«Η Θεσσαλονίκη μόνο πάνω μπορεί να πάει, μόνο μπροστά μπορεί να κινηθεί»: με τη φράση αυτή ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, περιέγραψε απόψε, κατά το επίσημο gala του 33ου Money Show, την προσωπική του πεποίθηση και βεβαιότητα ότι, εφόσον υπάρχει ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, η Θεσσαλονίκη θα αναδειχθεί σε πρωτεύουσα των Βαλκανίων και ευρύτερα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που αφορούν συγκεκριμένα την πόλη, όπως -μεταξύ άλλων- ο εν εξελίξει διαγωνισμός για την ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου και οι επενδύσεις αναβάθμισης της Βιομηχανικής Περιοχής της Σίνδου. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι τα έργα όπως αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μετατροπή της πόλης σε «αναβαθμισμένο διεθνές “εμπορευματομεταφορικό” κέντρο». Όπως είπε, η Θεσσαλονίκη έχει νέα δυναμική ταυτότητα, έχει εξαιρετικά πλεονεκτήματα, που μέσα από νέες υποδομές αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο. «Πιστεύω ότι εν τοις πράγμασι, με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε ειρήνη στην περιοχή, η Θεσσαλονίκη είναι βέβαιο ότι θα αναδειχθεί σε πρωτεύουσα των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής» σημείωσε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα στο επιχειρείν και την αυτοδιοίκηση της Βόρειας Ελλάδας.
Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε ακόμα στη μέριμνα που δίδεται στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης με τον νέο αναπτυξιακό νόμο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μέσω αυτού (του αναπτυξιακού νόμου), το 2025 και το 2026 η κυβέρνηση στρέφει το πηδάλιο προς τους τομείς που θα συνεισφέρουν στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας.
Αναφερόμενος στη χθεσινή απόφαση του οίκου Moody’s για την απονομή της επενδυτικής βαθμίδας στην Ελλάδα, τη χαρακτήρισε ως εξαιρετικής σημασίας εξέλιξη, που επιβεβαιώνει την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, στη βάση του σχεδίου και του προγράμματος της κυβέρνησης, με άξονες τη δημοσιονομική ευθύνη, σταθερότητα και αξιοπιστία. «Δημοσιονομικά είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και οφείλουμε να το συνεχίσουμε» τόνισε.
O κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ακόμα ότι η Ελλάδα έχει πανίσχυρη και ξεχωριστή στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε κάθε περίπτωση είναι προς το συμφέρον της χώρας να συνεχίσει να κινείται οργανωμένα προς αυτή την κατεύθυνση. Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, και η Ευρώπη πρέπει να επιταχύνει με τον πιο έντονο τρόπο την πορεία της, «να ενώσει τις δυνάμεις της και να εξασφαλίσει ότι σε μια εποχή πολύ σκληρού ανταγωνισμού έχει να παίξει ασφαλώς σοβαρό ρόλο, αρκεί να προχωρήσει σε μια σειρά από σημαντικές αλλαγές εξαιρετικά γρήγορα, ώστε να συνεχίσει να είναι ένας αναγκαίος στρατηγικός σύμμαχος για τις ΗΠΑ και να εξακολουθήσει να παίζει πολύ σοβαρό ρόλο για την σταθερότητα και την ειρήνη στον κόσμο και ιδιαιτέρως στην περιοχή μας».
Τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή υπογράμμισε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης), Κώστας Γκιουλέκας, επισημαίνοντας ότι τον ρόλο αυτό «δεν μπορούμε να τον διατηρήσουμε κλείνοντας τα σύνορα, τα αυτιά ή τα μάτια μας. Πώς μπορούμε να ατσαλώσουμε την Ελλάδα και ειδικά τη Βόρεια Ελλάδα; Ο τρόπος είναι ένας και περνά μέσα από την ανάπτυξη. Οσο πιο γρήγορα έρθει η ανάπτυξη, τόσο πιο δυνατά θα μπορεί να απαντήσει στις προκλήσεις η Ελλάδα» τόνισε.
Κατά τον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, είπε χαρακτηριστικά:«Αν με ρωτούσατε αν η Θεσσαλονίκη είναι έτοιμη ν’ αλλάξει επίπεδο και να απογειωθεί, θα σας έλεγα ότι βρίσκεται σε πολύ σημαντικό βαθμό στο σημείο να κάνει ένα μεγάλο άλμα. Έχουμε καταγράψει τα πολύ θετικά που αρχίζουν και λαμβάνουν σάρκα και οστά, αλλά απαιτείται να γίνει το κρίσιμο βήμα, για να αλλάξει η πόλη επίπεδο και αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα από χαμηλής πτήσης αντιπαράθεση για το κέντρο της πόλης και περιορισμένης εμβέλειας κριτική, αλλά με αισιοδοξία» σημείωσε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν κατακτήσεις στην πόλη, που πρέπει και μπορούν να δημιουργήσουν την αισιοδοξία για να διεκδικήσει αποτελεσματικότερα το απαραίτητο πλαίσιο για την περαιτέρω εξέλιξή της.
Κατά σχεδόν 18% αυξήθηκαν πέρυσι οι ιδιωτικές επενδύσεις στην τεχνολογία και την καινοτομία στην Κεντρική Μακεδονία, όπως επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμα οι πρόεδροι του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Σαραντόπουλος και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΘ), Γιάννης Μασούτης.