Στο αδιέξοδο συμβάλουν και οι υψηλές προσαυξήσεις του χρέους
Διαστάσεις ομαδικής αποχώρησης από τις ρυθμίσεις χρεών του ΕΦΚΑ, λαμβάνει το κύμα εξόδου οφειλετών του ταμείου που εγκαταλείπουν σωρηδόν το διακανονισμό που είχαν συνάψει, δημιουργώντας προβληματισμούς τόσο στη διοίκηση του ΕΦΚΑ όσο και στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Ένας στους δύο οφειλέτες που είχαν ενταχθεί σε ρυθμίσεις οφειλών την εγκαταλείπει μετά την πληρωμή των πρώτων δόσεων. Προφανής λόγος είναι η δυσκολία να ανταπεξέλθει στην εξυπηρέτηση της οφειλής, με αποτέλεσμα να διογκώνεται το χρέος προς το ασφαλιστικό ταμείο.
Τα στοιχεία
Η τελευταία εικόνα που παρουσιάζουν οι ρυθμίσεις οφειλών είναι η εξής: Σε σύνολο δύο εκατομμυρίων αιτήσεων για ρυθμίσεις χρεών, οι 694.530 έχουν ολοκληρωθεί, ενώ παραμένουν ενεργές μόλις 306.211 ρυθμίσεις.
Περίπου ένα εκατομμύριο περιπτώσεις έχουν εγκαταλειφθεί παρότι αρχικώς εντάχθηκαν και κατέβαλαν κάποιες από τις πρώτες δόσεις.
Το γεγονός αυτό δημιουργεί προβληματισμό ο ένας στους δυο οφειλέτες που έχει ενταχθεί σε ρύθμιση δυσκολεύεται να την τηρήσει και την εγκαταλείπει. Πάντως το υπουργείο Εργασίας δεν φαίνεται αν σχεδιάζει νέα ρύθμιση, αλλά προβληματίζεται για τις προσαυξήσεις που αυξάνουν υπέρμετρα το χρέος και οδηγούν σε αδιέξοδο.
Παράγοντες του υπουργείου αποδίδουν την φυγή από τις ρυθμίσεις στο υψηλό κόστος εξυπηρέτησής της με ταυτόχρονη την πληρωμή των τρεχουσών εισφορών. Πολλοί οφειλέτες αδυνατούν να ανταποκριθούν στην υποχρέωση αυτή και προτιμούν να εγκαταλείψουν τη ρύθμιση για να πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές και να μη δημιουργούν νέο χρέος. Στην αδυναμία πληρωμής συμβάλλει και το επιτόκιο ρύθμισης που επιβαρύνει την τελική ρυθμιζόμενη οφειλή κατά 5,5%.
Οι προσαυξήσεις
Ταυτοχρόνως, οι υπέρογκες προσαυξήσεις που φτάνουν να διπλασιάζουν ή και να τριπλασιάζουν το χρέος συμβάλουν στο αδιέξοδο. Σημειωτέον ότι η προσαύξηση μιας ληξιπρόθεσμης οφειλής έχει ετήσιο τόκο 8,5%, ποσοστό απαγορευτικό.
Τα υψηλότερα ποσοστά απωλειών από τις ρυθμίσεις εντοπίζονται στην πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων που είναι και η μόνη που μπορούν να αξιοποιήσουν οι οφειλέτες για να πληρώσουν τα χρέη τους.
Από 1,2 εκατ. ρυθμίσεις, οι 634.180 εγκαταλείφθηκαν, οι 442.518 ολοκληρώθηκαν με πληρωμή της οφειλής, και ενεργές με πληρωμή δόσεων είναι μόλις 136.882 ρυθμίσεις. Τα μικρότερα ποσοστά απωλειών έχουν δυο σχετικά νέες ρυθμίσεις, αυτή του εξωδικαστικού μηχανισμού, και των 72 δόσεων, (ρύθμιση για χρέη περιόδου 2021-2022) το ποσοστό των οφειλετών που τις εγκαταλείπουν είναι χαμηλότερο και σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας έκθεση του ΚΕΑΟ διαμορφώνεται για το μεν εξωδικαστικό στο 32,07% και για τις 72 δόσεις στο 38,91%.
Στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2024 οι οφειλές προς τα ταμεία διαμορφώθηκαν στα 48,84 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 29 δισ. ευρώ ήταν η αρχική οφειλή και περίπου 19 δισ. ευρώ οι προσαυξήσεις.
Η αύξηση των χρεών το Σεπτέμβριο προήλθε κατά 368.409.126 ευρώ από τις προσαυξήσεις, ενώ οι κύριες οφειλές μειώθηκαν κατά 102.540.846 ευρώ.