Ανάσα στο ασφυκτικό πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση, θέτοντας σε εφαρμογή 36 μέτρα και προγράμματα για χιλιάδες δικαιούχους.
Το σχέδιο που αποκαλύπτει η Realnews ισοδυναμεί με ένα ολιστικό σχέδιο παρέμβασης στον χώρο της στέγης, με διατάξεις που αφορούν ιδιοκτήτες ακινήτων, ενοικιαστές, επιχειρήσεις και φοιτητές, με στόχο να αυξηθούν οι διαθέσιμες κατοικίες και να αρχίσει να αποκλιμακώνεται το κόστος της στέγασης.
Το μεγάλο βάρος θα σηκώσει το «Σπίτι μου ΙΙ», συνολικού προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη συνέχεια του «Σπίτι μου Ι» που αφορά τη χορήγηση άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε φυσικά πρόσωπα 25-50 ετών, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και δεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για κατοικία, προκειμένου να διευκολυνθούν στην απόκτηση πρώτης κατοικίας. Το «Σπίτι μου Ι» έκλεισε το 2024 με 9.500 υπαγωγές, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι φέτος ο αριθμός των υπαγωγών θα υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας τις 20.000.
Στο ίδιο πλαίσιο, θα εφαρμοστεί και το 2025 το πρόγραμμα «Επίδομα στέγασης», συνολικού προϋπολογισμού 340 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για προνοιακό πρόγραμμα για νοικοκυριά που μισθώνουν την κύρια κατοικία τους. Τα νοικοκυριά που υποβάλλουν αίτηση για το «Επίδομα στέγασης» μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα εφόσον διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία και πληρούν τα κριτήρια που ορίζονται. Ο αριθμός των ωφελούμενων νοικοκυριών για το 2024 ανήλθε σε 229.613.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα νέα προγράμματα που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται εντός του 2025 και θα αφορούν ευάλωτες ομάδες. Εντός του πρώτου τριμήνου του 2025 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Στέγαση και εργασία για τους αστέγους» και απευθύνεται σε άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες έλλειψης στέγης ή επισφαλούς στέγασης, παρέχοντας υπηρεσίες στέγασης, ψυχοκοινωνικής στήριξης και προώθησης στην εργασία. Εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν 850 νοικοκυριά.
Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκεται και το πρόγραμμα που αφορά τη στέγαση ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων ηλικίας 25 έως 39 ετών, δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Η εκμίσθωση έχει διάρκεια τρία έτη και το μίσθωμα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό μίσθωσης με το οποίο η κατοικία είχε διατεθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων «ESTIA II» και «ESTIA 2021», αναπροσαρμοζόμενο κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το έτος 2022. Το πρόγραμμα καλύπτει, επίσης, δαπάνες για επισκευές των φθορών που διαπιστώνονται στα ακίνητα κατά τη διάρκεια της μίσθωσης και με τη λήξη αυτής. Μέχρι τις 17/12/2024 έχουν στεγαστεί 198 νοικοκυριά και 432 ωφελούμενοι.
Εντός του 2025 θα αρχίσει να εφαρμόζεται και το πρόγραμμα «Κοινωνική αντιπαροχή», το οποίο απευθύνεται σε νέους και σε νέα ζευγάρια για στεγαστική αποκατάσταση, καθώς και σε άλλες ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Τα ακριβή κριτήρια θα καθοριστούν από την ΚΥΑ που θα εκδοθεί μετά την τροποποίηση του νόμου 5006/2022 (στο α’ τρίμηνο του 2025) και θα στοχεύει στην αύξηση του οικιστικού αποθέματος για σκοπούς στεγαστικής πολιτικής, μέσω της ανέγερσης νέων κατοικιών αλλά και την αξιοποίηση διαθέσιμων, κενών και αδρανών ακινήτων ιδιωτικού και δημοσίου συμφέροντος, με σκοπό τη διάθεσή τους ως κοινωνική και προσιτή στέγη. Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη στέγαση δημοσίων υπαλλήλων σε δήμους και περιφέρειες με έντονο στεγαστικό έλλειμμα.
Στους ωφελούμενους περιλαμβάνονται εκπαιδευτικοί, νοσηλευτικό προσωπικό και δημόσιοι υπάλληλοι που κατοικούν σε νησιωτικούς δήμους και περιοχές με έντονο στεγαστικό έλλειμμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου, οι ανάγκες στέγασης δασκάλων, γιατρών κ.ά. σε 31 νησιωτικούς δήμους αφορούν 3.086 άτομα. Οι μεγαλύτερες ανάγκες εμφανίζονται στη Σαντορίνη, όπου ζητείται στέγη για 464 ανθρώπους, ενώ οι μικρότερες στο Ληξούρι (συγκεκριμένα τέσσερις). Χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής του προγράμματος αποτελεί το Καστελλόριζο, όπου δόθηκε μόνιμη λύση στο πρόβλημα στέγασης των γυναικών και των ανδρών που υπηρετούν στο Λιμενικό, καθώς ένα μεγάλο οικόπεδο του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας παραχωρήθηκε για την ανέγερση οικίσκων που θα φιλοξενούν τις γυναίκες και τους άνδρες που υπηρετούν στο ακριτικό νησί.
Στη μάχη για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης μπαίνουν και τα πανεπιστήμια της χώρας, τα οποία έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή σχέδια σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την κατασκευή εστιών σε όλη τη χώρα, με χιλιάδες κλίνες, οι οποίες θα καλύψουν τις ανάγκες των φοιτητών. Ωφελούμενοι από το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα είναι οι φοιτητές των Πανεπιστημίων Κρήτης, Θράκης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Αττικής, αλλά και του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.
Την ίδια στιγμή, στα πανεπιστήμια «τρέχουν» μελέτες και έργα ανακαίνισης υπαρχουσών φοιτητικών εστιών. Στην προμετωπίδα βρίσκονται η στατική ενίσχυση του υπάρχοντος Κτιρίου Β’ της φοιτητικής εστίας του ΕΚΠΑ και η πλήρης ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμισή του, η ανακαίνιση της φοιτητικής εστίας του Παντείου Πανεπιστημίου, η αγορά ακινήτου από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για τη φοιτητική εστία στην Τρίπολη, η μελέτη ανέγερσης νέων φοιτητικών εστιών στο Ηράκλειο για το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και ο εκσυγχρονισμός της φοιτητικής λέσχης και των φοιτητικών εστιών στα Ιωάννινα.
Πηγή: Γιώργος Λυκουρέντζος/real.gr