Πραγματοποιήθηκε επιτυχώς η έναρξη εργασιών του Ευρωπαϊκού Προγράμματος (24EL13) με αντικείμενο τη Μείωση Εκκρεμών Υποθέσεων της Πολιτικής Διαδικασίας στο Πρωτοδικείο Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
Ειδικοί εμπειρογνώμονες της CEPEJ επισκέφτηκαν το Πρωτοδικείο Αθηνών, στον χώρο της πρώην Σχολής Ευελπίδων, στις 5 και 6 Νοεμβρίου του 2024. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτείται μέσω του Technical Support Instrument (Όργανο Τεχνικής Υποστήριξης) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υλοποιείται σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG Reform) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκτελείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης (CEPEJ). Επιχειρείται πιλοτική εφαρμογή του «εργαλείου μείωσης των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων» (court backlog reduction simulator) στην πολιτική διαδικασία των δύο μεγαλύτερων Πρωτοδικείων της χώρας. Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών, ο Πρόεδρος Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών, κ. Χριστόφορος Λινός, Εφέτης, αναφέρθηκε στην εσωτερική οργάνωση, τους ανθρώπινους πόρους, τις διαδικασίες λειτουργίας και τη ροή υποθέσεων της μεγαλύτερης δικαστικής υπηρεσίας της Ευρώπης, του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Στη συνέχεια, παρουσίασε τις αρμοδιότητες των δικαστικών λειτουργών όσον αφορά τη διαχείριση των υποθέσεων, αποσαφηνίζοντας τη μορφή επικοινωνίας δικαστών με τα εμπλεκόμενα μέρη. Ακολούθησε ενημέρωση των ειδικών της CEPEJ από τη Γραμματεία του Δικαστηρίου αναφορικά με τη διαδικασία καταχώρισης υποθέσεων και δημιουργίας φακέλων, καθώς και συνάντηση με δικαστές του Δικαστηρίου. Κατά τη συνάντηση παραβρέθηκαν η Υπεύθυνη Πολιτικής της DG Reform, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Αθηνά Μαντά, και μέλη της ομάδας εργασίας του Πρωτοδικείου Αθηνών, η κα Δήμητρα Συμεωνίδη και η κα Ευανθία Σκλιοπίδου, Δικαστικοί Υπάλληλοι.
Κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών, η Εκπρόσωπος της Γαλλίας στο Προεδρείο της CEPEJ, Γενική Εισαγγελέας στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Γαλλίας, εκ των Εμπειρογνωμόνων του έργου, κα Sonya Djemni-Wagner, ο Συντονιστής Προγράμματος, CEPEJ Cooperation Unit, του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Emmanuel Baron, ο Εμπειρογνώμων της CEPEJ, κ. Dimitrije Sujeranović, η Συντονίστρια Προγράμματος, CEPEJ Cooperation Unit, του Συμβουλίου της Ευρώπης, κα Jovana Matic, η Εμπειρογνώμων της CEPEJ, κα Helen Burrows και η Συντονίστρια της Ομάδας Στατιστικών, της Γραμματείας της CEPEJ, του Συμβουλίου της Ευρώπης, κα Lidija Naumovska, συναντήθηκαν εκ νέου με τον Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών, την Πρόεδρο Πρωτοδικών, κα Ελένη Οικονόμου και τον Πρόεδρο Πρωτοδικών, κ. Φραγκίσκο Βόσσο και συζήτησαν την υπάρχουσα διαδικασία διαχείρισης υποθέσεων από τους δικαστικούς λειτουργούς και τη συνεργασία των τελευταίων με τη Γραμματεία αναφορικά στην παράδοση εγγράφων της υπόθεσης και την επικοινωνία με εμπλεκόμενους. Ακολούθησε η παρουσίαση των δυνατοτήτων του αυτοματοποιημένου συστήματος διαχείρισης υποθέσεων (court backlog reduction simulator) της CEPEJ στον προγραμματισμό όλης της διαδικασίας έως το κλείσιμο του φακέλου υπόθεσης.
Στη συνέχεια, οι εμπειρογνώμονες συζήτησαν εκτενώς με Προϊσταμένους Τμημάτων της Πολιτικής Διαδικασίας και εξειδικευμένους Δικαστικούς Υπαλλήλους του Πρωτοδικείου Αθηνών: κ.κ. Ελένη Βλάμου, Μαρία Γιαννίμπα, Πολυχρονία Γραφάκου, Γεώργιος Ιακώβου, Σοφία Καραγιάννη, Ανδριαννή Καρκάνη, Δημήτρης Μήτκας, Σταυρούλα Μπρουσοβάνα, Δημήτρης Σκούρας, Χριστίνα Σπηλιοπούλου, Μαρία Χόρου, προκειμένου να λάβουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και να είναι σε θέση να προσαρμόσουν τα εργαλεία μείωσης των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων της CEPEJ στα ελληνικά δεδομένα. Εξήγησαν τα οφέλη της χρήσης του εργαλείου της CEPEJ στον προγραμματισμό διαχείρισης των δικαστικών υποθέσεων και στον συντονισμό Γραμματείας-δικαστών-διαδίκων μέχρι την διεκπεραίωση των υποθέσεων.
Ακολούθησε συνάντηση των εμπειρογνωμόνων με τον Προϊστάμενο του Τμήματος Μεθόδων, Οργάνωσης & Πληροφορικής, κ. Γεράσιμο Βασιλόπουλο και τους υπαλλήλους αυτού – Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, Μυρτώ Παπακωνσταντίνου, Γεώργιος Σκλήρης, Ειρήνη Σκρέτη. Εκτενής συζήτηση έλαβε χώρα αναφορικά με το CMS, το court backlog reduction simulator, τους τύπους και τη συχνότητα δημιουργίας εκθέσεων, τα προηγμένα εργαλεία δημιουργίας εκθέσεων. Το κλίμα υπήρξε ιδιαίτερα εγκάρδιο και καταγράφηκαν λεπτομερώς οι προσαρμογές που απαιτούνται στα εργαλεία της CEPEJ για την εύρυθμη λειτουργία τους στο Πρωτοδικείο Αθηνών.
Η επόμενη συνάντηση ορίστηκε για τον Φεβρουάριο του 2025.