Στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής τοποθετήθηκε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Νικόλαος Πλατανησιώτης, αναφορικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την παρακολούθηση και αξιολόγηση της φαρμακευτικής δαπάνης».
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο κ. Πλατανησιώτης εστίασε σε δύο καίρια ζητήματα που αναδεικνύουν τις ανάγκες αλλά και τις προκλήσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ):
Σχετικά με το άρθρο 6 που αφορά την παράταση χρόνου παραμονής στην υπηρεσία γιατρών και φαρμακοποιών του ΕΣΥ, ο κ. Πλατανησιώτης σημείωσε την ανάγκη για επέκταση σε όλες τις ειδικότητες, ώστε οι γιατροί που έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
«Πολλά νοσοκομεία, ειδικά στην Αττική, έχουν σοβαρές ελλείψεις σε οργανικές θέσεις. Η παραμονή έμπειρων γιατρών μπορεί να καλύψει τα κενά αυτά και να ενισχύσει τη λειτουργία του συστήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο άρθρο 8, που περιλαμβάνει μη οικονομικά κίνητρα για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών σε απομακρυσμένες περιοχές, ο πρόεδρος τόνισε την ανάγκη θεσμοθέτησης μέτρων όπως η συνυπηρέτηση οικογενειών.
«Η δυνατότητα συνυπηρέτησης, όπως ισχύει στους ένστολους, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο. Για παράδειγμα, αν ένας γιατρός διοριστεί σε νησιωτική ή ακριτική περιοχή, να προβλέπεται ότι ο/η σύζυγος, ανεξαρτήτως επαγγέλματος, θα μπορεί να μετακινηθεί στην ίδια περιοχή. Αυτό θα αποτρέψει τον διαχωρισμό οικογενειών και θα καταστήσει πιο ελκυστική την επιλογή απομακρυσμένων περιοχών».
Αναγκαίες παρεμβάσεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ
Οι θέσεις του κ. Πλατανησιώτη αναδεικνύουν τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ, από τις ελλείψεις προσωπικού στα μεγάλα αστικά κέντρα έως τις προκλήσεις στελέχωσης σε ακριτικές περιοχές. Οι προτάσεις του στοχεύουν στη λειτουργική αναβάθμιση του συστήματος υγείας και στην προσέλκυση νέων γιατρών με ευνοϊκές ρυθμίσεις που λαμβάνουν υπόψη τις προσωπικές και οικογενειακές ανάγκες τους.
Το σχέδιο νόμου συνεχίζει να συζητείται στη Βουλή, με τις παρεμβάσεις από φορείς και ειδικούς να διαμορφώνουν το τελικό του περιεχόμενο.