Ενώ στα τέλη Μαρτίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωνε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 6% και των συνδεδεμένων επιδομάτων από την 1η Απριλίου, μια σημαντική αλλαγή εφαρμόζεται φέτος στο επίδομα παιδιού. Για πρώτη φορά, το επίδομα, χαρακτηριζόμενο ως ο «βασιλιάς των επιδομάτων», θα περιλαμβάνει «κόφτες» βασισμένους σε περιουσιακά κριτήρια, με τη δικαιολογία της πάταξης της φοροδιαφυγής. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε απώλεια του επιδόματος για δύο στους δέκα δικαιούχους.
Η κυβερνητική αυτή πρόθεση είχε εκφραστεί από καιρό. Η τότε υπουργός Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, είχε δηλώσει τον Οκτώβριο ότι θα έμπαινε «ένα τέλος στις στρεβλώσεις» και ότι το επίδομα δεν πρέπει να χορηγείται σε άτομα με «πολυτελή σπίτια, ακριβά τζιπ και 300.000 καταθέσεις», οι οποίοι ενδεχομένως αποκρύπτουν εισοδήματα. Το επιχείρημα ήταν η στήριξη όσων έχουν πραγματική ανάγκη. Με αυτά τα λόγια, δικαιολογήθηκε η εισαγωγή περιουσιακών κριτηρίων, όπως η κατοχή αυτοκινήτου ή ακίνητης περιουσίας.
Ωστόσο, τα όρια που είχαν διαρρεύσει, όπως αυτοκίνητο άνω των 1.600 κυβικών ή ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 220.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια, κρίνονται χαμηλά και δεν αποδεικνύουν απαραίτητα φοροδιαφυγή. Με την εισαγωγή αυτών των κριτηρίων, εκτιμάται ότι 150.000 από τις 770.000 δικαιούχες οικογένειες θα χάσουν το επίδομα. Τότε, η κ. Ζαχαράκη είχε ισχυριστεί ότι το υπόλοιπο 80% των δικαιούχων θα είχε όφελος.
Οι φετινές αυξήσεις στο επίδομα παιδιού, όπως ανακοινώθηκαν, δεν επιβεβαιώνουν αυτόν τον ισχυρισμό. Για την πρώτη κατηγορία δικαιούχων με τα χαμηλότερα εισοδήματα, η αύξηση είναι μόλις 5 ευρώ τον μήνα. Για τη δεύτερη κατηγορία μεσαίων εισοδημάτων, η αύξηση είναι μόλις 3 ευρώ τον μήνα, χαρακτηριζόμενη ως μηδαμινή. Σημαντική αύξηση υπάρχει μόνο για την τρίτη κατηγορία, με τα υψηλότερα εισοδήματα, φτάνοντας στα επίπεδα των μεσαίων εισοδημάτων, αλλά αυτή η αύξηση αφορά ΜΟΝΟ όσους σε αυτή την κατηγορία δεν «πιαστούν» στους περιουσιακούς κόφτες, κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό.
Επιπλέον, φέτος εισάγονται δύο ακόμη αλλαγές με σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής. Το ήμισυ του επιδόματος θα καταβάλλεται σε προπληρωμένη χρεωστική κάρτα για τις επόμενες πληρωμές του έτους. Επίσης, αναγνωρίζεται έκπτωση 20% στο εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για την καταβολή του επιδόματος (λόγω αύξησης μισθών), αλλά αυτή αφορά αποκλειστικά όσους έχουν εισόδημα από μισθωτή εργασία, εξαιρώντας τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Παρά το σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που περικόπτει το επίδομα παιδιού βάσει περιουσιακών κριτηρίων. Το όφελος από αυτή την περικοπή, παρά τις κυβερνητικές δηλώσεις για στήριξη των πραγματικά ευάλωτων, φαίνεται να κατευθύνεται πρωτίστως στη μείωση των κοινωνικών δαπανών.