Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται στις σχέσεις της Συρίας με τη διεθνή οικονομική κοινότητα, καθώς η Σαουδική Αραβία φέρεται να σχεδιάζει να εξοφλήσει τα χρέη της Συρίας προς την Παγκόσμια Τράπεζα. Η είδηση, που μεταδόθηκε από το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τρεις πηγές με γνώση του θέματος, θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την έγκριση εκατομμυρίων δολαρίων σε επιχορηγήσεις που θα κατευθυνθούν στην ανοικοδόμηση της χώρας και στην υποστήριξη του δημόσιου τομέα της, ο οποίος έχει παραλύσει μετά από χρόνια συγκρούσεων.
Σύμφωνα με τις αναφορές, αυτή είναι η πρώτη φορά που η Σαουδική Αραβία εκφράζει την πρόθεσή της να προσφέρει οικονομική βοήθεια στη Συρία μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ και την ανάληψη της διακυβέρνησης από ισλαμιστές αντάρτες. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει το πρώτο σημάδι ότι οι αραβικές χώρες αρχίζουν να στηρίζουν τη Συρία, μετά από προηγούμενα σχέδια, όπως μια πρωτοβουλία του Κατάρ για τη χρηματοδότηση μισθών, τα οποία είχαν παγώσει λόγω της αβεβαιότητας που προκαλούσαν οι αμερικανικές κυρώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο, το Κατάρ είχε ανακοινώσει ένα σχέδιο για την παροχή φυσικού αερίου στη Συρία μέσω της Ιορδανίας, με στόχο τη βελτίωση της προβληματικής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Σύμφωνα με πηγές του Reuters, η κίνηση αυτή είχε λάβει την έγκριση της Ουάσιγκτον.
Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανή αποπληρωμή των δανείων προς την Παγκόσμια Τράπεζα, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε στο Reuters ότι δεν σχολιάζουν εικασίες, αλλά θα προβούν σε επίσημες ανακοινώσεις εάν και όταν αυτές γίνουν. Αντίστοιχα, το Γραφείο Τύπου της σαουδικής κυβέρνησης, εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας και Σύρος κυβερνητικός αξιωματούχος δεν απάντησαν άμεσα σε αιτήματα για σχολιασμό.
Η Συρία έχει περίπου 15 εκατομμύρια δολάρια σε οφειλές προς την Παγκόσμια Τράπεζα, ένα ποσό που πρέπει να αποπληρωθεί προκειμένου το διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να μπορέσει να εγκρίνει νέες επιχορηγήσεις και να παράσχει άλλες μορφές βοήθειας στη χώρα. Ωστόσο, η Δαμασκός αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη ξένου συναλλάγματος, ενώ ένα προηγούμενο σχέδιο για την εξόφληση των χρεών μέσω περιουσιακών στοιχείων που είχαν παγώσει στο εξωτερικό δεν υλοποιήθηκε.
Αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο παροχής χρηματοδότησης για την ανακατασκευή του ηλεκτρικού δικτύου της Συρίας, το οποίο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τον πολυετή πόλεμο, καθώς και για την υποστήριξη των μισθών του δημόσιου τομέα. Παράλληλα, το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana ανέφερε πρόσφατα συνάντηση μεταξύ τεχνικής αντιπροσωπείας της Παγκόσμιας Τράπεζας και του υπουργού Οικονομικών της Συρίας, Μοχάμεντ Γιοσρ Μπερνιέ, την πρώτη δημόσια συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών, όπου συζητήθηκε η ενίσχυση των οικονομικών δεσμών.
Επιπλέον, η κυβέρνηση της Συρίας αναμένεται να στείλει αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στην Ουάσιγκτον για τις ετήσιες εαρινές συνεδριάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, σηματοδοτώντας την πρώτη επίσκεψη Σύρων αξιωματούχων στις ΗΠΑ μετά την ανατροπή του Άσαντ. Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν η συριακή αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με Αμερικανούς αξιωματούχους, δεδομένων των σκληρών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ και των διαφορετικών απόψεων στην Ουάσιγκτον σχετικά με την προσέγγιση προς τη νέα ηγεσία της Συρίας.