Τεταμένο είναι το πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία, καθώς ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ επέλεξε να εφαρμόσει το άρθρο 49.3 του γαλλικού Συντάγματος, επιτρέποντας στη νομοθεσία για τις κοινωνικές δαπάνες του προϋπολογισμού του 2025 να περάσει χωρίς την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης. Η απόφαση αυτή πυροδότησε πολιτικές αντιδράσεις, με την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο πτώσης μέσω πρότασης δυσπιστίας.
Αναταραχές στο Κοινοβούλιο
Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, η πολιτική αντιπαράθεση έχει κλιμακωθεί, με τα κόμματα της Αριστεράς και της ακροδεξιάς να συνενώνονται εναντίον της κυβέρνησης. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που περιλαμβάνει Σοσιαλιστές, Πράσινους, την Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λυκ Μελανσόν και το Κομμουνιστικό Κόμμα, κατέθεσε πρόταση μομφής. Παράλληλα, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε ότι θα τη στηρίξει. Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου.
Σε μια έντονη ομιλία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Μπαρνιέ υπερασπίστηκε την επιλογή του, δηλώνοντας:
«Η Γαλλία χρειάζεται έναν βιώσιμο προϋπολογισμό κοινωνικής ασφάλισης για το 2025. Έφτασα στο τέλος του διαλόγου και θεωρώ την κυβέρνηση υπεύθυνη για το σύνολο του νομοσχεδίου βάσει του άρθρου 49.3».
Παρά τη ρητορική του, η αντιπολίτευση εμφανίζεται αποφασισμένη. Ο Τζορντάν Μπαρντέλα του Εθνικού Συναγερμού κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδιαφορία προς τις κοινωνικές ανάγκες, ενώ η βουλευτής Ματθίλδη Πανό από την Ανυπότακτη Γαλλία κατηγόρησε τον Μπαρνιέ για «πολιτικό χάος». Το επίμαχο νομοσχέδιο προβλέπει αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε μια προσπάθεια ελέγχου του δημόσιου ελλείμματος. Παρά τις προσπάθειες παραχωρήσεων, τόσο η ακροδεξιά όσο και η αριστερά παραμένουν αντίθετες, εκτιμώντας ότι το σχέδιο επιβαρύνει δυσανάλογα τους πολίτες.
Κρίσιμες Ψηφοφορίες
Η πρόταση δυσπιστίας θα τεθεί σε ψηφοφορία εντός 48 ωρών από την κατάθεσή της, με την έκβαση να κρίνεται αμφίρροπη. Εάν τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνενώσουν τις ψήφους τους, η κυβέρνηση Μπαρνιέ, που ανέλαβε καθήκοντα μόλις τρεις μήνες πριν, κινδυνεύει να γίνει η πρώτη που ανατρέπεται από ψήφο δυσπιστίας από το 1962.
Το Reuters σημειώνει ότι, αν και σπάνιο, το ενδεχόμενο πτώσης της κυβέρνησης φέρνει τη Γαλλία αντιμέτωπη με πολιτική αστάθεια. Αν η πρόταση δυσπιστίας υπερψηφιστεί, ο Μισέλ Μπαρνιέ θα μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός με την πιο σύντομη θητεία.
Οι πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία θέτουν το μέλλον της κυβέρνησης Μπαρνιέ σε αμφισβήτηση, ενώ οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης θα επηρεάσουν βαθιά τη χώρα. Η Τετάρτη αναμένεται να είναι καθοριστική για την πολιτική πορεία της Γαλλίας, με το βλέμμα όλων στραμμένο στην κρίσιμη ψηφοφορία.