Από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναβίωσε τις έντονες πολιτικές που είχε προαναγγείλει από την πρώτη του θητεία. Με επίκεντρο την ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας, απείλησε για άλλη μια φορά με δασμούς όσες εταιρείες επιλέγουν να μην κατασκευάζουν τα προϊόντα τους εντός Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ παράλληλα παρουσίασε φιλόδοξα σχέδια για την τεχνητή νοημοσύνη, τον άνθρακα και τις ξένες επενδύσεις.
Δασμοί και πιέσεις στις εταιρείες
Ο Τραμπ επανέλαβε τη γνωστή του ρητορική, απαιτώντας από τις πολυεθνικές να μεταφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ. Όσες δεν το πράξουν, θα αντιμετωπίσουν «αυστηρά αντίποινα» μέσω δασμών, υποστηρίζοντας ότι τα έσοδα από αυτούς θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αμερικανική οικονομία κατά εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, ίσως και τρισεκατομμύρια, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, έκανε άνοιγμα στις ξένες επενδύσεις, ενώ δήλωσε πως εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούν να λειτουργούν με άνθρακα, τονίζοντας ότι «τίποτα δεν μπορεί να καταστρέψει τον άνθρακα».
Επίθεση στην Ευρώπη και οι στόχοι για την Κίνα
Ο πρώην πρόεδρος επιτέθηκε στην ΕΕ, κατηγορώντας την για άδικη φορολογική πολιτική, ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνολογίας και των αυτοκινήτων. Υποστήριξε ότι οι ευρωπαϊκές αρχές «στοχοποιούν» αμερικανικούς κολοσσούς, όπως η Apple, μέσω δικαστικών προστίμων και γραφειοκρατικών πιέσεων.
Όσον αφορά την Κίνα, ο Τραμπ μίλησε για τη σημασία μιας πιο δίκαιης εμπορικής σχέσης, αποκαλύπτοντας ότι είχε επικοινωνία με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ. «Το μόνο που θέλουμε είναι δικαιοσύνη», τόνισε, προσθέτοντας ότι η εμπορική ισορροπία είναι ο βασικός του στόχος.
Το πετρέλαιο ως εργαλείο γεωπολιτικής
Ο Τραμπ αναφέρθηκε εκτενώς στις ενεργειακές πολιτικές των ΗΠΑ, δίνοντας έμφαση στην «απελευθέρωση του υγρού χρυσού» μέσω της αύξησης της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Δήλωσε ότι η μείωση της τιμής του πετρελαίου θα μπορούσε να οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. «Αν το πετρέλαιο γίνει φθηνότερο, ο πόλεμος θα σταματήσει αμέσως», είπε, ασκώντας παράλληλα πιέσεις στο Ριάντ και τον ΟΠΕΚ να μειώσουν τις τιμές.
Απαιτήσεις για επενδύσεις και χαμηλότερα επιτόκια
Στη συνέχεια, ο πρώην πρόεδρος αποκάλυψε ότι θα ζητήσει από τη Σαουδική Αραβία να διπλασιάσει τη δέσμευσή της για επενδύσεις στις ΗΠΑ, ανεβάζοντας το ποσό από 600 δισ. δολάρια σε 1 τρισ. δολάρια. Χαρακτήρισε τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο «φανταστικό τύπο», εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η πρότασή του θα γίνει αποδεκτή.
Σχετικά με τη νομισματική πολιτική, ο Τραμπ κάλεσε για άμεση μείωση των επιτοκίων, τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως. Υποστήριξε ότι η μείωση των επιτοκίων θα πρέπει να ακολουθηθεί από όλες τις χώρες, ώστε να ενισχυθεί η παγκόσμια οικονομία.
Επιστροφή στη ρητορική της πρώτης θητείας
Με την ομιλία του στο Νταβός, ο Ντόναλντ Τραμπ έδειξε ότι παραμένει πιστός στη στρατηγική που τον χαρακτήρισε κατά την πρώτη του θητεία. Με μια επιθετική στάση απέναντι στην Ευρώπη και την Κίνα, φιλοδοξεί να εδραιώσει τις ΗΠΑ ως οικονομικό και γεωπολιτικό ηγέτη, ενώ τοποθετεί την ενέργεια και τις επενδύσεις στον πυρήνα της πολιτικής του.
Η επιστροφή του στην πολιτική σκηνή, με αυτή τη δυναμική ρητορική, είναι πιθανό να προκαλέσει νέες αναταράξεις στο παγκόσμιο σκηνικό. Το ερώτημα που παραμένει είναι αν οι πολιτικές αυτές θα αποδώσουν καρπούς ή αν θα οδηγήσουν σε νέες εντάσεις στην παγκόσμια οικονομία.