Σκέψεις κάνει η κυβέρνηση για νέες επιδοτήσεις τον Φεβρουάριο στα νοικοκυριά, για το ρεύμα, όπως έγινε το προηγούμενο δίμηνο, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας, Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη.
“Κάθε φορά βλέπουμε τις τιμές που προσφέρουν οι προμηθευτές και κρίνουμε αν χρειάζεται να δώσουμε επιδότηση. Θα δούμε και το Φλεβάρη. Είναι σήμερα νωρίς… την επόμενη εβδομάδα”, τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ.
Στήριξη αναμένεται και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. “Θα δώσουμε για το τρίμηνο Δεκέμβρη, Γενάρη, Φλεβάρη αθροιστικά μια στήριξη που τη μετράμε να δούμε πόση θα είναι. Αυτό θα γίνεται μέσω πλατφόρμας. Διότι η στήριξη της επιχείρησης πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο που να μην κινητοποιεί θέματα κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής” δήλωσε ο κ. Αϊβαλιώτης, σημειώνοντας ότι η επιδότηση αναμένεται να δοθεί τον Μάρτιο.
Όσον αφορά στο νυχτερινό ρεύμα, δήλωσε ότι οι προσπάθειες που κάνει συνδυαστικά το Υπουργείο έχουν αποτέλεσμα. “Το 2024 οι μέσες τιμές στον καταναλωτή ήταν περίπου 14% κατώτερες από το 2023. Μάλιστα και αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται με πολλές δράσεις. Μία από τις οποίες είναι ο διαχωρισμός του νυχτερινού ρεύματος σε δύο ζώνες, έτσι ώστε η φτηνή ενέργεια που έρχεται από τα φωτοβολταϊκά στη διάρκεια της ημέρας να μπορεί να αξιοποιείται προς όφελος των καταναλωτών και το μεσημέρι. Αυτό βέβαια θα γίνει πολύ πιο εύκολο όταν μπουν τα δυναμικά τιμολόγια στην αγορά. Αυτό θα γίνει τον επόμενο μήνα με τη διάδοση των έξυπνων μετρητών που βάζει ο ΔΕΔΔΗΕ που έχει αρχίσει και αρκετοί καταναλωτές θα βλέπουν στα σπίτια τους. Θα μπορεί αυτό να γίνεται πολύ πιο εύκολα και έξυπνα”.
Για τους έξυπνους μετρητές σημείωσε ότι τους δίνει ο ΔΕΔΔΗΕ και αναμένεται να έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα σπίτια όλοι σε βάθος πενταετίας. “Στην αρχή ο ΔΕΔΔΗΕ δίνει εκεί που έχουν μεγαλύτερες καταναλώσεις, δηλαδή τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες που έχουν μεγάλες καταναλώσεις. Μιλάμε για 7,5 εκατομμύρια ρολόγια. Δεν είναι απλή δουλειά να πας 7,5 εκατομμύρια ρολόγια και να τα αλλάξεις. Δεν γίνεται σε μια μέρα. Θα γίνει σε ένα βάθος πενταετίας. Θα έχουμε όλοι έναν έξυπνο μετρητή και ο πάροχος μας θα μπορεί να μας προσφέρει δυναμικό τιμολόγιο, δηλαδή να διαλέγουμε εμείς τις ώρες που θα κάνουμε τη μεγάλη μας κατανάλωση”.
Παράλληλα, ο κ. Αϊβαλιώτης διευκρίνισε ότι αυτοί που θα πάνε στο νέο διζωνικό τιμολόγιο, σε αυτή την πρώτη φάση, είναι αυτοί που έχουν ήδη νυχτερινό. “Δεν είναι πάρα πολλοί. Εάν δεν έχεις νυχτερινό ρεύμα, δεν μπορείς να πας να πάρεις τώρα διζωνικό”.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα προγράμματα Εξοικονομώ και Αλλάζω Θερμοσίφωνα. “Έχουμε εξαγγείλει επτά προγράμματα. Το ένα είναι το Εξοικονομώ 25, το οποίο κινείται στα χνάρια των Εξοικονομώ 21 και 23, αλλά έχει μία βασική διαφορά. Αυτή τη φορά δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια. Τι υπάρχει; Υπάρχει μόνο διαφοροποίηση της επιδότησης που μπορεί να πάρει ο κάθε πολίτης με βάση το εισόδημά του. Δηλαδή οι ευάλωτοι παίρνουν πολύ μεγαλύτερες επιδοτήσεις. Επίσης παίρνουν επιδοτήσεις με βάση τις βαθμοημέρες. Θα βαθμολογηθούν οι αιτήσεις και θα προτιμηθούν οι αιτήσεις εκείνων των περιοχών που έχουν περισσότερο κρύο, που έχουν περισσότερη ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας. Και αυτό το λέω γιατί πράγματι το πρόγραμμα είναι πολύ δημοφιλές. Ήδη έχουμε φτάσει κοντά 60.000 αιτήσεις, ενώ τα διαθέσιμα χρήματα ενδεχομένως να φτάσουν για περίπου 100.000 με 15.000 αιτήσεις”.
“Εκτός από το Εξοικονομώ υπάρχουν άλλα δύο προγράμματα που θέλω να αναφέρω. Το ένα είναι ότι δίνουμε επιδοτήσεις για να τοποθετήσουν μπαταρίες οι επιχειρήσεις του δευτερογενούς τομέα, δηλαδή βιομηχανίες βιοτεχνίες, έτσι ώστε να εξοικονομήσουν ενεργειακό κόστος, να μπορούν να απορροφούν τις τιμές των φωτοβολταϊκών που έχουν την παραγωγή τους και να την αποθηκεύουν έτσι ώστε να μην πληρώνουν ρεύμα τη νύχτα. Και αυτό είναι αρκετά φιλόδοξο πρόγραμμα και έχει καλή αποδοχή. Και το τρίτο πρόγραμμα είναι το Αλλάζω Θερμοσίφωνα και Αντλία Θερμότητας και αυτό είναι πάρα πολύ δημοφιλές. Έχουμε ήδη 65.000 αιτήσεις και εκεί πάλι η αντλία θερμότητας είναι η ευχάριστη έκπληξη. Έχουμε μεγάλη ζήτηση για αντλίες θερμότητας που είναι κεντρική πολιτική και της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης” κατέληξε.
Πηγή: capital.gr