Τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις της δρομολογεί η ALUMIL με οδηγό τις επενδύσεις στο εξωτερικό και νέες συνεργασίες με στρατηγικούς επενδυτές που στόχο έχουν την ενίσχυση της ρευστότητας.
Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο η εταιρεία προχωρά σε νέες επενδύσεις στις παραγωγικές εγκαταστάσεις στο Κιλκίς, με τη δημιουργία ρομποτικής αποθήκης συνολικής επένδυσης 15 εκατ. ευρώ ενταγμένης στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την πλήρη αυτοματοποίηση διακίνησης υλικών εντός των παραγωγικών εγκαταστάσεων, καθώς και τη διεύρυνση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην παραγωγή.
Ένα ακόμα σημαντικό βήμα είναι η απόσχιση του κλάδου της χύτευσης αλουμινίου, με την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα κατέχει την πλειοψηφία με ποστοστό που ενδέχεται να φτάσει και το 60%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου της Alumil Γ. Μυλωνά.
Στόχος μιας τέτοιας συνεργασλιας είναι η μέγιστη αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων του ανακυκλωμένου «πράσινου» αλουμινίου, καθώς σήμερα, αξιοποιείται μόνο το 50% της παραγωγικής δυναμικότητας.
Μάλιστα, με τα έσοδα πώλησης, η εταιρεία πρόκειται να μειώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις.
Η ALUMIL σε αριθμούς
Επενδύσεις αξίας 87 εκατ. ευρώ τα τελευταία έξι χρόνια, αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια χωρίς δανεισμό.
Ιστορικό ρεκόρ για τον κύκλο εργασιών à Άνω των 400 εκατ. ευρώ
Λειτουργικά κέρδη ομίλου για το α΄ εξάμηνο: 26 εκατ. ευρώ
Αύξηση 12,7% στις πωλήσεις του ομίλου στο 9μηνο.
Σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εξαμήνου, ο κ. Μυλωνάς τόνισε πως «το 2018 τα δάνεια μας ήταν 9,7 φορές τα EBITDA, φέτος κλείνουμε στις 3 φορές και του χρόνου θα είναι στο 2,4».
Παράλληλα, τόνισε πως το κοινοπρακτικό δάνειο το 2018 ήταν στα 160 εκατ. ευρώ και το 2025 αναμένεται να μειωθεί σχεδόν κατά 25%.
Επέκταση και στο εξωτερικό
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alumil Γ. Μυλωνάς, η εταιρεία ενισχύει την παρουσία της στο εξωτερικό.
Στις ΗΠΑ δημιουργεί μια δεύτερη θυγατρική, αυτή την φορά στο Τέξας, ενώ ονομάτισε και περιοχές όπως η Ινδία, η ΝΑ Ασία και η Αφρική. Μάλιστα, όπως είπε επεκτείνεται περαιτέρω και στην Ανατολική Αφρική, μέσω της θυγατρικής που διατηρεί στην Κένυα από το 2019.
Επίσης, προχωρά σε ενίσχυση των καθετοποιημένων δομών engineering και υποστήριξης έργων σε κομβικά σημεία όπως στη Θεσσαλονίκη, το Ντουμπάι, το Μουμπάι και οι ΗΠΑ.
Φιλόδοξα σχέδια για το μέλλον
Φιλόδοξο εγχείρημα της ALUMIL αποτελεί η έναρξη στρατηγικής συνεργασίας με το investment fund «One World Impact Partners», με στόχο την από κοινού ανάπτυξη παραγωγικών μονάδων σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά αυτή την στιγμή βρίσκονται σε στάδιο συζητήσεων, ωστόσο υπάρχει η θέληση και από τις δύο πλευρές, καθώς υπάρχουν πολλά περιθώρια επέκτασης.
Μάλιστα επισήμανε πως οι μονάδες αυτές θα εξυπηρετούν τόσο τις ανάγκες της ALUMIL όσο και τις ανάγκες των άλλων συνεργατών της OWI.
Ωστόσο τον πρώτο λόγο για τις μονάδες αυτές θα έχει το fund, εκφράζοντας πάντως την διάθεση το πρώτο εργοστάσιο να γίνει στην Αίγυπτο, καθώς προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την υπόλοιπη Αφρική.