Δυνατό μήνυμα δημοσιονομικής σταθερότητας έστειλε η Ελλάδα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, με την πρόθεση να αποπληρώσει πρόωρα τα δάνεια του πρώτου μνημονίου. Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, από την Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.
Η απόφαση ενισχύει τη στρατηγική της κυβέρνησης για μείωση του δημόσιου χρέους, σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία εμφανίζει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Το 2024 η χώρα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 4,8% του ΑΕΠ ή 11,4 δισ. ευρώ, χάρη και στα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής.
Πώς διαμορφώνεται το σχέδιο
Η Ελλάδα έχει ήδη μειώσει το αρχικό δάνειο του πρώτου μνημονίου των 52,8 δισ. ευρώ στα 31 δισ. ευρώ, ενώ με νέα πληρωμή 5,3 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο αναμένεται να πέσει στα 26 δισ. ευρώ. Το σχέδιο που έχει υποβληθεί στον ESM προβλέπει την πρόωρη εξόφληση δανειακών υποχρεώσεων που λήγουν την περίοδο 2033–2041, επιταχύνοντας έτσι τη δημοσιονομική αποσυμπίεση.
Όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, η πρόωρη αποπληρωμή «βγάζει βάρος από πάνω μας» και επιτρέπει τα πλεονάσματα να επιστρέφουν ταχύτερα στην κοινωνία, είτε μέσω κοινωνικών παροχών είτε μέσω φοροελαφρύνσεων.
Το πλαίσιο των οικονομικών εξελίξεων
Σε μια συγκυρία διεθνούς αστάθειας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των εξαγγελιών του Ντόναλντ Τραμπ για νέους δασμούς, η ελληνική κυβέρνηση χαράσσει οικονομική πολιτική με στόχο τη θωράκιση της χώρας.
Ήδη ανακοινώθηκε κοινωνικό μέρισμα 1 δισ. ευρώ από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ αναμένεται νέο πακέτο παρεμβάσεων, εστιάζοντας στη μεσαία τάξη και σε μειώσεις φόρων για συνεπείς φορολογούμενους.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας μειώθηκε στο 153,6% του ΑΕΠ το 2024, από 163,9% το 2023, ενισχύοντας τις προοπτικές περαιτέρω δημοσιονομικής εξυγίανσης.