Κάποια προσφέρουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και υγιεινά οφέλη, ενώ άλλα είναι γεμάτα με επεξεργασμένα άλευρα και πρόσθετα σάκχαρα. Ποιο είναι, λοιπόν, το πιο υγιεινό ψωμί;
Παρακάτω, θα βρείτε επτά κορυφαίους τύπους ψωμιού που ξεχωρίζουν για τη θρεπτική τους αξία, με βάση επιστημονικά στοιχεία.
1. Ψωμί από βλαστημένους σπόρους
Παρασκευάζεται από δημητριακά που έχουν αρχίσει να βλαστάνουν, κάτι που αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών. Η διαδικασία της βλάστησης μειώνει τους αντιθρεπτικούς παράγοντες και βελτιώνει την απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων.
Επιπλέον, το συγκεκριμένο ψωμί περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, κάτι που το κάνει πιο χορταστικό.
2. Προζυμένιο
Το προζυμένιο ψωμί υφίσταται φυσική ζύμωση, η οποία διασπά ορισμένους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, μετατρέποντάς το σε μια πιο εύπεπτη τροφή.
Η διαδικασία αυτή μειώνει επίσης το φυτικό οξύ και βελτιώνει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος.
Επίσης, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που το καθιστά πιο φιλικό προς το σάκχαρο του αίματος.
3. Ολικής άλεσης 100%
Το ψωμί ολικής άλεσης περιέχει το σύνολο του σπόρου, δηλαδή το φύτρο, το ενδοσπέρμιο και το πίτουρο. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και υγιεινά λιπαρά.
Σε αντίθεση με τα επεξεργασμένα άλευρα, που έχουν αφαιρεθεί βασικά θρεπτικά συστατικά, το ψωμί ολικής άλεσης συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.
4. Ψωμί βρώμης
Η βρώμη περιέχει διαλυτές φυτικές ίνες, που βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και της χοληστερόλης.
Επιπλέον, η βρώμη είναι πλούσια σε μαγνήσιο, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν να ελέγχετε τις ετικέτες των προϊόντων, καθώς ορισμένα ψωμιά βρώμης περιέχουν ελάχιστη πραγματική βρώμη και βασίζονται κυρίως σε επεξεργασμένα άλευρα.
5. Ψωμί από λιναρόσπορο
Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και λιγνάνες, που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και πιθανώς αντικαρκινική δράση. Επίσης, περιέχει άφθονες φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στην καλύτερη πέψη.
Το ψωμί λιναρόσπορου αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να ενισχύσουν τη διατροφή τους με ωφέλιμα λιπαρά και φυτικές ίνες.
6. Ψωμί που φτιάχνεται από 100% βλαστημένη σίκαλη
Η σίκαλη είναι ένα δημητριακό πλούσιο σε φυτικές ίνες και συχνά θεωρείται πιο υγιεινή από το σιτάρι. Το ψωμί από 100% βλαστημένη σίκαλη περιέχει υψηλότερα επίπεδα φυτικών ινών, με αποτέλεσμα να συμβάλλει στη σταθερότερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στην καλύτερη πέψη.
7. Χωρίς γλουτένη (με φυσικά συστατικά)
Τα ψωμιά χωρίς γλουτένη είναι απαραίτητα για άτομα με κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη.
Ωστόσο, πολλά εμπορικά προϊόντα είναι φτιαγμένα από επεξεργασμένα άλευρα και πρόσθετα σάκχαρα, οπότε απαιτείται προσοχή!
Οι καλύτερες επιλογές είναι εκείνες που περιέχουν αλεύρια αμυγδάλου, καρύδας ή ρυζιού, καθώς είναι πιο πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.
Πώς να επιλέξετε το πιο υγιεινό
Όταν επιλέγετε ψωμί, καλό θα είναι να δίνεται προσοχή στα εξής:
- Η πρώτη ύλη να αποτελείται από υλικά 100% ολικής άλεσης ή βλαστημένων δημητριακών.
- Να περιέχει τουλάχιστον 3-5 γραμμάρια φυτικών ινών και 3-6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φέτα.
- Να έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα.
Τέλος, σύμφωνα με τους διατροφολόγους και τους τεχνολόγους τροφίμων η καλύτερη επιλογή είναι η παρασκευή ψωμιού στο σπίτι, μια διαδικασία που σας επιτρέπει να ελέγχετε απόλυτα τα συστατικά και να αποφεύγετε τα βλαβερά πρόσθετα. Αν επιλέξετε έτοιμο ψωμί, βεβαιωθείτε ότι περιέχει πραγματικά θρεπτικά συστατικά και όχι περιττές προσθήκες.
πηγή: iatropedia.gr