Το 2024 καταγράφηκε ως το πιο θανατηφόρο έτος για τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης, με 124 νεκρούς σε 18 χώρες, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ). Ο αριθμός αυτός αποτελεί ρεκόρ από τότε που η Επιτροπή ξεκίνησε να καταγράφει στοιχεία πριν από τρεις δεκαετίες.
Ο ρόλος του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς
Η CPJ επισημαίνει ότι περίπου το 70% των θανάτων δημοσιογράφων το 2024 αποδίδεται στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, όπου 85 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό. Η Επιτροπή κατηγορεί το Ισραήλ για έλλειψη διαφάνειας και απουσία διερεύνησης των περιστατικών, υποστηρίζοντας ότι επιχειρεί να καταπνίξει τις έρευνες και να αποποιηθεί των ευθυνών του.
Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός (IDF) απάντησε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για να επιβεβαιωθούν τα περιστατικά και επανέλαβε ότι λαμβάνει όλα τα δυνατά μέτρα για την προστασία των δημοσιογράφων και των αμάχων. Τόνισε, επίσης, ότι δεν στοχεύει σκόπιμα δημοσιογράφους.
Αυξημένη επικινδυνότητα για τους δημοσιογράφους παγκοσμίως
Η τάση των αυξανόμενων θανάτων δημοσιογράφων είναι ανησυχητική, καθώς το 2023 είχαν καταγραφεί 102 νεκροί, ενώ το 2022 ο αριθμός ήταν 69. Το προηγούμενο υψηλότερο ρεκόρ σημειώθηκε το 2007, όταν 113 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους, κυρίως λόγω του πολέμου στο Ιράκ.
Εκτός από τη Λωρίδα της Γάζας, το Σουδάν και το Πακιστάν συγκαταλέγονται στις χώρες με τους περισσότερους θανάτους δημοσιογράφων το 2024, γεγονός που καταδεικνύει τη διαρκώς αυξανόμενη επικινδυνότητα του επαγγέλματος.
Στοχευμένες δολοφονίες και καταπάτηση ελευθερίας του Τύπου
Η CPJ επισημαίνει μια ανησυχητική αύξηση στις στοχευμένες δολοφονίες δημοσιογράφων. Συγκεκριμένα, τουλάχιστον 24 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν εσκεμμένα λόγω της δουλειάς τους σε χώρες όπως η Αϊτή, το Μεξικό, η Μιανμάρ και το Σουδάν. Επιπλέον, η Επιτροπή ερευνά 20 περιστατικά στα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι Ισραηλινές δυνάμεις στόχευσαν συγκεκριμένα δημοσιογράφους.
Η εκτελεστική διευθύντρια της CPJ, Τζόντι Γκίνσμπεργκ, χαρακτήρισε τη σημερινή περίοδο ως την πιο επικίνδυνη για τους δημοσιογράφους στα 30 χρόνια λειτουργίας της Επιτροπής, τονίζοντας ότι η επιδείνωση της προστασίας των δημοσιογράφων στις εμπόλεμες ζώνες αποτελεί διεθνές φαινόμενο.
Το 2025 ξεκινά με απώλειες
Σύμφωνα με την CPJ, τουλάχιστον έξι δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους το 2025, δείχνοντας ότι η επικίνδυνη τάση συνεχίζεται. Οι δημοσιογράφοι συνεχίζουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων και της διεθνούς ενημέρωσης, πληρώνοντας συχνά το τίμημα της αφοσίωσής τους στην αλήθεια με τη ζωή τους.
Η παγκόσμια κοινότητα καλείται να ενισχύσει τις προσπάθειες προστασίας των δημοσιογράφων και να διασφαλίσει ότι οι υπεύθυνοι για τις δολοφονίες θα λογοδοτήσουν, διασφαλίζοντας παράλληλα την ελευθερία του Τύπου σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.