Χιλιάδες καλλιτέχνες ζητούν από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s να ακυρώσει τη δημοπρασία έργων τέχνης που δημιουργήθηκαν με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, υποστηρίζοντας ότι η τεχνολογία πίσω από τα έργα διαπράττει «μαζική κλοπή» πνευματικής ιδιοκτησίας.
Η δημοπρασία του οίκου Christie’s είναι η πρώτη που είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στην τεχνητή νοημοσύνη και περιλαμβάνει 20 έργα με τιμές που κυμαίνονται από 10.000 έως 250.000 δολάρια.
Μεταξύ των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στη δημοπρασία είναι ο Refik Anadol ενώ θα βγουν στο «σφυρί» και έργα του πρωτοπόρου της τεχνητής νοημοσύνης Harold Cohen, που έχει πλεόν φύγει από τη ζωή.
Μια επιστολή, η οποία καλεί τον Christie’s να ακυρώσει τη δημοπρασία, έχει συγκεντρώσει ήδη 3.000 υπογραφές από καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων και οι Καρλα Ορτίθ και Κέλι ΜακΚέρναν, που έχουν μηνύσει εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης για τη χρήση των έργων τους χωρίς άδεια.
Η επιστολή αναφέρει ότι πολλά από τα έργα που πρόκειται να δημοπρατηθούν δημιουργήθηκαν με μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που έχουν εκπαιδευτεί σε έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα χωρίς την έγκριση των καλλιτεχνών, καταγγέλλοντας πως η τεχνολογία εκμεταλλεύεται τους καλλιτέχνες για να δημιουργήσει εμπορικά προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης που τους ανταγωνίζονται.
Οι υπογράφοντες καλούν τον Christie’s να αναστείλει τη δημοπρασία, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 20 Φεβρουαρίου, και επισημαίνουν ότι η υποστήριξη του οίκου σε αυτά τα μοντέλα και στις εταιρείες που τα χρησιμοποιούν ενθαρρύνει τη μαζική κλοπή έργων καλλιτεχνών από εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης.
Η χρήση έργων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, τεχνολογία που στηρίζει τα chatbot και τα εργαλεία δημιουργίας εικόνας όπως τα Stable Diffusion και Midjourney, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιπαραθέσεις μεταξύ δημιουργικών επαγγελματιών και εταιρειών τεχνολογίας. Καλλιτέχνες, συγγραφείς, εκδότες και δισκογραφικές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε αγωγές κατά των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, ισχυριζόμενοι παραβίαση των πνευματικών τους δικαιωμάτων.
Ο Βρετανός συνθέτης Εντ Νιούτον-Ρεξ, ο οποίος ηγείται της εκστρατείας για την προστασία των έργων των δημιουργών, υπέγραψε την επιστολή και δήλωσε ότι τουλάχιστον εννέα έργα στη δημοπρασία φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας μοντέλα που εκπαιδεύτηκαν σε έργα καλλιτεχνών χωρίς την άδειά τους. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι ορισμένα από τα έργα της δημοπρασίας δεν φαίνεται να έχουν χρησιμοποιήσει τέτοια μοντέλα.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Christie’s ανέφερε ότι «στις περισσότερες περιπτώσεις» η τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία των έργων τέχνης στη δημοπρασία είχε εκπαιδευτεί με βάση τις «εισροές» των ίδιων των καλλιτεχνών.
Ο Βρετανός καλλιτέχνης Ματ Ντράιχερστ, ο οποίος συμμετέχει με έργο του στη δημοπρασία, υπερασπίστηκε τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την τέχνη και αποδοκίμασε τις αντιδράσεις στην επιστολή.
Το έργο του και της συζύγου του, Χόλι Χέρντον, το οποίο πωλείται στη δημοπρασία με εκτιμώμενη τιμή από 70.000 έως 90.000 δολάρια, βασίζεται σε μια εξερεύνηση του τρόπου που εμφανίζεται η Χέρντον σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που είναι διαθέσιμα στο κοινό. Ο Ντράιχερστ δήλωσε ότι το έργο αυτό είναι μέρος μιας καλλιτεχνικής διαδικασίας που εξετάζει την «έννοια» και τον τρόπο αλληλεπίδρασης της τεχνητής νοημοσύνης με το έργο των καλλιτεχνών.