Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η αγόρευση της εισαγγελέως για την ενοχή ή μη των κατηγορουμένων στη δευτεροβάθμια δίκη για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, με τους 104 νεκρούς και τους δεκάδες εγκαυματίες.
Τόσο οι συγγενείς των θυμάτων όσο και το σύνολο της κοινωνίας ζητούν απόδοση δικαιοσύνης στη μνήμη των νεκρών και τιμωρία των υπευθύνων της πολύνεκρης εθνικής τραγωδίας. Κάτι, που όπως τονίζουν, δεν έγινε με την πρωτόδικη απόφαση για την οποία τελικά ασκήθηκε έφεση στο σύνολο της, καθώς με αυτή επιβλήθηκαν ποινές έως πέντε χρόνια σε έξι μόνο κατηγορούμενους, που στη συνέχεια μετατράπηκαν σε χρηματικές.
Με αφορμή την εισαγγελική αγόρευση, οι συγγενείς των θυμάτων με ανακοίνωση τους κάλεσαν τους πολίτες να τους συμπαρασταθούν.
Ειδικότερα σε ανακοίνωση ανέφεραν:
«Την Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025, στο Εφετείο Αθηνών, η Εισαγγελέας της Δίκης για το «ΜΑΤΙ» θα προτείνει περί της ενοχής ή όχι των 21 κατηγορουμένων για το έγκλημα της 23ης Ιουλίου 2018, της 2ης φονικότερης πυρκαγιάς παγκοσμίως.
Η Δίκη μας πλησιάζει στο τέλος της. Βρίσκεται στο προτελευταίο κομβικό σημείο, καθώς θα απομένουν οι αγορεύσεις των δικηγόρων και η Απόφαση.
Το έγκλημα της 23ης Ιουλίου 2018, δεν θα ξανακριθεί εντός των τειχών της χώρας με τον τρόπο που σήμερα γνωρίζουμε, ακόμα και αν υπάρξει προσφυγή στον Άρειο Πάγο.
Με αυτά δεδομένα, καλούμε όλους τους φίλους, τους πληγέντες, τους συμπολίτες με ενσυναίσθηση και συνείδηση, να δηλώσουν το «παρών» στην δίκη.
Ζητούμε να σταθείτε πλάι μας, ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Αίθουσα Δ80Γ, 2ος όροφος, Κτίριο Εφετείου, οδός Λουκάρεως, 9:00πμ»
Υπενθυμίζεται ότι το πρωτόδικο δικαστήριο καταδίκασε 6 από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους και συγκεκριμένα τους:
Σωτήρη Τερζούδη τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου) Βασίλη Ματθαιόπουλο τότε υπαρχηγό (ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα), Ιωάννη Φωστιέρη τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια) Νικόλαο Παναγιωτόπουλο τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων), Χαράλαμπο Χιώνη τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων) και Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο κάτοικο από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.
Το δικαστήριο αναγνώρισε στους Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, ενώ δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους κατηγορούμενους Βασίλη Ματθαιόπουλο και Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο.
Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης. Αθώοι επίσης κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος Δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελο Μπουρνούς τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου και Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.