρεία Πολικών Ζωνών αποκλειστικά στο podcast του M&L