Τεστ αντοχής για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου. Οι έρευνες που ξεκινούν το επόμενο δεκαήμερο από δύο ιταλικά σκάφη σε διεθνή ύδατα νοτίως της Κάσου και οι ενστάσεις της Τουρκίας. Οι συζητήσεις του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν και οι επόμενες κινήσεις Αθήνας και Λευκωσίας.
Σκηνικό έντασης φαίνεται πάλι να δημιουργείται στο Αιγαίο, καθώς η Αθήνα προγραμματίζει την επανεκκίνηση των ερευνητικών εργασιών για την πόντιση του καλωδίου Κρήτης – Κύπρου και η Τουρκία εμφανίζεται αποφασισμένη να επιμείνει στην τακτική των παρενοχλήσεων και της αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, η ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με τη Μεγαλόνησο παίρνει πλέον τον χαρακτήρα ενός τεστ αντοχής για το ήρεμο κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Οι έρευνες των δύο ιταλικών πλοίων, τα οποία χαρτογραφούν τον βυθό για την πόντιση του καλωδίου που κατασκευάζει η γαλλική εταιρεία Nexans, αναμένεται να ξεκινήσουν σε διεθνή ύδατα νοτίως της Κάσου μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Αυτό αποκάλυψε με δηλώσεις του σε Κύπριους δημοσιογράφους ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα και συναντήθηκε με στελέχη της Nexans αλλά και με τον Έλληνα ομόλογό του, Θόδωρο Σκυλακάκη. Τα δύο υπό ιταλική σημαία ερευνητικά σκάφη που έχουν ναυλώσει ο ΑΔΜΗΕ (ανάδοχος του έργου) και η Nexans, το «Ievoli Relume» και το «NG Worker», έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τις εργασίες τους εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, πρόκειται να βγουν σε διεθνή ύδατα νότια και ανατολικά της Κάσου. Όπως δήλωσε μάλιστα ο Γ. Παναπαναστασίου, αυτό πρόκειται να συμβεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Η επανάληψη, όμως, των ερευνητικών εργασιών στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ύστερα από μια μακρά περίοδο αδράνειας, ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πλευράς Τουρκίας. Πριν από λίγες ημέρες και ενώ τα δύο ιταλικά ερευνητικά πραγματοποιούσαν έρευνες σε απόσταση επτά ναυτικών μιλίων από τις βόρειες ακτές της Κρήτης, εμφανίστηκε τουρκική κορβέτα, σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων, και τα παρεμπόδισε, διαμηνύοντας ότι «η περιοχή δεν είναι ελληνικής αρμοδιότητας».
Το περιστατικό συνέβη την ίδια ημέρα που ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντούσε τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, στην Ντόχα του Κατάρ. Φυσικά το περιστατικό ετέθη από την ελληνική πλευρά και υπήρξε αναφορά και στις σχετικές διαρροές. Ωστόσο, δεν φαίνεται να προέκυψε κάποιου είδους συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Το αντίθετο μάλλον μπορεί να συμπεράνει κανείς από τις προκλητικές διαρροές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, με τις οποίες όχι μόνο επιβεβαίωνε το περιστατικό, αλλά προσέθετε ότι «οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν επανειλημμένα αποδείξει ότι δεν θα επιτρέψουν καμία προσπάθεια παραβίασης των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας. Στις περιοχές όπου έχουμε δικαιώματα και συμφέροντα, όπως κάναμε στο παρελθόν, έτσι και σήμερα, αλλά και στο μέλλον θα προβούμε στις απαραίτητες παρεμβάσεις στις δραστηριότητες που επιχειρεί να διεξαγάγει η Ελλάδα με τρόπο τετελεσμένο. Σε αυτό το πλαίσιο, τα ελληνικά σκάφη που διεξάγουν τέτοιου είδους δραστηριότητες προειδοποιούνται μέσω ασυρμάτου».
Του ΠΑΝΑΓΗ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews