Οι αλλαγές στη διαδικασία προσλήψεων στον δημόσιο τομέα τίθενται σε ισχύ με την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών και τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ, με στόχο να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την κάλυψη των θέσεων από επιτυχόντες του ΑΣΕΠ.
Με τις νέες αυτές ρυθμίσεις, το αρμόδιο υπουργείο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των καθυστερήσεων που οδήγησαν σε μακρόχρονη υποστελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών, ενώ οι επιτυχόντες παρέμεναν αδιόριστοι. Για τη βελτίωση αυτής της κατάστασης, επισπεύδονται διάφορα στάδια της διαδικασίας, από τον προγραμματισμό μέχρι την οριστική ανάληψη των καθηκόντων.
Στόχος Μείωσης Χρόνου για Διορισμό: Από τα 2-3 Χρόνια στους 8-12 Μήνες
Με τις νέες ρυθμίσεις, επιδιώκεται η μείωση του χρόνου από την έγκριση του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων μέχρι την ανάληψη καθηκόντων σε διάστημα 8-12 μηνών, αντί για τα 2-3 χρόνια που ισχύουν σήμερα. Ο Υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος και η Υφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογιάννη ελπίζουν να μειώσουν αυτό το διάστημα περαιτέρω, με την πλήρη ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διασύνδεσης του ΑΣΕΠ με άλλους φορείς για αυτόματη άντληση των δικαιολογητικών, αποφεύγοντας τον χρονοβόρο έλεγχο από υπαλλήλους.
Έγκαιρη Κάλυψη Θέσεων από Συνταξιοδοτήσεις και Αυξημένη Μοριοδότηση για Απομακρυσμένες Περιοχές
Το υπουργείο σχεδιάζει οι διαδικασίες πλήρωσης θέσεων που θα αδειάσουν λόγω συνταξιοδοτήσεων να ξεκινούν ένα χρόνο νωρίτερα για άμεση κάλυψη. Ειδική μέριμνα υπάρχει για την κάλυψη θέσεων σε απομακρυσμένες περιοχές, με αυξημένη μοριοδότηση για μόνιμους κατοίκους, προκειμένου να ενθαρρύνει την εντοπιότητα. Πιο συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι από ορεινούς και νησιωτικούς δήμους θα λαμβάνουν επιπλέον 40 μόρια, ενώ όσοι κατοικούν σε παραμεθόριες περιοχές και σε δήμους με λιγότερους από 25.000 κατοίκους θα λαμβάνουν 20 μόρια. Ωστόσο, όσοι ευνοούνται από το κριτήριο της εντοπιότητας πρέπει να υπηρετήσουν για τουλάχιστον 10 χρόνια στη θέση τους και για 5 επιπλέον χρόνια στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα.
Εξασφάλιση Θέσεων για ΑμεΑ και Γρήγορη Διαδικασία για Κάλυψη Κρίσιμων Κενών
Η απόφαση κατανομής θέσεων για ΑμεΑ εκδίδεται πλέον εντός ενός μήνα από την έγκριση του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων, αποφεύγοντας περαιτέρω καθυστερήσεις. Για την κάλυψη χιλιάδων κενών θέσεων, οι προσλήψεις από τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ των ετών 2022-2025 θα προχωρήσουν με βάση τη βαθμολογία και τα τυπικά προσόντα των επιτυχόντων.
Σε περιπτώσεις μαζικής συμμετοχής, όπως στις προσλήψεις εκπαιδευτικών, η σειρά κατάταξης των υποψηφίων με ίση βαθμολογία θα καθορίζεται μέσω ενός τυχαίου ηλεκτρονικού αριθμού, αντί δημόσιας κλήρωσης.
Αντικίνητρα και Εξαιρέσεις για Απρόθυμους Υποψηφίους
Πλέον, υποψήφιοι που αποδέχονται μια θέση, αλλά παραιτούνται ή δεν αποδέχονται τον διορισμό εντός 12 μηνών, δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν σε νέα προκήρυξη για τρία χρόνια. Επίσης, όσοι είναι ήδη δημόσιοι υπάλληλοι και θέλουν να υποβάλουν αίτηση σε θέση της ίδιας ή κατώτερης κατηγορίας θα πρέπει να έχουν παρέλθει δέκα χρόνια από τον διορισμό τους.
Επιτάχυνση μέσω Ψηφιακών Υποβολών και Απλούστευση Διοικητικών Διαδικασιών
Η προθεσμία για την υποβολή δικαιολογητικών μειώνεται από 20 σε 15 ημέρες, ενώ για τη διαδικασία διορισμού, η προθεσμία μειώνεται από 30 σε 20 ημέρες. Για την ταχύτερη αναπλήρωση κενών, η χρήση επιλαχόντων περιορίζεται σε τρία έτη από την αρχική προκήρυξη, εξασφαλίζοντας έγκαιρες προσλήψεις και μειωμένο διοικητικό βάρος.
Στο εξής, η άντληση των δικαιολογητικών από το μητρώο υποψηφίων γίνεται με ευθύνη των υποψηφίων. Στα πλαίσια της επιτάχυνσης, τα καταχωρισμένα δικαιολογητικά δεν θα υπόκεινται εκ νέου σε έλεγχο ακρίβειας, ενώ σε περίπτωση ψευδών εγγράφων ο υποψήφιος θα αποκλείεται για πέντε χρόνια από μελλοντικές διαδικασίες.
Ηλεκτρονική Διαχείριση και Μαγνητοφώνηση Συνεντεύξεων Ειδικών Κατηγοριών
Η διαδικασία πλήρωσης θέσεων ορισμένου χρόνου θα διεξάγεται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας του Υπουργείου Εσωτερικών. Στις ατομικές συνεντεύξεις για Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό, θα πραγματοποιείται μαγνητοφώνηση και απομαγνητοφώνηση, μειώνοντας τον χρόνο σύνταξης πρακτικών.
Με τη νέα αυτή στρατηγική και τη μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων, η πολιτική ηγεσία φιλοδοξεί να επιταχύνει τη στελέχωση του δημόσιου τομέα, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των υπηρεσιών και στην αμεσότερη κάλυψη κενών θέσεων.