Δύο νέες προσκλήσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ), συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ, τίθενται σε λειτουργία στις 30 Απριλίου, στις 13:00. Τα προγράμματα αυτά στοχεύουν στην ενίσχυση υφιστάμενων, υπό σύσταση και νέων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων σε νησιά των Περιφερειών του Αιγαίου με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων εκπνέει στις 30 Ιουνίου.
Τα προγράμματα ΔΑΜ αποτελούν βασικό εργαλείο για τη στήριξη της μεταλλαγής του αναπτυξιακού μοντέλου σε περιοχές που πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση και τις επιπτώσεις της μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα. Πέρα από τη Δυτική Μακεδονία και την Αρκαδία, στις περιοχές αυτές περιλαμβάνονται και νησιωτικές περιοχές που αντιμετωπίζουν προκλήσεις λόγω του κλεισίματος θερμικών μονάδων ρεύματος και των νέων περιβαλλοντικών κανονισμών.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, υπογράμμισε ότι οι δύο νέες χρηματοδοτικές δράσεις επιβεβαιώνουν τον σταθερό στόχο για ισόρροπη ανάπτυξη σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, κάλυψη του επενδυτικού κενού, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αύξηση εισοδημάτων και παραμονή των κατοίκων, ιδίως στις ακριτικές περιοχές, στον τόπο τους.
Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι οι προσκλήσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος ΔΑΜ έχουν ήδη φτάσει το 67% του συνολικού προϋπολογισμού, με εντάξεις που αντιστοιχούν στο 43% και έχουν δημιουργήσει 2.550 θέσεις εργασίας. Παράλληλα, προχωρούν δέκα έργα Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) συνολικής επένδυσης 1,2 δισ. ευρώ προς υπογραφή σύμβασης, ενώ έχει ήδη υπογραφεί η σύμβαση για φοιτητικές εστίες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα συνεχίζει τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, με εγκρίσεις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες που ανήλθαν στο 1 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Οι δύο προσκλήσεις ΔΑΜ, συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, κατανέμονται ως εξής:
- «Ενίσχυση της Ίδρυσης Πολύ Μικρών και Μικρών επιχειρήσεων στις νησιωτικές περιοχές του Προγράμματος ΔΑΜ 2021-2027 – «Επιχειρώ πράσινα»: Προϋπολογισμός 30 εκατ. ευρώ για νέες και υπό σύσταση μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
- «Ενίσχυση Υφιστάμενων Πολύ Μικρών και Μικρών επιχειρήσεων στις νησιωτικές περιοχές του Προγράμματος ΔΑΜ 2021-2027 -«Επιχειρώ Πράσινα»: Προϋπολογισμός 20 εκατ. ευρώ για υφιστάμενες επιχειρήσεις.
Ως υφιστάμενες ορίζονται οι επιχειρήσεις που λειτουργούν για δύο χρόνια κατά την υποβολή της αίτησης. Ως υπό σύσταση, όσες θα υποβάλουν έναρξη εργασιών μετά την αίτηση, ενώ ως νέες, όσες λειτουργούν λιγότερο από δύο χρόνια κατά την υποβολή της αίτησης.
Μέσω των προσκλήσεων, οι χρηματοδοτήσεις κυμαίνονται από 20.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ. Το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται στο 70% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού, κάτι που σημαίνει ότι η ανώτατη επιδότηση μπορεί να φτάσει από 14.000 έως 105.000 ευρώ. Η ιδιωτική συμμετοχή (30%) μπορεί να καλυφθεί με ίδια κεφάλαια, τραπεζικό δανεισμό ή συνδυασμό των δύο. Επισημαίνεται ότι το συνολικό ποσό ενισχύσεων που έχει λάβει μια επιχείρηση τα τελευταία τρία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτή τη Δράση, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.
Βασική επιδίωξη των δράσεων είναι η τόνωση της επιχειρηματικότητας, με έμφαση στην καινοτομία και την οικονομική διαφοροποίηση των νησιωτικών περιοχών. Ενθαρρύνονται επενδυτικά σχέδια που αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες, καινοτόμες διαδικασίες, αναβαθμίζουν προϊόντα/υπηρεσίες και ενσωματώνουν ενέργειες ενεργειακής αναβάθμισης, διατηρώντας και δημιουργώντας θέσεις εργασίας.
Οι επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνουν κτιριακές εγκαταστάσεις, έργα διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου, μηχανήματα και εξοπλισμό, μεταφορικά μέσα, δαπάνες για παροχή υπηρεσιών και άλλες έμμεσες δαπάνες.
Τα προγράμματα στοχεύουν στην ενίσχυση δραστηριοτήτων, με έμφαση στους τομείς της Έξυπνης Εξειδίκευσης, όπως η αγροτοδιατροφική αλυσίδα (ασφάλεια τροφίμων, διαχείριση φυσικών πόρων, διατροφή, υγεία), οι ψηφιακές τεχνολογίες (ψηφιοποιημένη βιομηχανία/μεταποίηση) και ο Τουρισμός και ο Πολιτισμός (έρευνα, ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων/υπηρεσιών, ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς).
Οι στόχοι περιλαμβάνουν:
- Βελτίωση παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας.
- Αναβάθμιση επιχειρήσεων με τεχνολογίες αιχμής, ψηφιακά συστήματα, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.
- Υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών για αποδοτικότερη ενεργειακή διαχείριση, εξοικονόμηση πόρων και βελτίωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
- Μεταρρύθμιση τοπικών οικονομιών και στροφή σε νέα, ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες.
- Στήριξη περιοχών που πλήττονται από τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα.
- Διατήρηση και αύξηση θέσεων απασχόλησης.
Η ολοκλήρωση των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 18 μήνες από την ημετρομηνία οριστικής έγκρισης της αίτησης. Κατά την ολοκλήρωση, τουλάχιστον το 30% των δαπανών θα πρέπει να αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας. Σε περίπτωση μη επίτευξης του ποσοστού αυτού, η επιδότηση θα μειώνεται αναλογικά.
Η υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης γίνεται υποχρεωτικά και αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) στην ιστοσελίδα https://app.opske.gr/.