Εξαίρεση ζητά η ΕΕΠΑΖ για ψηφιακή κάρτα εργασίας – Φόβοι ότι «ο κλάδος αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα απειλείται με αφανισμό»
Να παγώσει για δύο χρόνια η εφαρμογήττου μέτρου για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας (ΨΚΕ) για τις επιχειρήσεις 6ήμερης και 7ήμερης λειτουργίας και να συνεργαστεί η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους του κλάδου ώστε «όταν η ΨΚΕ τεθεί τελικά σε εφαρμογή να είναι λειτουργική και να έχει λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κλάδου, για να μπορούμε όλοι να την εφαρμόσουμε χωρίς προβλήματα», ζητά η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής (ΕΕΠΑΖ) με επιστολή που απέστειλε στον Πρωθυπουργό και κοινοποίησε στην αρμόδια Υπουργό Εργασίας.
Η ΕΕΠΑΖ μιλά για τεράστιες επιβαρύνσεις που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια ο κλάδος και οι οποίες «προκαλούν ασφυξία στην πιο παραδοσιακή και αγαπητή στους συμπολίτες μας μορφή επιχείρησης: τον φούρνο και το ζαχαροπλαστείο»
Στην επιστολή, το Δ.Σ. της ΕΕΠΑΖ προειδοποιεί εκ νέου ότι «ο κλάδος αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα απειλείται με αφανισμό», υπενθυμίζοντας τις τεράστιες επιβαρύνσεις που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια ο κλάδος και οι οποίες «προκαλούν ασφυξία στην πιο παραδοσιακή και αγαπητή στους συμπολίτες μας μορφή επιχείρησης: τον φούρνο και το ζαχαροπλαστείο».
Η επιστολή ΕΕΠΑΖ για ψηφιακή κάρτα εργασίας
Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ,
Από την ίδρυση της, το 2023, η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής (ΕΕΠΑΖ) προειδοποιεί σε όλους τους τόνους, με κάθε ευκαιρία, ότι ο κλάδος αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα απειλείται με αφανισμό.
Σήμερα, απευθυνόμαστε σε εσάς προσωπικά, γνωρίζοντας ότι είστε γρήγορος στις αποφάσεις σας και ευέλικτος στην υλοποίηση τους, προκειμένου να σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:
Από την εποχή της πανδημίας και μετά, έχουν σημειωθεί πρωτοφανείς ανατιμήσεις από 100% έως και 400% σε βασικές πρώτες ύλες, εκ των οποίων τις περισσότερες τις απορροφήσαμε και μικρό μέρος μόνο μετακυλήσαμε στις τιμές των προϊόντων μας, συμμεριζόμενοι την έντονη οικονομική πίεση που βιώνουν οι συμπολίτες μας.
Κατά το ίδιο διάστημα, το κόστος της ενέργειας για τα καταστήματα μας –ανάλογα και με την περίοδο– καταγράφεται αυξημένο από 150% έως και 400%.
Ταυτόχρονα, αυτήν την πενταετία έχουμε επιβαρυνθεί με τόσες πολλές νέες υποχρεώσεις –φορολογικές, εργασιακές, περιβαλλοντικές κ.ά.– που μόνο από αυτές το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων μας έχει αυξηθεί κατά 50%.
Αν στα παραπάνω προσθέσετε και το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης ικανοποιητικού αριθμού ποιοτικού προσωπικού, το οποίο δημιουργεί υψηλότατη και συχνότατη ανακύκλωση προσωπικού στα καταστήματά μας, αυξάνοντας επιπλέον το εργατικό κόστος, μπορείτε εύκολα να κατανοήσετε γιατί κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα αρτοζαχαροπλαστεία στη χώρα μας.
Κι όμως, αντί να εισακουστεί η κραυγή αγωνίας που απευθύνουμε, βλέπουμε συνεχώς περισσότερες υποχρεώσεις να επιβάλλονται και να προκαλούν ασφυξία στην πιο παραδοσιακή και αγαπητή στους συμπολίτες μας μορφή επιχείρησης: τον φούρνο και το ζαχαροπλαστείο.
Κερασάκι στην τούρτα είναι η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας (ΨΚΕ), που ειδικά για τις επιχειρήσεις 6ήμερης και 7ήμερης λειτουργίας, όπως οι δικές μας, είναι η χαριστική βολή! Αφενός, επειδή παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα προσαρμογής, τα οποία κανένα Υπουργείο και καμία διοίκηση δε θα μπορούσε να προλάβει και να διευθετήσει, αφετέρου επειδή αυξάνει δραματικά το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που αποτελούμε την μοναδική χώρα μεταξύ των ευρωπαίων ετέρων μας που αποπειράται να εφαρμόσει αυτό το μέτρο, στο νευραλγικό για την εθνική οικονομία και την κοινωνία κλάδο, της εστίασης και του τουρισμού. Ο πειραματισμός αυτός, δεν είναι μόνο επιβλαβής, όσον αφορά το κόστος λειτουργίας άλλα και επικίνδυνος για όλο τον κλάδο.
Παρά τις καλές προθέσεις, για τις οποίες δεν έχουμε αμφιβολία, το συγκεκριμένο μέτρο (όπως και τα περισσότερα από όσα έχουν εισαχθεί τα τελευταία χρόνια) επιχειρείται να εφαρμοστεί σε μία αγορά που δεν είναι ώριμη και διαμορφωμένη για να υποστηρίξει τη λειτουργία του.
Σε μια αγορά που τώρα προσπαθεί να αναπτύξει τα απαραίτητα συστήματα, όμως με χαμηλές ταχύτητες, με αποτέλεσμα να συντηρεί μονοπωλιακές –ή στην καλύτερη περίπτωση ολιγοπωλιακές– καταστάσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ανταγωνισμό και άρα για το κόστος που επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις.
Σε μια αγορά που, ειδικά επιχειρήσεις όπως οι δικές μας δεν γνωρίζουν με ποιας ειδικότητας προσωπικό μπορεί να στελεχωθεί για να διαχειριστεί αυτά τα συστήματα.
Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα στις επιχειρήσεις μας να επικρατούν καθημερινά συνθήκες χάους με τη διαχείριση της ΨΚΕ, καθώς λείπουν οι εξειδικευμένοι υπάλληλοι, ενώ όσοι υπάρχουν παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον υπό τον φόβο λαθών και πιθανών προστίμων.
Οι αντοχές επιχειρηματιών και εργαζομένων που υπηρετούμε τον κλάδο, τελειώνουν.
Ωστόσο, επειδή διαχρονικά δεν θέλουμε να είμαστε το πρόβλημα, αλλά η λύση, απευθύνουμε μια τελευταία έκκληση: να παγώσετε την εφαρμογή της ΨΚΕ για δύο χρόνια και να συνεργαστείτε μαζί μας ώστε όταν τη θέσετε τελικά σε εφαρμογή να είναι λειτουργική και να έχει λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κλάδου, για να μπορούμε όλοι να την εφαρμόσουμε χωρίς προβλήματα.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Το αρτοζαχαροπλαστείο πρέπει να προστατευτεί για να μείνει ζωντανό. Είναι στο χέρι σας να μας βοηθήσετε να τα καταφέρουμε. Ελπίζουμε αυτήν τη φορά να μας ακούσετε, γιατί η αγορά μας διαλύεται. Και είμαστε στη διάθεση τόσο τη δική σας όσο και των συνεργατών σας για μία συνάντηση, κατά την οποία μπορούμε να σας παρουσιάσουμε αναλυτικά το πώς και γιατί έχουμε φτάσει σε αυτό το οριακό σημείο…
Πηγή: ot.gr