Ένα απόγευμα Παρασκευής συναντηθήκαμε με τον Φίλιππο Πετρόπουλο, πρόεδρο και ιδρυτή του Debate House, σε ένα όμορφο καφέ στο Κολωνάκι για μια συζήτηση γύρω από το εγχείρημά του, το δημοκρατικό πολίτευμα και τον πολιτικό διάλογο.
Πριν από αυτά, όμως, ας πούμε λίγα λόγια για το τι είναι το Debate House.
Του Ηρακλή Μίγδου
Το DEBATE HOUSE είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, αφοσιωμένη στην προώθηση του υγιούς και εποικοδομητικού διαλόγου, διοργανώνοντας δημόσιες συζητήσεις για καίρια κοινωνικά, πολιτικά και πολιτιστικά ζητήματα. Το DEBATE HOUSE δίνει τη δυνατότητα σε διαφορετικές φωνές να εκφράσουν τις ιδέες τους με σεβασμό και επιχειρήματα, να θέσουν ερωτήσεις και να συμμετέχουν ενεργά σε συζητήσεις, σύμφωνα με τους κανόνες του πολιτισμένου διαλόγου, που στοχεύουν στην ενίσχυση της κριτικής σκέψης και στη δημιουργία ενός πιο συμπεριληπτικού και δημοκρατικού μέλλοντος για όλους.
Φίλιππος Πετρόπουλος: Εγώ ευχαριστώ για την πρόσκληση και το βήμα που μου δίνεις. Το Debate House ξεκίνησε την περίοδο της πανδημίας ως ένα χόμπι, διότι ήμασταν όλοι κλεισμένοι μέσα. Πήρα εγώ την απόφαση να ξεκινήσω κάποια debates διαδικτυακά. Τότε ήταν με live streaming και κάποια στιγμή αυτό άρχισε να μεγαλώνει.
Ερχόντουσαν κι άλλες φοιτητικές κοινότητες που ήθελαν να συμμετέχουν στα debate που κάναμε, ώσπου κάποια στιγμή, από εκεί που είχαμε πέντε ανθρώπους όλο κι όλο να μας παρακολουθούν, σε ένα live stream στο YouTube ξαφνικά είχαμε χίλιους, αργότερα δύο χιλιάδες και όσο πήγαινε ακόμα περισσότερους.
Κάποια στιγμή λοιπόν, λαμβάνω ένα μήνυμα από έναν χρήστη στο YouTube, ο οποίος λέει: “Ρε παιδιά, αφού κάνετε τόσο καλή δουλειά, φωνάξτε και πολιτικά πρόσωπα να δούμε τι θα πούνε κι αυτά σε έναν διάλογο δομημένο και με σεβασμό.” Αυτό το σχόλιο με έκανε να σκεφτώ ότι ίσως και να μπορεί να λειτουργήσει κάτι τέτοιο.
Πέρασαν δύο χρόνια και κάπου στον τρίτο χρόνο αποφάσισα να το δοκιμάσω. Είχα μια φίλη που ο πατέρας της είχε ένα δικηγορικό γραφείο κάπου στην Αθήνα με έναν πολύ ωραίο χώρο για meetings. Αυτή η φίλη πίστεψε πάρα πολύ στην ιδέα μου και προσφέρθηκε να βοηθήσει παραχωρώντας μας τον χώρο.
Τότε έπαιζε πάρα πολύ το θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, επομένως λέω τώρα είναι η ευκαιρία να κάνουμε ένα debate για φοιτητές με ομιλητές δύο πολιτικά πρόσωπα. Πήγαμε μέσα, στήσαμε κάμερες, μικρόφωνα, χαμός… Καλεσμένοι μας ήταν ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης από τη ΝΔ και ο Κώστας Ζαχαριάδης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα είχε ξεκινήσει όλο αυτό το εγχείρημα.
Φίλιππος Πετρόπουλος: Με τα κοινά δεν είχα κάποια ιδιαίτερη σχέση. Μια φορά είχα κατέβει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και, να σου πω την αλήθεια, το ψιλομετάνιωσα. Όχι γιατί δεν πρέπει να κατεβαίνουμε και να διεκδικούμε, αλλά γιατί το επίπεδο ήταν πάρα πολύ χαμηλό, ήταν τραγικό.
Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω ότι πρέπει να ανακατευόμαστε με τα κοινά. Ιδίως από μικρή ηλικία, μπας και αλλάξει κάτι σε αυτόν τον τόπο. Απλώς εγώ απογοητεύτηκα πάρα πολύ απότομα.
Με τον δημόσιο διάλογο είχα πολύ καλύτερη και αμεσότερη σχέση. Από πάρα πολύ μικρή ηλικία ήμουν σε ομίλους ρητορικής, 11 χρόνια ασχολήθηκα με τη ρητορική. Έχω φτάσει στα ημιτελικά του Πανελλαδικού Πρωταθλήματος στους φοιτητές στην ΑΣΟΕ. Μάλιστα, είχα την τιμή να είμαι κριτής στο Διεθνές Διαγωνισμό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Εκεί έκρινα ανθρώπους που ήταν φοιτητές από το Harvard, από το Yale, αλλά και ανθρώπους που δεν θα τους έβλεπα ποτέ, ας πούμε, τον πρωταθλητή της Κίνας στο debate. Τώρα μιλάμε για μυαλά άλλου επιπέδου.
Φίλιππος Πετρόπουλος: Η βασικότερη δυσκολία, την οποία αντιμετωπίζουμε ακόμα και σήμερα – όχι όμως στον ίδιο βαθμό –, είναι να καταφέρουμε να πείσουμε δημόσια πρόσωπα να έρθουν να κάνουν debate. Γενικά, η Ελλάδα δεν έχει κουλτούρα debate.
Όταν λοιπόν λες στα πολιτικά πρόσωπα, “Ξέρετε, είμαστε ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος κάνει αυτό και αυτό”, σε αντιμετωπίζουν, και δικαιολογημένα, με αμφιβολία. Είναι κάτι που δεν το ‘χουν συνηθίσει. Έχουμε λάβει αρνητικές απαντήσεις, αλλά έχουμε λάβει και αρκετές θετικές. Και όσο περνάει ο καιρός, οι αρνητικές μειώνονται, γιατί μας μαθαίνει ο κόσμος.
Ηρακλής Μίγδος: Έχοντας παρακολουθήσει ατελείωτες ώρες πολιτικών συζητήσεων, ποιο είναι αυτό
το χαρακτηριστικό που κατά τη γνώμη σας απουσιάζει από τον δημόσιο διάλογο και που αν υπήρχε θα αναβαθμίζονταν το επίπεδο της πολιτικής της χώρας;
Φίλιππος Πετρόπουλος: Πολύ εύλογη ερώτηση. Μπράβο σου που μου την κάνεις, είναι to the point.
Λοιπόν, ξέρεις τι λείπει? Δεν λείπει ομιλία. Λείπει να ακούμε. Στην Ελλάδα δεν ακούμε. Μάλιστα εγώ,
όποτε κάνω συμβουλευτική για ανθρώπους που θέλουν να τα βελτιωθούν στο κομμάτι της δημόσιας
ομιλίας και της ρητορικής, το πρώτο πράγμα που τους λέω να κάνουν εξάσκηση, όχι μόνο εγώ, όλοι οι
σωστοί επαγγελματίες στο κόσμο της ρητορικής είναι να ακούνε. Γιατί αν δεν ακούσεις, δεν θα
καταλάβεις. Δηλαδή, πραγματικά το 60%, μην σου πω και το 80%, ενός καλού ρήτορα, ενός καλού
ομιλητή, είναι να μάθει να ακούει. Αν εγώ καταλάβω το process of thinking, την διαδικασία σκέψης
που καταλήγει εκεί, θα καταλάβω πολλά περισσότερα για να μπορώ να σου κάνω και καλύτερο debate
ή ακόμα και να μπορώ σε μία λογομαχία να σε νικήσω. Αλλά η ουσία του debate δεν είναι να νικήσω
εγώ εσένα. Είναι λάθος αυτό. Σκοπός είναι να μπορέσουμε να καταλάβουμε πλήρως ένα θέμα. Αλλά
πως θα κατανοήσεις κάτι άμα δεν ακούσεις προσεκτικά; για να ακούσεις όμως χρειάζονται δύο βασικά
πράγματα. Σεβασμός σε αυτόν που μιλάει και απουσία φανατισμού. Το οποίο είναι πολύ δύσκολο,
ειδικά για τα κόμματα. Αν και για να είμαι δίκαιος, δε θέλω να τσουβαλιάζω, υπάρχουν πολιτικοί οι
οποίοι έχουν παραδεχτεί ευθέως και δημόσια τα λάθη τους ή πως δεν γνωρίζουν κάτι. Συνήθως όμως
φοβούνται να το κάνουν.
Ηρακλής Μίγδος: Έχετε δηλώσει πως σκοπός σας είναι το Debate House να γίνει ένας πολιτικός
θεσμός. Ένα ανεπισήμως-επίσημο debate δηλαδή, στο οποίο κάθε πολιτικός θα έχει στο μυαλό του
πως πρέπει να συμμετάσχει. Πώς μπορεί να επιτευχτεί αυτό;
Φίλιππος Πετρόπουλος: Με πολύ δουλειά είναι η απάντηση αλλά και με τη συμμετοχή συνεχώς
περισσότερων ανθρώπων. Δηλαδή, εσύ ήρθες και με βρήκες. Με έψαξες, δεν γνωριζόμασταν πριν από
αυτή η συνέντευξη. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι εγώ κάτι κάνω καλά. Σου τράβηξα την προσοχή αγαπητέ Ηρακλή και αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε. Να τραβήξουμε την προσοχή και σε
άλλους νέους ανθρώπους που θα θέλουν να βοηθήσουν.
Ηρακλής Μίγδος: Στα debates που οργανώνετε, εκτός από τους πολιτικούς ποιοι άλλοι μπορούν να
συμμετέχουν και πώς;
Φίλιππος Πετρόπουλος: Όλοι είναι η απάντηση, αρκεί να το κάνουνε δομημένα και να σέβονται τους
κανόνες. Εμείς σε κάθε debate που κάνουμε έχουμε κάποιους επίσημους ομιλητές που τους
επιλέγουμε εμείς γιατί θεωρούμε πως αξίζει να ακουστούν. Όμως έχουμε και το κοινό, τους απλούς
πολίτες στους οποίους δίνουμε τον λόγο μετά, ανοίγουμε τη βεντάλια του debate στον κόσμο και λέμε
ποιος θα ήθελε να τοποθετηθεί για πέντε, τρία λεπτά ανάλογα και τον χρόνο που έχουμε στη διάθεσή
μας. Ιδανικά εμείς θα θέλαμε να το κάνουμε για περισσότερες ώρες, να μπορεί να πει ο οποιοσδήποτε
την άποψή του και μάλιστα σκοπεύουμε να αρχίσουμε να δίνουμε περισσότερο, από δω και πέρα, τον
λόγο στο κοινό.
Ηρακλής Μίγδος: Διανύουμε μια περίοδο έντονης απολιτικοποίησης, που πιστεύετε ότι οφείλεται;
Φίλιππος Πετρόπουλος: Πιστεύω πως η απολιτικοποίηση υπάρχει διότι θέλουμε την εύκολη λύση. Δεν πιστεύω ότι ευθύνεται μόνο η απογοήτευση που έχουμε από τους πολιτικούς. Σίγουρα και αυτό παίζειένα σημαντικό ρόλο, δεν το βγάζω απ' έξω, όμως πιστεύω πως ο βασικότερος παράγοντας είναι ότι οι νέοι άνθρωποι, γιατί κυρίως από εκεί έχουμε τη μεγαλύτερη αποχή, επιθυμούν εύκολες λύσεις για σύνθετα προβλήματα. Δυστυχώς η πολιτική δεν λειτουργεί έτσι. Για να φτάσεις σε ένα σημείο να πεις ότι αποφασίζω τι θα ψηφίσω πρέπει να κάτσεις να διαβάσεις, να μελετήσεις πολιτικά προγράμματα, να ενημερωθείς. Δεν ψηφίζεις επειδή είδες ένα TikTok ή επειδή είδες ένα βιντεάκι ωραίο ενός πολιτικού. Επίσης για όσους λένε πως δεν έχουν τι να ψηφίσουν, πως δε τους εκφράζει κανείς, πρέπει να κάνουμε μια παραδοχή. Η δημοκρατία δεν είναι τέλεια. Δε ψηφίζω κάποιον και την άλλη μέρα περιμένω πως θα ζω σε μια τέλεια χώρα. Πρέπει να δούμε την πολιτική σαν ένα λεωφορείο που δε μας εγγυάται πως θα μας πάει στον προορισμό μας αλλά που θα μας πάει στην αμέσως επόμενη στάση. Ψηφίζουμε κάποιον για να βελτιώσει την κατάσταση όχι για να μας λύσει όλα τα προβλήματα από την μια στιγμή στην άλλη.
Ηρακλής Μίγδος: Κλείνοντας, ποια είναι τα μελλοντικά σας πλάνα;
Φίλιππος Πετρόπουλος: Λοιπόν, θέλω να σημειώσεις μια ημερομηνία αλλά δεν θα αποκαλύψω ακόμα
κάτι παραπάνω. Θα σημειώσεις την ημερομηνία 31 Μαΐου. Θα γίνει κάτι μεγάλο, κάτι το οποίο δεν έχει
ξανασυμβεί στα ελληνικά δεδομένα και το λέω χωρίς να είμαι υπερβολικός. Στο λέω με το χέρι στην
καρδιά, θα είναι κάτι πολύ μεγάλο και θα έχουμε και περιορισμένες θέσεις. Είναι κάτι το οποίο το
προετοιμάζουμε από το Σεπτέμβριο και σκοπεύουμε να το ανακοινώσουμε, αν όλα πάνε καλά,
σύντομα.
Ο Φίλιππος Πετρόπουλος είναι πτυχιούχος Marketing και Επικοινωνίας και Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Deree – The American College of Greece, με μεταπτυχιακές σπουδές σε Public Policy από το King’s College of London.
Έχει εργαστεί, στο πλαίσιο της πρακτικής του, για 6 μήνες στον Father of the House στο House of Commons το 2023 και ειδικεύεται στο personal branding και στην πολιτική επικοινωνία. Έχει διακρίσεις σε ρητορικούς αγώνες στα φοιτητικά του χρόνια, με αποκορύφωμα την εκπροσώπηση του πανεπιστημίου του στον διεθνή διαγωνισμό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ως κριτής.