Μπαράζ νέων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, που θα περιλαμβάνουν αυξήσεις μισθών για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, αναμένεται να εφαρμοστεί έως το καλοκαίρι. Οι αυξήσεις αυτές έρχονται επιπλέον της προγραμματισμένης αύξησης του κατώτατου μισθού την 1η Απριλίου.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, σημαντικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας είτε έχουν λήξει πρόσφατα είτε πρόκειται να λήξουν σύντομα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι συμβάσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων (31/12/2024), των τραπεζοϋπαλλήλων (31/12/2024), των εργαζομένων στην καπνοβιομηχανία (31/12/2024), των υπαλλήλων σε τουριστικά και επισιτιστικά καταστήματα (28/2/2025) και των εργαζομένων στα αρτοποιεία (5/3/2025).
Αυξήσεις σε κρίσιμους κλάδους
Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2025 αναμένονται αυξήσεις της τάξης του 5% τόσο για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους όσο και για τους τραπεζοϋπαλλήλους. Η Τράπεζα της Ελλάδας εκτιμά ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025 θα υπογραφούν νέες συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις υφιστάμενες και θα περιλαμβάνουν αυξημένες μισθολογικές απολαβές.
Ωστόσο, οι αυξήσεις δεν θα περιοριστούν μόνο σε αυτές τις κατηγορίες. Το 2025 το συνολικό μισθολογικό κόστος αναμένεται να αυξηθεί και από άλλους παράγοντες, πέρα από την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού.
Παράγοντες που επηρεάζουν το μισθολογικό κόστος
- Αύξηση Μισθών στον Δημόσιο Τομέα: Σύμφωνα με τον Νόμο 5163/2024, οι μισθοί στο Δημόσιο θα αυξηθούν αναλογικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, λαμβάνοντας υπόψη τη διαφορά μεταξύ του βασικού μισθού και του κατώτατου μισθού μέχρι τις 31/12/2024.
- Επαναφορά των Τριετιών: Το 2025 θα είναι το δεύτερο έτος κατά το οποίο θα συνεχιστεί η σταδιακή αποκατάσταση των επιδομάτων προϋπηρεσίας (τριετίες) στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που θα οδηγήσει σε περαιτέρω αυξήσεις για μεγάλο αριθμό εργαζομένων.
Επιπτώσεις της αύξησης του κατώτατου μισθού
Η Τράπεζα της Ελλάδας αναφέρει ότι οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού έχουν άμεσο αντίκτυπο σε ανώτερα μισθολογικά κλιμάκια. Υπολογίζεται ότι για κάθε 1% αύξηση στον κατώτατο μισθό, ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα αυξάνεται κατά 0,5%. Επιπλέον, το ποσοστό των θέσεων εργασίας που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό μειώθηκε το 2023, ενώ αυξήθηκαν οι μισθολογικές κατηγορίες των 901-1.200 ευρώ. Αυτή η τάση δείχνει μια τάση ενίσχυσης της μισθολογικής βάσης, λόγω της δυσκολίας εύρεσης εργατικού δυναμικού.
Η Τράπεζα της Ελλάδας επισημαίνει ότι τα βασικά κριτήρια για την αξιολόγηση των αυξήσεων του κατώτατου μισθού είναι η σταθερότητα των τιμών, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. Δεδομένης της αναμενόμενης επιβράδυνσης του πληθωρισμού το 2025, εκτιμάται ότι υπάρχει περιθώριο για μια «συνετή» αύξηση του κατώτατου μισθού κατά περίπου 4% από την 1η Απριλίου 2025.
Με τις επικείμενες αυξήσεις και τις νέες συλλογικές συμβάσεις, το 2025 προδιαγράφεται ως μια χρονιά σημαντικών αλλαγών στις αμοιβές των εργαζομένων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.