Στα σκαριά του ΕΦΚΑ φαίνεται πως βρίσκεται το σχέδιο για την ταχύτερη έκδοση 40.000 εκκρεμών επικουρικών συντάξεων.
Μάλιστα ο στόχος του σχεδίου όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” είναι να μειωθεί το «στοκ» των επικουρικών συντάξεων κατά 70% μέχρι το φθινόπωρο. Επίσης επισημαίνεται πως η επίσπευση των αποφάσεων που εκκρεμούν θα γίνει σε δύο στάδια:
- Το πρώτο αφορά την επεξεργασία των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί σε μικρότερα επικουρικά ταμεία που εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑΠ και
- το δεύτερο θα ακολουθήσει αμέσως μετά, με τον συνυπολογισμό των επιμέρους χρόνων ασφάλισης στον συνολικό χρόνο που απαιτείται να έχουν οι ασφαλισμένοι για να βγει η επικουρική τους σύνταξη.
Σήμερα, οι αιτήσεις ασφαλισμένων που έχουν περάσει από δύο και τρία επικουρικά ταμεία είναι οι πιο δύσκολες, καθώς η αναζήτηση των ενσήμων σε καθένα Ταμείο παίρνει χρόνο και αν «μπλοκάρει» η διαδικασία σε ένα Ταμείο, τότε η έκδοση της επικουρικής σύνταξης μπορεί να καθυστερήσει ακόμη και για χρόνια.
Οι δύσκολες αιτήσεις
Με το μοίρασμα της επεξεργασίας των δύσκολων αιτήσεων σε δύο στάδια, με πρώτο το μάζεμα όλων των επιμέρους χρόνων ασφάλισης και στη συνέχεια με την επεξεργασία του συνολικού χρόνου, εκτιμάται ότι οι καθυστερήσεις θα μειωθούν σημαντικά.
Οι προϋποθέσεις για την απονομή επικουρικής σύνταξης απλοποιήθηκαν με τον νόμο 5078/2023 (άρθρα 117, 118 και 155) και οι ασφαλισμένοι δικαιούνται επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος εφόσον έχουν συμπληρώσει 4.500 ημέρες εργασίας ή 15 έτη εργασίας και έχουν δικαιωθεί σύνταξης για την ίδια αιτία από τον κύριο φορέα. Η επίσπευση αφορά όλες τις αιτήσεις για έκδοση επικουρικής σύνταξης που ήταν σε εκκρεμότητα έως το 2023, καθώς και τις αιτήσεις που εκδόθηκαν μετά τον νόμο 5078/2023, δηλαδή τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από 20/12/2023 και μετά.
Σύμφωνα με τον νόμο, στις περιπτώσεις που ο διανυθείς χρόνος επικουρικής ασφάλισης έχει πραγματοποιηθεί αποκλειστικά σε επικουρικά ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, η επικουρική θα εκδίδεται από τον φορέα, κλάδο ή λογαριασμό στον οποίο έχει υποβληθεί η αίτηση, αρκεί ο ασφαλισμένος να έχει στο σύνολο 15 έτη επικουρικής ασφάλισης. Στην πράξη, όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση, η επικουρική σύνταξη εκδίδεται από το τελευταίο Ταμείο του ασφαλισμένου, αρκεί να συμπληρώνει 15ετία με τα υπόλοιπα Ταμεία.
Αν υπάρχει ασφάλιση σε επαγγελματικό ταμείο, ο χρόνος αυτός συνυπολογίζεται για να συμπληρωθεί η απαιτούμενη 15ετία και η σύνταξη βγαίνει με διατάξεις διαδοχικής ασφάλισης.
Στις περιπτώσεις απονομής σύνταξης λόγω ανικανότητας, οι ασφαλισμένοι δικαιούνται επικουρική σύνταξη εφόσον έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για κύρια σύνταξη.
Για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου, ο/η επιζών σύζυγος δικαιούται επικουρική σύνταξη εφόσον ο θανών ασφαλισμένος είχε συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για τη συνταξιοδότησή του λόγω θανάτου στον κύριο φορέα.
Εξαιρούνται από την προϋπόθεση της 15ετίας και μπορούν να λαμβάνουν επικουρική σύνταξη με λιγότερα χρόνια ασφάλισης οι δήμαρχοι και οι νομάρχες, οι ασφαλισμένοι στο ΤΑΔΚΥ (π.χ. θεμελίωση με βαρέα & ανθυγιεινά ένσημα), οι συνταξιούχοι λόγω βαριάς αναπηρίας (με τις διατάξεις του ν. 612/1977) και οι ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και λαμβάνουν κύρια σύνταξη με χρόνο ασφάλισης λιγότερο από 15 έτη.
Πηγή: enikonomia.gr