Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται με σταθερά βήματα προς την κατάργηση των φυσικών χρημάτων, με σκοπό την αντικατάστασή τους από το ψηφιακό ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) βρίσκεται ακόμα σε προπαρασκευαστική φάση, δουλεύοντας πάνω στον σχεδιασμό ενός ψηφιακού νομίσματος που θα διατηρεί τα χαρακτηριστικά των μετρητών όσον αφορά την ιδιωτικότητα, την ασφάλεια και την ευκολία στη χρήση. Παρά τις προσπάθειες αυτές, δεν λείπουν οι φωνές ανησυχίας σχετικά με τη χρησιμότητα και τις συνέπειες αυτού του εγχειρήματος.
Τον Μάρτιο του 2024, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Patrick Breyer εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες, δηλώνοντας: «Ο πόλεμος της ΕΕ κατά των μετρητών εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Τα μετρητά, που για αιώνες διασφάλιζαν την ιδιωτικότητα, κινδυνεύουν να αντικατασταθούν, προκαλώντας ενδεχόμενα προβλήματα όπως τα αρνητικά επιτόκια και την αυξημένη εξάρτηση από τις τράπεζες. Αυτή η πορεία μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικό αποκλεισμό».
Η στροφή προς τις ψηφιακές πληρωμές επιταχύνθηκε μετά την πανδημία COVID-19, με τη χρήση μετρητών να μειώνεται αισθητά στη ζώνη του ευρώ. Το ποσοστό των συναλλαγών με μετρητά υποχώρησε από 72% το 2019 σε 59% το 2022, ενώ για πρώτη φορά σημειώθηκε μείωση στην κυκλοφορία τραπεζογραμματίων.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΤ ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 να εξετάζει την προοπτική εισαγωγής ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC), που θα αποτελέσει μια νέα μορφή δημόσιου χρήματος για την Ευρωζώνη.
Τον Ιούνιο του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το νομικό πλαίσιο για τη θέσπιση του ψηφιακού ευρώ. Η τελική απόφαση για την υιοθέτησή του βρίσκεται πλέον στα χέρια των Ευρωπαίων νομοθετών, οι οποίοι καλούνται να καθορίσουν την κατεύθυνση αυτού του νέου οικονομικού εργαλείου.
Διαβάστε επίσης: